1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
11 mai - ultima zi de valabilitate ...

11 mai - ultima zi de valabilitate a politelor CITY Insurance. Ce vor face asiguratii?

Politele emise de compania CITY Insurance, cu exceptia asigurarilor de garantii, inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca perioada de valabilitate a acestora depaseste data mentionata, ca urmare a inceperii procedurii de faliment. In aceste conditii, soferii trebuie sa incheie alta asigurare RCA pentru a circula legal.

UPDATE: Conform CITR, lichidatorul judiciar al CITY Insurance, numarul politelor RCA care au incetat pe 11 mai 2022, in baza celor 90 zile scurse de la deschiderea procedurii de faliment in instanta, este de 487.654.

Astfel, posesorii de polite de asigurare RCA emise de CITY Insurance trebuie sa incheie o noua asigurare, la un alt asigurator autorizat de ASF. In caz contrar, acestia sunt pasibili de sanctiuni in concordanta cu legile in vigoare. Amenda pentru absenta unei asigurari RCA este cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. In baza Codului Rutier, Politia poate decide, ca masuri suplimentare, retinerea certificatului de inmatriculare al masini sau retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare.

Persoanele implicate din postura de pagubit in accidente provocate de asigurati RCA ai CITY Insurance, care nu au cumparat o polita noua dupa data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despagubite in baza politei CITY Insurance, chiar daca datele inscrise pe ea arata ca se afla inca in perioada de valabilitate.

Tertii pagubiti se pot adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) pentru a fi despagubiti din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), doar in situatia in care accidentul a implicat si vatamari corporale sau decese. Toate detaliile privind procedura de despagubire a BAAR sunt disponibile AICI. In caz contrar, tertii pagubiti nu se pot adresa niciunui organism sau asigurator si vor fi nevoiti sa se indrepte impotriva soferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

De asemenea, clientii CITY Insurance ale caror contracte de asigurare sunt denuntate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea partii din prima de asigurare proportionala cu perioada de valabilitate ramasa in vigoare.

La solicitarea 1asig.ro, ASF a transmis ca, la data de 11 mai 2022, potrivit datelor primite de la CITR/ CITY Insurance, vor mai fi in vigoare 755.479 de polite, din care RCA: 498.255 de polite.

Asigurarile de garantii fac exceptie

Ordonanta de Urgenta 62 / 2022, care prelungeste termenul de valabilitate a politelor de garantii emise de CITY Insurance, fostul lider al pietei, aflat in proces de faliment, pana la 150 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, a fost publicata in Monitorul Oficial.

In acest caz, politele de garantii vor fi valabile cu 60 de zile mai mult decat cele 90 de zile prevazute in prezent in legislatie, timp in care sunt valabile celelalte polite CITY Insurance, inclusiv cele RCA. Mai exact, politele actuale ale CITY Insurance isi pierd valabilitatea pe data de 11 mai 2022, insa politele de garantie vor ramane in vigoare inca 60 de zile dupa aceasta data.

Tribunalul Bucuresti a dispus, pe 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance. De la aceasta data se vor numara cele 150 de zile. Astfel, asigurarile de garantii vor fi valabile pana pe 9 iulie 2022.

Totodata, politele PAD incheiate de asigurati prin compania CITY Insurance NU isi vor pierde valabilitatea.

Avand in vedere decizia ASF de retragere a autorizatiei de functionare a CITY Insurance, PAID Romania a informat clientii care au achizitionat polita PAD prin aceasta companie ca decizia Autoritatii nu afecteaza in niciun fel valabilitatea politei PAD, locuintele lor fiind in continuare asigurate la PAID in fata riscurilor produse de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Mai multe detalii gasiti AICI.

CITY Insurance este membru fondator si actionar al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Dupa mai multe amanari in ultimele patru luni, Tribunalul Bucuresti a dispus, miercuri - 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance, Astfel, conform legislatiei, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile, respectiv pana pe data de 11 mai 2022.

CITR, in calitate de lichidator judiciar al CITY Insurance, a publicat recent tabelul preliminar al creditorilor, care contine peste 1.600 de creditori inscrisi la masa credala. Totalul creantelor revendicate se ridica la peste 9 miliarde lei (peste 1.8 miliarde euro), dintre care a fost determinata o expunere totala in valoare de peste 8 miliarde lei (peste 1.6 miliarde euro).