1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile de credite fac concurenta segmentului auto... la pagube

Dupa cresterile anuale de peste 50% de la inceputul anilor 2000, piata asigurarilor de credite nu prezinta perspective de evolutie prea imbucuratoare pentru urmatoarea perioada, umbrite de stagnarea din 2007 comparativ cu anul anterior si mai ales de evolutia negativa inregistrata la inceputul acestui an.

De asemenea, segmentul de profil pare sa urmeze tot mai fidel traseul pietei de asigurari auto, in contextul ritmului superior de crestere a daunelor comparativ cu cel al primelor subscrise, cu o contributie evident la trendul negativ inregistrat pe piata non-life.

Astfel, subscrierile pe clasa asigurarilor de credite si garantii au totalizat peste 120 mil. EUR (403 mil. lei), reprezentand circa 5,53% din totalul realizat la nivelul pietei in 2007, in timp ce daunele platite au depasit volumul de prime brute subscrise cu 3,24 mil. EUR, in crestere cu mai mult de 42% comparativ cu 2006. Potrivit datelor publicate in Revista de Specialitate Insurance PROFILE, daunele platite pentru asigurarile de credite au reprezentat 12,5% din volumul de daune consemnat la nivelul intregii piete in 2007.

Anul 2007 a adus, in schimb, o intensificare a riscurilor preluate de catre companiile care opereaza pe piata asigurarilor de credite comparativ cu anii anteriori, cuantificate prin rata de despagubire.
Astfel, pierderea neta inregistrata pe acest segment al pietei indica o subevaluare a riscurilor de catre societatile de asigurari pe fondul deteriorarii portofoliului de credite asigurate, potrivit Raportului privind stabilitatea financiara, realizat de Banca Nationala a Romaniei.
Valoarea pierderii este redusa momentan, insa o mentinere a situatiei sau o agravare a ei ar putea destabiliza piata de asigurari in conditiile in care clasa de asigurari de credite prezinta un grad ridicat de concentrare.

Din acest punct de vedere, primele zece competitoare au fost responsabile de peste 99% din totalul primelor brute subscrise in primul trimestru al anului in curs, de 15,39 mil. EUR, pe segmentul asigurarilor de credite si garantii. Dintre acestea, companiile din Top 5- au inregistrat toate evolutii negative pe aceasta clasa, cea mai importanta reducere fiind cea consemnata in portofoiliul BCR Asigurari, ocupanta locului 3, de 91,75%. ASIBAN, lider pe piata asigurarilor de credite a scazut nominal, in euro, cu putin sub 30%, OMNIASIG cu 1,23%, GARANTA, cu 44,25%, in timp ce subscrierile ALLIANZ-TIRIAC s-au redus cu 21,14%.

Cu 63% mai mic fata de rezultatele inregistrate in perioada ianuarie-martie a anului trecut, volumul de prime brute subscrise de companiile de profil in T1/2008 a reprezentat 2,32% din subscrierile realizate la nivelul pietei, in timp ce daunele platite, in valoare de 16,22 mil. EUR au avut o contributie de putin sub 8,3% din totalulplatilor facute de companiile de profil.

Asigurarile de credite sunt achizitionate de institutiile financiare pentru acoperirea riscului de insolvabilitate a clientilor lor, catre care s-au prestat servicii in baza unui credit. In cazul producerii riscului, suma pe care clientul o avea de rambursat este platita de asigurator, care apoi recupereaza banii de la acesta, proces care, de altfel, este destul de greoi.

Avand in vedere cresterea galopanta a activitatii de creditare in ultimii ani, in special cea a imprumuturilor contractate in euro, pe fondul majorarilor succesive ale dobanzilor si a deprecierii monedei nationale, care fac tot mai dificila rambursarea ratelor de catre populatie, devin evidente conditiile nefavorabile pentru dezvoltarea asigurarilor de credite. Astfel, departe de evolutiile spectaculoase inregistrate ani la rand de aceasta clasa, inceputul lui 2008 pare sa fie contrapunctul a doua tendinte inevitabile: reducerea subscrierilor si cresterea daunelor.