Pandemia a afectat milioane de oameni, transformandu-i in pacienti ai diferitelor sectii din spitale. Dar ce se intampla cu cei care erau deja bolnavi, cu pacientii cronici, ale caror vieti depind de un sistem medical suprasolicitat? Cum ii poate ajuta telemedicina?
Despre soarta pacientilor bolnavi de o boala cronica, intr-o lume puternica afectata de o pandemie au discutat Katerina Mihaela DOBROIU, Chief Customer Care, TELIOS Care, Radu GANESCU, Presedinte, COPAC si Mihai PREDA, Director Asigurari de Viata si Sanatate, ASIROM, in cel mai nou episode de Zodia Asigurarilor.
Pandemia ne-a schimbat modul de viata din multe puncte de vedere, dar mai ales, modul in care ne ingrijim de sanatatea noastra. Purtam masti de protectie, ne dezinfectam constant mainile si evitam locurile aglomerate. Dar ce se intampla cu persoanele care, desi respecta toate aceste masuri, sufera de o alta problema medicala?
VIDEO:
Radu GANESCU, Presedinte, COPAC, ne vorbeste despre situatia actuala din Romania, si despre rolul pe care telemedicina il joaca in asigurarea egalitatii de sansa in privinta accesului la servicii medicale, pentru toate categoriile de pacienti:
"Vorbim de o situatie care speram noi sa ajunga la un final, apropo de aceasta pandemie, care sa readuca sistemul de sanatate intr-o normalitate, prin care orice categorie de pacienti sa aiba acces si sa beneficieze de servicii medicale, sa creasca nivelul de cooperarea intre sistemul public si sistemul privat, pentru a ajuta cetatenii sa beneficieze de servicii medicale, indiferent de zona, de regiune, de comunitatea in care se afla. Telemedicina va fi o parte importanta in sistemul nostru de sanatate, iar digitalizarea si procesul prin care un pacient roman poate fi consultat la distanta, poate fi evaluat de catre medic in confortul casei sale sau in zona in care nu se expune la risc, vor deveni politici normale."
Aceste demersuri, desi existau si inainte de perioada pandemica, nu au fost optiuni cu adevarat viabile, pana cand sistemul medical traditional nu a mai putut face fata valului de pacienti, iar situatiile grave au inceput sa apara.
"Faptul ca o categorie mare de pacienti cronici, care aveau nevoie de acces la servicii medicale monitorizare si tratament, nu au reusit sa mai beneficieze de acestea, pentru ca unele spitale au oprit accesul pacientilor pentru a fi folosite ca spitale de tratament SARSCOV 2, care din nefericire au fost intr-un numar foarte mare, a dus ca anumite categorii sa sufere, anumiti pacienti sa nu isi gaseasca tratamentul sau sa nu poata sa fie diagnosticati la timp. Statistic vorbind am vazut ca numarul deceselor a crescut nu numai din categoria pacientilor infectati cu SARSCOV 2, ci si din celelalte categorii de pacienti," a mai spus Radu GANESCU.
Putem observa astfel o suprasolicitare a sistemului medicat clasic, dar si speranta unei tehnologii care sa ajute in astfel de situatii tensionate, dar si in vremuri mai calme. Katerina DOBROIU ne vorbeste despre ce presupune mai exact telemedicina, si de cum sunt gandite aceste servicii, astfel incat pacienti si datele lor sa fie in siguranta:
"De fiecare data cand apelam un medic sau adresam o intrebare online sau avem discutie video cu un medic - aceea este telemedicina. Ideal ar fi ca acele consultatii sau discutii sa se intample pe o platforma securizata, astfel incat datele sa fie sigure. (...) Securitatea datelor este foarte importanta pentru fiecare asigurator in parte. Tocmai de aceea lansarea unui produs de telemedicina intr-o asigurare nu este tocmai usoara, tocmai pentru ca ne dorim sa ne asiguram ca datele pacientilor si asiguratilor nostri nu sunt disponibile pentru oricine nu are nevoie si nu trebuie sa aiba acces. De aceea pot spune ca toate datele sunt sigure, canale sunt verificate de echipe de specialisti ale tuturor companiilor de asigurari, astfel incat cei care acceseaza nu trebuie sa isi faca griji ca acele informatii confidentiale vor ajunge in alta parte."
Telemedicina este o metoda buna in astfel de cazuri, in care pacientilor le este greu, sau poate chiar imposibil, sa se deplaseze pentru un consult medical, insa ea nu este menita sa inlocuiasca cu totul vizitele la medic. Iar cand discutam despre programari la medic, printre altele, spune si costuri. Aici intervin asigurarile de sanatate, care sunt acolo pentru noi, in cele mai dificile momente. Despre acestea, si ce inseamna ele pentru pacientii cronici, ne vorbeste Mihai PREDA:
"Asigurarile de sanatate functioneaza atat pentru cei care sunt deja bolnavi la momentul intrarii in asigurare, dar si pentru cei care se vor imbolnavi dupa. Cele mai mari beneficii le ofera asigurarea de grup facuta de angajator, intrucat si incluse de regula si afectiunile cronice si preexistente. La fel si pentru cele individuale, asiguratorii ofera protectie si pentru bolile cronice, mai ales de cand am trecut prin lockdownul din 2020, cand asigurarile s-au updatat, oferind noi posibilitati de acoperire, inclusiv pe cele de telemedicina."
Tot Mihai PREDA explica si despre cum putem sa ne protejam si familiile, nu numai pe noi insine, prin intermediul unei asigurari de sanatate: "Asiguratorul ofera posibilitatea angajatorului sa includa in asigurare si familia angajatului. Este de recomandat pentru ca un angajat care are familia protejata va avea o stare mai buna si va fi multumit de angajator. Exista aceste pachete, sunt dosponibile din partea angajatorului."
Pentru mai multe detalii despre telemedicina, asigurari de sanatate si cum le putem combina astfel incat sa ne protejam, va invitam sa urmariti episodul, in intregime, aici: https://www.youtube.com/watch?v=VWAF-jkezdo