1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor: Cum te ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor: Cum te apara o asigurare facultativa de locuinta de un incendiu la bloc

Pe 16 decembrie 2021, in Constanta, un bloc a luat foc, iar urmarile au fost grave: 13 oameni au ajuns la spital cu arsuri si intoxicatii de fum, 37 de masini au fost avariate si 150 de apartamente au fost afectate. In cel mai recent episod al emisiunii "Zodia Asigurarilor", Catalin BOICEANU, Director Tehnic, GLOBASIG Broker si Dan CRISTESCU, Membru Board, GLOBASIG Broker au discutat despre dosarele de dauna ce au urmat dupa acest incident.

Astfel de incidente, din pacate, sunt cele care ne readuc in vedere importanta asigurarilor. Catalin BOICEANU ne vorbeste despre diferitele tipuri de polite pe care le putem incheia si care ar trebui sa fie ordinea lor de prioritizare.

"Aceasta tragedie a adus din nou in discutie un subiect foarte important, pe care noi am incercat sa il dezbatem de-a lungul timpului: importanta asigurarilor, in general, si, in special, importanta lor in functie de modul in care ne pot afecta viata", a explicat acesta.

Desi incendiul din Constanta a produs daune materiale enorme, numai 25% dintre apartamentele afectate beneficiau de o asigurare facultativa pentru locuinta.

Unul dintre asiguratorii implicati in acoperirea daunelor si-a creat o rezerva de dauna de 1,5 milioane lei. Aceasta rezerva reprezinta "suma estimata din punct de vedere al asiguratorului la care va ajunge valoarea maxima a despagubirii din momentul acesta", dupa cum ne spune Catalin BOICEANU.

Dar se poate intampla ca dauna sa aiba o valoare mai mare decat suma estimata? Cum se procedeaza intr-un astfel de caz?

"Nu, aici e vorba de inchidere completa de dosare", a explicat Directorul Tehnic al GLOBASIG Broker. "In momentul in care daunele nu au fost majore, nu au implicat reconstatari sau aducerea unei firme de constructii sau a unui arhitect care sa verifice instalatii, in momentul in care s-a vorbit doar de afumat un spatiu sau de o inundatie, in momentul in care s-au evaluat cateva produse din locuinta care au fost afectate si inlocuite, atunci despagubirea a fost platita integral."

Pe de alta parte, "in celelalte cazuri unde daunele au fost majore, asiguratorii au venit in ajutorul asiguratilor lor cu plati anticipate, adica deja le-au pus la dispozitie o suma de bani, un avans, ca ei sa poata contracta firme care sa se apuce de reparatii. Aceste sume au fost acordate pentru ca asiguratii sa aiba cu ce sa plateasca avansul catre firmele respective, urmand ca pe parcursul desfasurarii lucrarilor, asiguratorii sa deconteze facturile pe masura ce acestea sunt puse la dispozitie de firmele respective", a subliniat Catalin BOICEANU.

Cine este vinovat, insa, pentru acest incident si cum va plati? Va trebui un minor sa despagubeasca toti acesti oameni? Mai multe ne explica Dan CRISTESCU:

"Cel mai probabil familia acelui copil va plati toate daunele si pentru cele 37 de masini si pentru cele 150 de apartamente afectate. Evident, trebuie si ca proprietarii acestor masini si apartamente sa se indrepte impotriva lui, dar trebuie, intai, ca justitia sa isi dea verdictul, pentru ca este un caz aflat inca in cercetarea procurorilor, din cate inteleg. Nu imi este clar cine va fi vinovatul final, dar, daca se stabileste ca acest copil poarta intreaga vina, din pacate familia lui va fi responsabila pentru plata daunei."

Sa fii responsabil pentru plata daunelor cauzate de un astfel de incident poate deveni, in fapt, o tragedie in sine. Dan CRISTESCU subliniaza ca, in astfel de situatii, ne-am putea proteja financiar printr-o asigurare de raspundere civila:

"Aceste polite sunt intalnite cel mai frecvent ca fiind asociate asigurarii facultative de locuinta. Printre riscurile acoperite de polita facultativa se numara si raspunderea civila. Cand ai un apartament, poti produce daune vecinilor tai. (...) Situatiile in care poti provoca daune tertelor persoane ori prin probleme la locuinta, ori din cauza ca ai un copil care a aruncat cu piatra si a spart geamul unei masini sunt mult mai frecvente si, intr-adevar, sumele sunt mult mai mici, dar tot reprezinta niste eforturi financiare de care te poti proteja ori printr-o clauza atasata unei polite de baza, ori cu o polita distincta. Vorbim de cateva zeci de lei platiti, pentru cateva zeci de mii de euro ca limita acoperita."

Pentru mai multe detalii despre incendiul ce a avut loc la Constanta, dar si despre urmarile sale, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici:

https://www.youtube.com/watch?v=Zl9Ori06CGc