Cel mai nou episod Zodia Asigurarilor il are ca invitat pe Gabriel ORSA, Head of International Business, RENOMIA SRBA Broker, care discuta alaturi de Sergiu COSTACHE, Presedintele ApPA, despre asigurarile corporate - de ce sunt necesare, ce riscuri acopera si cum se acceseaza.
Asigurarile corporate pot fi de numeroase tipuri, in functie de nevoile clientilor. Cand vorbim despre acest tip de asigurari putem vorbi despre un spectru extrem de larg de riscuri acoperite: de la clienti, la angajati, la riscuri cibernetice etc.
Gabriel ORSA ne poveste pentru inceput cum putem accesa o astfel de asigurare, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam.
"[Ca broker] trebuie sa iti intelegi clientul. Nu ma duc sa ii ofer o solutie sau sa ii vand un produs, ma duc sa stau de vorba cu el sa ii inteleg businessul, nevoia lui de asigurari, unde vrea sa ajunga, cum se dezvolta, ce vrea sa faca. Dupa ce inteleg toate lucrurile astea, fac un plan, fac o propunere, in care imi sistematizez produsele de asigurare pe trei categorii. In primul rad, cele ce vizeaza riscurile grave - riscurile care au o frecventa mare si impact major asupra businessului si spun ca acestea trebuie incheiate, sunt obligatorii, urmand cele "must do", pe care ar trebui sa le faci pentru ca, desi riscurile nu au o frecventa foarte mare ca celelalte, iti pot afecta businessul, iar ultimele sunt cele cu frecventa mica, pe care e bine sa le faci pentru a fi protejat. Dupa ce fac acest plan si ii explic clientului, purced la treaba si vedem in ce tari se afla, discutam cu partenerii nostri, cream o solutie de asigurare, cream clauzele pe care le agream impreuna cu partenerii nostri, ii propunem clientului solutia. Toata treaba asta cred ca ar putea sa dureze undeva la doua saptamani."
Mai departe, ca sa intelegem importanta apelarii la un consultant, in cazul acesta, a unui broker, putem sa ne gandim la faptul ca brokerii de asigurare sunt renumiti, ca sa spunem asa, prin faptul ca ei vad oferta tuturor companiilor de asigurare existente: in prima faza in piata romaneasca, iar prin intermediul companiei in care lucreaza Gabriel ORSA, si in piata internationala. Cunoscand oferta tuturor companiilor de asigurare, un broker de asigurare poate sa vina catre client, clientul nu trebuie sa mai alerge de la o companie la alta, sunt conditii diferite, sunt acoperiri diferite, sunt proceduri diferite si asa mai departe, si atunci vine cu toate ofertele catre client si face un studiu, o analiza de nevoi, de posibilitati, un raport pret-calitate s.a.
De asemenea, un broker poate asista un client care doreste sa asigure un bun/ bunuri ce depasesc capabilitatile de acoperire ale unei singure companii de asigurari, iar riscul trebuie impartit. Gabriel ORSA explica procesul prin care acest risc ajunge sa fie divizat:
"Sunt mai multe solutii in cazul acesta. Asiguratorul din Romania poate dori sa retina riscul in limita sumei de 50 de milioane, poate sa retina mai putin, sau poate sa nu retina deloc si sa devina doar un fronter, adica un emitent de polita pe teritoriul Romaniei, un punct de sprijin in situatia in care apar daune pe teritoriul Romaniei, polita sa se emita aici, local, in baza conditiilor stabilite, dar riscul sa fie plasat suta la suta in reasigurare la un reasigurator care isi permite sa tina intreaga suma, sau la un panel. Asa cum am spus, un panel de reasigurator inseamna ca sunt mai multi reasiguratori si fiecare tine o anumita limita de suma asigurata, unul de la 50 de milioane la 150, altul de la 150 la 400, si altul de la 400 la 600. Acest panel de reasiguratori este cel care asigura sau ofera siguranta protectiei pentru aceasta suma mare. Practic impartim riscul in mai multe cosulete ca sa nu fie tot concentrat intr-un singur loc si fiecare isi ia bucata lui de risc si raspunde pentru ea."
Exista optiuni pentru asigurarea majoritatii categoriilor de riscuri, iar brokerii sunt cei care pot ajuta un antreprenor sa decida care optiune i se potriveste, si ce trebuie sa faca pentru a se asigura ca va beneficia de aceasta. Dar ce se intampla cand un antreprenor nu doreste sa asculte de sfaturile brokerului?
"Vezi imediat cand un client vrea sa fie ajutat. Sunt clienti care nu vor. Sunt clienti care se asteapta ca tu sa ii dai un pret mai mic decat ceea ce a avut, ori noi nu lucram asa, eu nu pot sa ma duc acolo, dupa ce am 26 de ani de vechime in asigurari, nu pot sa ma duc acolo sa ii promit omului aceluia ca ii dau ceva mai ieftin, dar in realitate sa ii dau ceva mai ieftin si mai prost. Eu trebuie sa il fac pe el sa inteleaga ca intrebarile pe care le pun, i le pun in interesul lui, tot ceea ce fac, fac ca sa iasa un lucru bun. Sa uitam de schemele si de solutiile dinainte stabilite si sa venim cu ceva nou, cu ceva care cu adevarat sa ii foloseasca. Iti dai imediat seama daca omul vrea sa fie asigurat, in momentul in care este deschis catre tine si iti prezinta si lucrurile bune si cele rele, atunci intelegi ca omul chiar are nevoie de ajutorul tau si vrea sa fie ajutat", a spus invitatul.
In incheiere, intrebat despre cum arata asigurarile viitorului, Gabriel ORSA declara: "Toti ne schimbam, totul e schimbator pe lumea asta si cum intreaga lume se schimba categoric si asigurarile se schimba. (...) Viitorul este astazi."
Pentru a afla mai multe detalii despre asigurarile corporate, importanta acestora, dar si cum pot fi ele obtinute, va invitam sa urmariti episodul complet aici: https://www.youtube.com/watch?v=BFGslHO0_7w&t=56s