1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CITR a publicat tabelul preliminar ...

CITR a publicat tabelul preliminar al creditorilor CITY Insurance: Peste 1600 de creditori inscrisi la masa credala si peste 9 miliarde de lei revendicati in total

CITR, in calitate de lichidator judiciar al CITY Insurance, cea mai mare companie de asigurari din Romania intrata in faliment in 9 februarie 2022, afiseaza tabelul preliminar al creditorilor, care contine peste 1.600 de creditori inscrisi la masa credala. Totalul creantelor revendicate se ridica la peste 9 miliarde lei (peste 1.8 miliarde euro), dintre care a fost determinata o expunere totala in valoare de 8 miliarde lei (peste 1.6 miliarde euro).

Tabelul preliminar al creditorilor CITY Insurance este disponibil AICI!

Data primei sedinte a adunarii generale la care pot participa creditorii va avea loc pe 6 mai 2022.

"Dupa acest proces de analiza a impactului falimentului CITY Insurance, o companie care detinea o cota de piata de peste 43% (pe segmentul RCA - n.red.), este limpede ca avem de-a face cu cel mai complex faliment al unei companii romanesti. Totalul expunerii unui numar de aproximativ 1600 de creditori se ridica la peste 9 miliarde de lei. In doar doua luni, echipa CITR a gestionat aceasta etapa a proiectului prin inovatie si cu alocarea unor resurse impresionante. Rezultatul este o analiza juridica si economica profunda si obiectiva, care aduce transparenta atat asupra impactului pe care acest faliment il are asupra economiei noastre cat si la nivelul fiecarui creditor in parte. Mai departe urmeaza sa finalizam si sa prezentam creditorilor primele concluzii privind cauzele si imprejurarile care au condus la falimentul companiei. De asemenea, vom trece la etapa evaluarii patrimoniului si vom continua demersurile de recuperare a creantelor", a spus Paul Dieter CIRLANARU, CEO, CITR.

Masa credala este compusa in principal din urmatorii creditori: Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA) cu peste 2 miliarde lei, CNAIR, care a solicitat inscrierea cu suma de 1,6 miliarde lei reprezentand expunerea totala aferenta politelor de garantii al caror beneficiar este, Asiguratori si Reasiguratori cu peste 700 milioane lei, ANAF cu aproximativ 93 milioane lei. Lista completa va fi disponibila aici.

Printre companiile de asigurari care apar in tabelul creditorilor se numara: GARANTA Asigurari - cu o creanta solicitata in suma de aproape 5 milioane de lei, UNIQA ASIGURARI (26 mil. lei), ALLIANZ TIRIAC Asigurari (64,44 mil. lei), GENERALI Romania Asigurare Reasigurare (41,44 mil. lei), Compania De Asigurare Reasigurare EXIM Romania (7,22 mil. lei), GROUPAMA Asigurari (66,8 mil. lei), EUROINS Romania Asigurare Reasigurare (22,58 mil. lei), ASIROM Vienna Insurance Group (48 mil. lei), GRAWE Romania Asigurare (9,91 mil. lei), ALLIANZ-TIRIAC Unit Asigurari (fosta GOTHAER Asigurari Reasigurari - 6,29 mil. lei), ERGO Asigurari (1,93 mil. lei).

Pe lista creditorilor intalnim si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule Romania (carte verde) - cu creante de circa 352 milioane de lei, dar si zeci de brokeri de asigurare.

500.000 de documente analizate in 2 luni

"Peste 1600 de cereri insemnand aproximativ 40.000 de dosare individuale de dauna de la creditori si-au revendicat dreptul de a fi inscrisi la masa credala a CITY Insurance, determinand un proces contra-cronometru de analiza a declaratiilor de creanta. Peste 100 de specialisti au fost implicati in acest proces a carui amploare a fost data si de volumul de documente generate de catre creditori. Astfel, echipa CITR a analizat peste 500.000 de documente si a gestionat cu succes aceasta etapa a proiectului. Amintim ca toate politele de asigurare emise de CITY Insurance inceteaza de drept la data de 11 mai,aceasta fiind ultima zi de valabilitate. Prin urmare, in intervalul ramas pana la aceasta data, toti asiguratii CITY Insurance sunt obligati sa incheie polite noi de asigurare." a spus Oana MUNTEANU, Partener in cadrul CITR si managerul proiectului CITY Insurance.

Creditorii de asigurari pot solicita sumele inregistrate fata de CITY Insurance atat de la FGA cat si de la masa credala. Echipa CITR a notificat peste 70.000 de creditori, dintre care 1600 au depus cereri de inscriere la masa credala. O parte semnificativa a acestora a apelat la recuperarea datoriilor prin FGA.

Experienta CITR in domeniul asigurarilor

CARPATICA Asig s-a confruntat cu un deficit de capital de 707 milioane de lei la finele lunii iulie 2016, cand ASF a retras licenta de functionare a companiei si si ulterior a formulat cerere de deschidere a procedurii de faliment. De la data deschiderii procedurii, in februarie 2017, numarul creditorilor a ajuns la peste 600, iar CITR a facut distribuiri de aproximativ 130 milioane lei. Proiectul CARPATICA Asig a insemnat gestionarea a peste 10.000 de litigii.

Proiectul CERTASIG - Societate de Asigurare si Reasigurare este in gestionarea CITR din iunie 2020. Conform tabelului preliminar de creante, numarul de creditori este in acest moment de peste 160. Procedura de valorificare a activelor companiei este in derulare in acest moment, recuperarile de creante aflate in curs fiind de aproximativ 10 milioane lei.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Dupa mai multe amanari in ultimele patru luni, Tribunalul Bucuresti a dispus, miercuri - 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance, Astfel, conform legislatiei, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile, respectiv pana pe data de 11 mai 2022.