1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cum afecteaza schimbarile climatice industria asigurarilor?

In viitor, schimbarile climatice vor creste preturile asigurarilor, iar in multe cazuri, vor determina si cresterea sustinerii din partea guvernului pentru diverse programe de asigurare, se arata intr-un raport de sinteza realizat de Panelul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice al Organizatiei Natiunilor Unite, publicat la inceputul lunii noiembrie.

Una dintre principalele concluzii ale raportului indica legatura stransa dintre schimbarile climatice si actiunile oamenilor: "influenta umana asupra sistemului climatic este clara, iar emisiile antropogenice recente de gaze de sera sunt cele mai mari din istorie", se arata in document.

Un exemplu notabil este reprezentat de temperaturile in crestere la nivel global: conform raportului realizat de Natiunile Unite, intre 1983 si 2012, in emisfera nordica s-a inregistrat cea mai calda perioada de 30 de ani din ultimii 1400 de ani.

"Emisiile de gaze de sera vor continua sa cauzeze incalzirea planetei si schimbari cu efecte pe termen lung la nivelul intregului sistem climatic, crescand aparitia impacturilor severe si ireversibile asupra oamenilor si ecosistemelor. Pentru a limita schimbarile climatice ar necesita sa reducem substantial si in mod continuu emisiile gazelor de sera care, impreuna cu masurile de adaptare, pot limita riscurile provocate de schimbarile climatice", se precizeaza in raport.

Asigurarile in contextul schimbarilor climatice

Domeniul asigurarilor a fost mentionat de mai multe ori in cadrul raportului, fiind adus in discutie ca solutie de adaptare la noul context determinat de schimbarile climatice.

Astfel, pe de o parte, raportul indica faptul ca fenomenele meteo extreme mai frecvente si mai severe vor creste pagubele pe segmentul riscurilor catastrofale, generand probleme in ceea ce priveste pastrarea unor preturi accesibile pentru politele de asigurare, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Ca solutii de adaptare la aceasta amenintare sunt mentionate diversificarea economica si initiativele de reducere a riscurilor pe scara larga, realizate in parteneriat public-privat, dar si asigurari finantate de guverne pentru riscurile non-diversificabile.

Programele de asigurare, masurile de protectie sociala si managementul riscului dezastrelor pot creste gradul de rezistenta la nivelul comunitatilor sarace si marginalizate.

Astfel, mecanismele de finantare impotriva riscurilor din sectorul public si cel privat, de tipul pool-urilor de asigurare, pot contribui la cresterea rezistentei contra acestor riscuri provocate de schimbarile climatice, dar daca cei care le implementeaza nu sunt atenti la structura lor si la provocarile actuale, astfel de solutii pot provoca esecuri in piata. Guvernele joaca adesea un rol cheie ca entitati de reglementare sau chiar ca 'asiguratori', in ultima instanta.

Initiativele de reducere a riscului realizate in parteneriat public-privat (un exemplu fiind diverse sisteme de asigurare) reprezinta, astfel, un exemplu de actiuni de adaptare la efectele produse de schimbarile climatice.