1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Revigorare pe piata asigurarilor

Piata asigurarilor din Romania a revenit pe crestere la sfarsitul primelor noua luni din 2018, dupa ce a scazut in primul trimestru si a stagnat la jumatatea anului. Piata ramane dominata de segmentul auto, insa subscrierile de asigurari de viata se mentine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Totodata, au existat o serie de miscari in clasamentul jucatorilor. Afla ce afaceri a avut fiecare societate!

Asiguratorii au cumulat in primele noua luni din anul 2018 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 7,47 miliarde lei, volum in crestere cu 2,1% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior.

Conform datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, piata ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF. O schimbare in tendintele manifestate pe parcursul trimestrelor anterioare este consolidarea segmentului de asigurari de viata care a inregistrat o apreciere semnificativa, de 21%, in anul 2017 comparativ cu anul anterior. In perioada ianuarie-septembrie a continuat dinamica pozitiva a acestui sector, constatandu-se o crestere de 3,96% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, iar volumul primelor brute subscrise se mentine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

In acelasi timp, valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 1,65%. Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto - RCA, inclusiv raspunderea transportatorului) reprezinta aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 58% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in primele 9 luni ale anului 2018.


Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in primele 9 luni ale anului 2018 (7,47 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 90,78 milioane lei, reprezentand aproximativ 1,2% din volumul total al primelor subscrise, in crestere cu circa 23% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (73,59 milioane lei).

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in trimestrul III al anului 2018 in baza dreptului de stabilire, pe teritoriul Romaniei, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 481 milioane lei (6,05% din totalul primelor brute subscrise in Romania de societatile locale autorizate de ASF si de sucursalele asiguratorilor autorizati in alte state membre UE), in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

La 30 septembrie 2018 activau pe piata asigurarilor 29 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurari generale, 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata si 6 au practicat activitate compozita.

Cine sunt liderii pietei?

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In primele 9 luni ale anului 2018, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 29 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 septembrie 2018.

In ceea ce priveste topul societatilor cu cele mai mari volume de prime brute subscrise (generale + viata), CITY Insurance a revenit pe prima pozitie, cu o cota de piata de 13,72% si subscrieri in valoare de peste un miliard de lei (+4,8%) potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications, lider fiind, in primele sase luni, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, care a ajuns pe locul doi, cu o cota de piata de 13,26% si subscrieri estimate la 991 milioane de lei (+7,14%).

Top 3 este completat de OMNIASIG Vienna Insurance Group, cu o cota de piata de 11,05% si subscrieri estimate la valoarea de 826 milioane de lei (+10,2%), conform calculelor facute de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF.Asigurari generale

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in primele 9 luni ale anului 2018, a fost de 5,88 miliarde de lei, in crestere cu 1,65% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 5,67 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.

Lider pe acest segment de piata continua sa fie CITY Insurance, avand o cota de piata de 17,42% si subscrieri estimate la valoarea de peste un miliard de lei conform calculelor facute de XPRIMM Publications. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de ALLIANZ-TIRIAC cu afaceri din asigurari generale estimate la 885 milioane de lei (15,03% cota de piata) si OMNIASIG VIG cu subscrieri de 826 milioane de lei (14,03% cota de piata).In primele 9 luni ale anului 2018, ponderea a trei clase este de aproximativ 87% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:

- A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR), cu un volum al primelor brute subscrise de 2,8 miliarde de lei, reprezentand 48% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in scadere cu circa 5,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior;

- A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO), cu un volum al primelor brute subscrise de 1,53 miliarde de lei, reprezentand circa 26% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a avut o crestere de 9,7%;

- A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 783,47 milioane lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu circa 5% fata de primele 9 luni din anul 2017.

Asigurari de viata

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o valoare de 1,59 miliarde de lei in perioada analizata, in crestere cu 3,96%.

De asemenea, s-a mentinut si la finalul trimestrului III un grad mare de concentrare, astfel ca 10 societati au detinut o pondere de circa 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de circa 1,54 miliarde de lei.

NN Asigurari de Viata ramane liderul pietei de asigurari de viata, cu o cota de piata de 35,62% si subscrieri de 566 milioane de lei, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF, fiind urmat de BCR Asigurari de Viata VIG - 275 milioane de lei (17,33% cota de piata). Pe locul trei a urcat o pozitie BRD Asigurari de Viata, cu afaceri estimate la 136 milioane de lei si o cota de piata de 8,56%, in timp ce ERGO Asigurari de Viata a coborat o pozitie.Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si respectiv C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii si care impreuna cumuleaza circa 94% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.

Despagubirile, la un nou record

Indemnizatiile brute platite, inclusiv maturitati si rascumparari, pentru asigurari generale si de viata au insumat, in primele noua luni ale anului 2018, peste 4,28 miliarde de lei, in crestere cu 14,69% comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind cea mai mare valoare din ultimii cel putin 5 ani, analizati de ASF.

Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2018, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 3,66 miliarde de lei, astfel: - 3,53 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 19% fata de perioada similara a anului 2017; - 134,48 milioane de lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 17%. Acestora li se adauga maturitati, rascumparari partiale si totale, toate cumulate fiind in suma de 622,67 milioane de lei, valoare in scadere cu aproximativ 6%.
Daunele aferente portofoliului de asigurari ale societatilor carora le-a fost retrasa autorizatia de functionare, ASTRA (in anul 2015), CARPATICA si FORTE (in anul 2016), au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA, care va efectua plati in limita plafonului de 450.000 lei per creditor de asigurare.

Pentru asigurarile generale, ponderi semnificative ale indemnizatiilor brute platite de societatile de asigurare au fost inregistrate pe urmatoarele clase de asigurare (circa 91% din total):

- Clasa A10. Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR): peste 2 miliarde de lei (+21%);

- Clasa A3. Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO): 1,03 miliarde de lei (+19%);

- Clasa A8. Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7): 162,8 milioane de lei, reprezinta aproximativ (+3,3%).

Valoarea indemnizatiilor brute, maturitatilor si rascumpararilor platite aferente asigurarilor de viata s-a situat, in primele 9 luni ale anului 2018, la un nivel de 757,16 milioane de lei, inregistrand o scadere cu circa 2,6% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cele mai mari ponderi au fost detinute de urmatoarele clase de asigurare: Clasa C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii: 413,08 milioane de lei; Clasa C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare: 312,83 milioane de lei.

RCA: Prima scade, dauna creste

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a scazut cu 6,3% in primele noua luni din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, prima medie RCA a scazut cu 13%, iar doi asiguratori controleaza peste jumatate din piata.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA a atins valoarea de aproximativ 2,69 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

In continuare se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, astfel ca primii 2 asiguratori - CITY Insurance si EUROINS Romania - cumulau aproximativ 57,53% din portofoliul de asigurari RCA din Romania la sfarsitul lunii septembrie. Clasamentul este completat de ASIROM VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, GROUPAMA Asigurari, GENERALI Romania, UNIQA Asigurari si GRAWE Romania.Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2018 a fost de 4.384.930 contracte, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 34%), respectiv 12 luni (30%).

In primele noua luni ale anului 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, prima medie a inregistrat o scadere cu aproximativ 13%, la 613 lei, iar dauna medie o crestere cu aproximativ 6%, la 7.671 lei.

Pentru persoane fizice, prima medie RCA a scazut la 440 lei, de la 529 lei in perioada ianuarie-septembrie 2017. In acelasi timp, in cazul persoanelor juridice prima medie RCA a fost de 1.210 lei, mai mica decat in urma cu un an cand era de 1.300 lei.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale s-a diminuat cu 2,40%, pana la 50.087 lei, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 8,91%, la 6.288 lei.

Piata de brokeraj: +1,64%

Valorea primelor intermediate de brokeri pentru asigurari generale si asigurari de viata a avansat cu 1,64%, pana la 4,7 miliarde de lei, avand o pondere de 63% in piata de sigurari. Aceasta crestere este datorata atat cresterii volumului de prime intermediate pentru activitatea de asigurari generale (+1,07%), cat si volumului de prime intermediate pe segmentul asigurarilor de viata (+19,43%).

La sfarsitul lunii septembrie 2018, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 361 de brokeri de (re)asigurare autorizati, din care: 297 societati active, 50 societati cu activitatea interzisa temporar si 14 societati cu activitatea suspendata.

Primii 10 brokeri detin o cota de piata cumulata de 46,76%.SAFETY Broker redevine liderul pietei dupa primele noua luni din 2018, cu o pondere de 7,48%, fiind urmat de MARSH Broker de Asigurare Reasigurare (7,32%), TRANSILVANIA Broker (5,46%), DESTINE Broker (5,21%), INTER Broker (4,81%). Topul este completat de: DAW Management, CAMPION Broker, UNICREDIT Insurance Broker, PORSCHE Broker si MILLENIUM Insurance Broker (MIB).

In primele 9 luni ale anului 2018, brokerii de (re)asigurare au raportat venituri obtinute din activitatea de intermediere in asigurari in valoare de 799,95 milioane de lei, in crestere cu 12,94% fata de aceeasi perioada a anului precedent.