1asig.ro
1asig.ro

Inteligenta Artificiala: Tendinte in 2018

5 min. / 1.540 cuvinte
Din ce in ce mai mult, Inteligenta Artificiala (AI) incepe sa aduca schimbari fundamentale la nivelul tuturor industriilor, de la agricultura si cyber-security pana la comert, healthcare si asigurari.

PROMO


Mai mult decat atat, guvernele lumii se afla in competitie in ceea ce priveste cercetarea desfasurata in domeniul AI, incercand sa domine acest sector pentru a obtine avantaje economice si politice.

Astazi, un AI poate sa invinga campioni de poker, iar un robot umanoid poate sa execute un salt perfect cu spatele si sa cada in picioare. Pe de alta parte, algoritmii AI sunt departe de a fi eficienti in ceea ce priveste alte task-uri care sunt usor de indeplinit de catre oameni, precum recunoasterea unei imagini sau intelegerea contextului unei conversatii. Prin urmare, promisiunea "unui AI care poate invata singur, fara supraveghere" ramane in continuare incerta.

Insa, chiar daca algoritmii AI sunt aplicati, in momentul de fata, unor task-uri extrem de specifice, au potentialul de a transforma radical business-uri, piete si industrii.

In acest context, compaia de cercetare CB Insights a publicat recent raportul "Top AI Trends To Watch In 2018", realizat in urma analizei activitatii a mii de companii din intreaga lume care activeaza in domeniul Inteligentei Artificiale, in cadrul caruia a identificat 13 trend-uri pe segmentul AI de urmarit in anul 2018.

1. Automatizare si noi job-uri: in mod neasteptat, atat numarul robotilor industriali, cat si cel al job-urilor in domeniul productiei cresc concomitent in Statele Unite. Cu toate acestea, automatizarea task-urilor industriale continua insa, noteaza CB Insights in cadrul raportului, "preferintele in continua schimbare ale consumatorilor si roboti care nu se pot adapta schimbarilor drastice ale proceselor sunt doi factori care stau in calea automatizarii complete".  Acest lucru se reflecta perfect in depozitele Amazon, cunoscute pentru rata lor mare de automatizare: in cadrul acestora, robotii preiau partea de ridicare a greutatilor, in timp ce muncitorii umani se concentreaza pe task-uri delicate, precum preluarea obiectelor de pe rafturi si sortarea in diferite comenzi. Robotii stau inca foarte prost la capitolul apucarii si selectarii obiectelor in medii neorganizate. Astfel, desi Amazon foloseste deja peste 100.000 de roboti in diferse depozite, creeaza, in acelasi timp, si mii de job-uri pentru oameni.

2. "AI pentru...orice": Inteligenta Artificala sau, mai precis, "machine learning" (n. red. antrenarea algoritmilor prin analizarea unor seturi foarte mari de date, in asa fel incat acestia sa invete sa identifice si sa redea anumite pattern-uri si, simultant, sa isi imbunatateasca constant performantele) s-a extins deja in toate domeniile, iar tendinta va continua si in 2018, reprezentand baza pentru crearea de noi aplicatii moderne, dar si... produse. Un exemplu? Compania IntelligentX din Marea Britanie vrea sa introduca prima bere fabricata prin intermediul AI.

3. China intra in competitie directa cu SUA pentru "suprematia" in domeniul Inteligentei Artificiale: Conform raportului CB Insights, startupurile chineze din domeniul AI au preluat aproape 50% din investitiile globale dedicate startup-urilor de pe acest segment, depasind, pentru prima data, Statele Unite din acest punct de vedere.

4. Viitorul securitatii cibernetice depinde de AI: Din ce in ce mai multe companii ofera solutii bazate pe agloritmi de tip AI pentru securitatea cibernetica a organizatiilor, iar trendul va continua si in 2018.

5. Batalia "asistentilor vocali" continua in tarile non-vorbitoare de engleza: Desi Amazon Echo si Google Home domina segmentul "smart home" din tarile vorbitoare de engleza, situatia este diferita in restul regiunilor, marile companii din industrie ramanand in urma in ceea ce priveste suportul lingvistic pentru... alte limbi. Asistentul Alexa oferit de Amazon poate interactiona doar in engleza, germana si japoneza, in timp ce Google Home este disponibil in engleza, germana, franceza si japoneza. Mai mult, HomePod-ul oferit de Apple este diponibil doar in engleza. CB Insights estimeaza ca, in 2018, asistentii vocali se vor lupta pentru suprematie in teritoriile non-vorbitoare de engleza.

6. Automatizarea job-urilor se resimte si la nivelul "gulerelor albe": desi job-urile indeplinite de muncitori necalificati sunt mai usor de automatizat, nu doar acestea pot suferi de pe urma acestui trend. Raportul CB Insights atrage atentia ca tot mai multe job-uri ale "gulerelor albe" (fie ca este vorba de avocati, consilieri financiari, jurnalisti, programatori si nu numai) sunt in pericol de a fi automatizate, fie si partial, in scopul de a creste eficienta. De exemplu, un AI poate face rezumatul a cateva mii de pagini de documente legale in doar cateva minute, comparativ cu cele cateva zile de care ar avea nevoie un om pentru a face acelasi lucru.

7. Inteligenta Artificiala devine "decentralizata": treptat, software-ul AI incepe sa fie "impins" catre dispozitive din ce in ce mai mici si senzori care opereaza mai aproape de periferia retelelor, decat sa se afle in "centrul dispozitivelor". De exemplu, in viitor, AI-ul s-ar putea muta in castile telefonului, in loc sa fie gazduit in smartphone sau in cloud, puncteaza CB Insight.

8. Aparitia unui nou tip de retele neuronale - "capsule networks": noua arhitectura promite sa creasca capacitatile algoritmilor de tip deep learning si AI.

9. Salarii de sute de mii de dolari pentru profesionistii din domeniul AI: Companiile, dar si guvernele, se lupta pentru obtinerea de talente in domeniul AI, insa cererea depaseste oferta, numarul cercetatorilor calificati din acest domeniu fiind unul destul de redus. Prin urmare, specialistii de top ajung sa castige salarii de sute de mii de dolari.

10. Nebunia "machine learning" va disparea: conform raportului publicat de CBH Insights, "machine learning" va deveni noua normalitate, iar frenezia din jurul acestui concept va disparea in curand. Prin urmare, companiile lansate in acest domeniu vor avea nevoie de modele de business solide, altfel se afla in pericolul de a se prabusi.

11. Amazon, Google si Microsoft domina segmentul "enterprise AI": gigantii tech au inceput sa ofere solutii de "machine learning" clientilor lor, facand ca serviciile oferite de startup-urile din domeniu sa devina depasite.

12. Diagnosticele clinice realizate de AI, pe cale sa devina legale: Autoritatile de reglementare din SUA au fost solicitate sa aprobe utilizarea Inteligentei Artificiale in domeniul sanatatii. Printre rolurile AI-ului in domeniu se va numara diagnoza pacientilor.

13. "DIY AI" - Inteligenta Artificiala la indemana oricui: consumatorii nu au nevoie de un doctorat in informatica sau in matematica ca sa isi construiasca propriul AI. Avand la dispozitie sute de librarii open source gratuite, dar si kit-uri extrem de ieftine oferite de Amazon si Google, oricine poate ajunge sa exploreze, astazi, Inteligenta Artificiala pe cont propriu.
2.877 accesari