Consolidare si reasezare pe piata de brokeraj - Tendinte - Asigurari - Totul despre asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Ghid Asig 
 Dictionar 
 Lex 
 Tendinte 
 Timp liber 1 EUR = 4.7249 RON
1 USD = 4.2241 RON


RFI

Tendinte

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Consolidare si reasezare pe piata de brokeraj


Pe piata de brokeraj din Romania au ramas aproximativ 300 de jucatori care s-au conformat cerintelor legislative, acestia generand peste 90% din volumul total de prime intermediate. Astfel, au disparut brokerii care nu aveau activitate si brokerii mici, care si-au desfasurat activitatea sub umbrela unor brokeri mai mari.

Conform Normei 9/2015 privind autorizarea si funcționarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, brokerii au obligatia ca, incepand cu 1 ianuarie 2016, sa dispuna de un capital social in valoare de minim 150.000 lei. Neindeplinirea acestei obligatii are drept consecinta retragerea autorizatiei de functionare a brokerului, in conditiile stabilite de legislatia in vigoare. Anterior, capitalul social necesar brokerilor de asigurare era de 25.000 lei.

La data de 10 februarie 2016, un numar de 297 brokeri, dintr-un total de 552 aflati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara, indeplineau cerintele Normei 9/2015. in acelasi timp, ASF avea in analiza inca 40 de solicitari de aprobare a majorarii capitalului social din partea brokerilor.

"Atat timp cat brokerii reprezinta cel mai important canal de distribuție a produselor de asigurare, cu o pondere de circa 60%, nu puteam vorbi despre consolidarea si relansarea industriei fara sa avem in vedere si intarirea acestei verigi esențiale (capitalul social - n.red.) pentru funcționarea pe baze corecte a relației dintre asiguratori si consumatori, precum si pentru incurajarea unui climat cat mai competitiv, in beneficiul consumatorilor", a declarat Misu NEGRIȚOIU, Presedintele ASF.

Acesta a precizat ca majorarea cerinței de capital inseamna un stimul pentru cresterea gradului de profesionalism si de responsabilitate pe o piața a brokerilor care poate face mai mult pentru ameliorarea standardelor calitative in indeplinirea rolului de intermediere. "Iar cifrele ne arata ca brokerii care s-au conformat sunt si cei cu adevarat activi, reprezentand peste 90% din volumul primelor intermediate, cei care nu se concentreaza numai pe vanzarea de polițe RCA si care au si planuri de dezvoltare avand in vedere ca in numeroase cazuri depasesc deja in mod semnificativ noul prag al capitalului minim legal", a adaugat Misu NEGRIȚOIU.

"Nu in ultimul rand, profesionalizarea intermediarilor si a activitaților de distribuție in folosul consumatorului deriva din noua legislație europeana care pune in sarcina brokerilor noi obligații privind furnizarea de informatii suplimentare despre produsele pe care le vand, precum si de asistența pentru realizarea drepturilor pe care le au asigurații (Directiva privind Distributia Asigurarilor - IDD). in acest context, ASF va continua sa incurajeze diversificarea si multiplicarea canalelor de distribuție, care sa conduca la o scadere substanțiala a costurilor de intermediere si la cresterea calitații actului de vanzare/distribuție", a conchis Presedintele Autoritatii.

Capitaluri mai mari

Un sfert (peste 70) dintre brokerii care si-au majorat capitalul pana la data de 27 ianuarie a.c. (289 de intermediari) detineau capitaluri mai mari de 150.000 lei, reiese din informatiile publicate de ASF. Astfel, CAPITAL Asig - Broker de Asigurare are cel mai mare capital social, in valoare de un milion lei. Acesta este urmat de EUROGROUP Insurance Reinsurance Broker Romania - 914.400 lei, OVB Allfinanz Romania Broker de Asigurare - 702.710 lei, POsTA Romana Broker de Asigurare - 700.000 lei, MEDIHELP International Broker de Asigurare - 622.000 lei si MERCEDES - BENZ Insurance Broker - 525.700 lei.

Topul brokerilor cu cele mai mari capitaluri este completat de MAI Broker de Asigurare - Reasigurare S.R.L. - 470.120 lei, DESTINE Broker de Asigurare-Reasigurare - 450.000 lei, UNITY Broker de Asigurare Reasigurare - 430.000 lei si APRIL Broker de Asigurare Reasigurare - 418.640 lei.

Totodata, pana la data de 27 ianuarie a.c., 75 de brokeri au fost notificati de ASF pentru nerespectarea obligatiei de majorare a capitalului social conform Normei in vigoare. Alti 57 de brokeri nu detin un capital social conform Normei nr. 9/2015 si au activitatea interzisa. si, temporar, 28 de brokeri nu detin capitalul necesar si au activitatea suspendata.

Potrivit statisticii ASF, 36 de brokeri au solicitat, pana la data de 31 decembrie 2015, aprobarea retragerii autorizatiei de functionare/suspendarii activitatii si nu detin un capital social conform Normei nr. 9/2015. De asemenea, 19 brokeri se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței si de insolvența.

Reasezarea pietei

Aceasta noua cerinta a ASF a produs o reasezare a pietei de brokeraj. Astfel, companiile fara activitate s-au inchis, in timp ce altele au considerat ca este mai bine sa isi restructureze activitatea si sa colaboreze cu alti brokeri, cu o puterea financiara mai mare.

"Exista doua tipuri de companii care s-au inchis: cele care nu aveau activitate si cele care din motive de eficientizare a costurilor au preferat sa isi consolideze activitatea impreuna cu un alt broker", a explicat Bogdan ANDRIESCU, Presedintele UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanța in Asigurari, care a precizat ca si inainte ca ASF sa impuna aceasta cerința existau brokeri al caror capital depasea valoarea de 150.000 lei.

"Eu cred ca piața de brokeraj este acum consolidata si dispune de premisele necesare pentru a-si continua dezvoltarea. Subliniez ca rolul esențial al brokerului de asigurare este acela de consultant si de reprezentant al clientului. Realitatea din piața de asigurari ne demonstreaza nevoia clienților pentru consultanța si servicii profesioniste, atat inainte de incheierea unui contract de asigurare, cat si pe intreaga perioada de derulare a acestuia", a adaugat Bogdan ANDRIESCU.

Viorel VASILE, CEO-ul SAFETY Broker, a precizat ca scaderea numarului de jucatori poate reprezenta o schimbare benefica pentru ca are la baza atat capacitatea financiara, cat si capacitatea tehnica de adaptare la noile conditii. "Au disparut brokerii care intermediau 10% din piata. O valoare corecta a capitalului social era probabil 100.000 euro, asa cum era in propunerea initiala", a adaugat el, considerand ca, pentru o piata ca a noastra, 300 de brokeri sunt prea multi. Viorel VASILE a mai aratat ca 60% din piata este intermediata de primii 10 brokeri, astfel ca se poate opera si ca asistent in brokeraj, scapand de raportari, birocratie, schimbari permanente de legislatie si fiind focusat pe vanzari.

Acesta a mai mentionat ca SAFETY Broker si-a majorat capitalul anul trecut pana la 300.000 lei, iar in acest an va creste pana la un milion de lei.

si Adriana GRECU, CEO, AON Romania, este de parere ca piata se asaza dupa modificarile legislative de anul trecut, subliniind ca numarul brokerilor va fi mai mic, dar numarul asistentilor in brokeraj, mai mare. "Concurenta este in mare masura aceeasi pentru noi. Probabil ca piata de brokeraj este mai bine structurata acum, dar inca mai este mult loc pentru a creste calitatea serviciilor, pentru a educa clientul si pentru a-i castiga increderea", a mai spus ea. Adriana GRECU a precizat ca efortul financiar aferent majorarii de capital a fost destul de mare pentru un broker de talie mica sau medie, insa a remarcat faptul ca exista si brokeri care si-au majorat capitalul chiar peste nivelul minim impus de ASF, ceea ce demonstreaza ca detineau sumele si nu le-a fost greu sa se adapteze situatiei.

La randul sau, Victor ȘRAER, Managing Partner, OTTO Broker, considera ca actualul nivel al capitalului este echilibrat. "Brokerii care si-au majorat capitalul social genereaza 98% din volumul total de prime intermediate si, ca atare, pot sa concluzionez ca cerinta de majorare a capitalului pana la valoarea de 150.000 lei a fost una proportionala si a selectat foarte bine brokerii de asigurari care practica aceasta activitate ca pe o profesie careia i se dedica", a adaugat el.

Totodata, Cristian FUGACIU, Directorul General al MARSH Romania, a subliniat ca puterea jucatorilor din piața este data, in primul rand, de capacitatea de a acorda consultanța clienților si de a le oferi soluții optime de diminuare a expunerii la riscuri, considerand ca pentru clienți este mult mai importanta calitatea serviciilor la care au acces decat numarul de brokeri de asigurare. "De fapt, concentrarea actuala a pieței, ca efect al majorarii cerințelor de capitalizare, a condus la eliminarea din piața a jucatorilor mici, neperformanți si care, de fapt, nu aduceau valoare adaugata, prin servicii, clienților", a adaugat acesta.

"Efortul unui broker trebuie sa se indrepte catre atingerea pragului maxim de calitate in serviciile oferite si nu doar catre respectarea unor cerințe minime de capitalizare", a atras atenția Cristian FUGACIU.

Evolutia pietei de brokeraj si provocarile acesteia

"Brokerii vor continua sa reprezinte un mecanism de distribuție important, dar, ceea ce este cel mai important, vor continua sa-si intareasca rolul de reprezentant al clientului. Legat de provocari, as spune ca cea mai importanta si cea mai asteptata, totodata, este legata de implementarea Directivei privind Distribuția Asigurarilor. Diferența dintre brokeri si ceilalți distribuitori de produse de asigurare (asiguratori, banci, dealeri auto, agenții de voiaj etc.) este ca brokerii sunt reprezentanții clientului, in timp ce ceilalți distribuitori realizeaza un act de vanzare, in numele asiguratorilor. Practic, un broker cumpara de la asiguratori acoperire pentru clienții sai, pornind de la nevoile reale de protecție ale acestora. Iar acest lucru se poate realiza numai prin ințelegerea riscurilor la care este expus clientul", a declarat Bogdan ANDRIESCU.

De asemenea, Victor ȘRAER este de parere ca piata de brokeraj ar putea creste usor in 2016, in masura in care piata de asigurari, in general, va evolua pozitiv. "Cred ca principala provocare vine dinspre perceptia consumatorului cu privire la valoarea pe care o au produsele de asigurare existente in Romania si beneficiile acestora. Accentul pe calitatea produsului de asigurare pe care il cumpara clientul si al serviciului pe care il primeste, in special la despagubire, ar putea ajuta semnificativ la imbunatatirea perceptiei consumatorului asupra pietei de asigurari si s-ar putea transforma intr-o oportunitate pentru anii urmatori. De asemenea, o provocare pe care piata inca o percepe putin vine dinspre evolutiile tehnologice, care vor genera schimbari importante in urmatorii ani", a adaugat el.

Pe de alta parte, Viorel VASILE se asteapta ca piata de brokeraj sa se opreasca, in acest an, din crestere, din doua motive. Primul este legislatia fiscala valabila din 2016, care elimina mare parte din asistentii in brokeraj persoane fizice, care nu aveau incasari suficient de mari incat sa justifice demersurile greoaie de inregistrare fiscala la ANAF. Iar al doilea motiv se refera la faptul ca asiguratorii vor deveni din ce in ce mai agresivi in dezvoltarea fortei de vanzare directa.

in ceea ce priveste provocarile din piata, Viorel VASILE spune ca exista o tendinta de "incoltire" a brokerilor. Conform legislatiei in vigoare suntem obligati sa depunem primele de asigurare colectate la RCA in 5 zile, dar asiguratorii nu sunt obligati sa deconteze comisioanele intr-un anumit termen. Concret, la asiguratorii la care nu ne putem retine comisionul (majoritatea), termenul de incasare a comisioanelor variaza intre 30-45 zile de la data depunerii primelor de asigurare in conturile lor. Este o situatie care creeaza dezechilibre majore in cash-flow-ul brokerilor de retea si eu ma astept sa vad cateva falimente ale unor brokeri mari de retea, daca ASF nu intervine si nu corecteaza dezechilibrul instituit tot de o norma a Autoritatii", a explicat acesta.

"Brokerajul de asigurari ramane influențat de necesitatea de a oferi clienților servicii complexe, proporționale cu diversificarea riscurilor si cu nevoi complexe pe care acestia le au. Asadar, 2016 este inca un an in care piața locala de brokeraj va trebui sa puna accentul pe calitate si pe servicii complexe", a aratat Cristian FUGACIU. "Mai mult, si in acest an va trebui sa sprijinim companiile sa reconsidere noile amenințari la care sunt expuse. Potrivit The Global Risks Report 2016, documentul pregatit la Forumul Economic de la Davos, cu sprijinul MARSH, riscurile geopolitice, inegalitațile economice la nivel global, asteptarile sociale produc noi vulnerabilitați in lume. Acestea afecteaza mediul de business. Datoria noastra este tocmai aceea de a ne pregati clienții si de a le oferi soluțiile optime de diminuare a riscurilor. Spre exemplu, este evident ca atacurile cibernetice reprezinta amenințari uriase pentru companii la nivel global, iar companiile care funcționeaza pe plan local nu fac nici ele excepție, dar trebuie sa le sprijinim sa constientizeze aceste pericole. Iata de ce, consider ca, in acest an, rolul brokerului de asigurare va trebui sa fie unul puternic proactiv in direcția identificarii noilor riscuri cu care se confrunta companiile si de a oferi soluțiile optime de protecție", a adaugat Cristian FUGACIU. Acesta a mai aratat ca una dintre provocarile semnificative pentru piața locala este data de nevoia de stabilitate si predictibilitate a cadrului legislativ.

La randul sau, Adriana GRECU considera ca provocarile pietei sunt aceleasi ca si in anii trecuti: lipsa investitiilor semnificative in Romania, anul electoral in care ne aflam, precum si continua lupta pentru pretul cel mai mic.

Consumatorii de produse financiare au devenit mult mai atenți la ceea ce cumpara, mai ales dupa criza declansata in 2008, a aratat Bogdan ANDRIESCU. Astfel, intermediarii de produse financiare si-au crescut volumele de business, peste tot in lume, ca urmare a scaderii increderii consumatorilor in legatura directa cu furnizorul primar de produse si servicii. "Consultanța este astazi mai importanta decat oricand pentru consumatori, ceea ce reprezinta nu doar o oportunitate de crestere, ci si o mare provocare pentru brokerii de asigurare", a mai spus el.

Piata de brokeraj din Romania a crescut constant in ultimii ani. Potrivit ultimelor date publicate de ASF, in primele noua luni ale anului 2015, valoarea primelor intermediate de brokerii de asigurare a insumat 3,76 milioane lei, in crestere cu 13,59% fata de perioada similara a anului trecut. Acestea au reprezentat 59,33% din primele brute subscrise de asiguratori.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Consolidare si reasezare pe piata de brokeraj).
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 16.03.2016 | 3126 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:
PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM