1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Misteriosul leadership feminin

Drumul catre succes nu este unul usor, iar atunci cand vorbim despre succesul unei femei intr-o lume a barbatilor, obstacolele se inmultesc! Cel mai recent episod din Zodia Asigurarilor le aduce impreuna pe Daniela PENE, Chief Commercial Officer, GENERALI Romania, si Adriana GRECU, Presedinte PRBAR & CEO AON Romania, pentru a discuta despre ce presupune sa fii un lider, ca femeie, si despre egalitatea si echilibrul de la locul de munca!

Egalitatea intre sexe nu este un subiect nou, insa este un subiect ce evolueaza constant - iar in Romania lucrurile incep sa mearga din ce in ce mai bine! Subiectul principal al celui mai recent episod marca Zodia Asigurarilor pune in lumina reflectoarelor problema egalitatii intre sexe in contextul locului de munca, si mai ales, de ce este relevanta aceasta egalitate si cum o putem defini mai bine.

VIDEO

In Romania, fata de alte tari europene, numarul femeilor aflate in pozitii de conducere este unul destul de ridicat, insa putine dintre acestea ocupa chiar pozitiile de varf din cadrul companiilor: CEO, Presedinte etc.

Despre acest fenomen ne vorbeste Adriana GRECU: "In spatele oricarui barbat se afla o femeie. Daca CEO-ul sau persoana cu cea mai inalta pozitie de decizie este un barbat are un bord in care predomina femeile si cred ca varianta acesta se pune in aplicare foarte bine. (...) In Romania, in opinia mea, comunismul si-a pus o amprenta pe cultura noastra. Femeile au fost determinate sa munceasca cot la cot cu barbatii si sa fie considerate egale si asta le-a creat si le-a facilitat un drum catre functii poate la fel de importante. Si in politica sunt destul de multe si chiar in pozitii destul de importante, cu expunere foarte mare."

Cu aceasta idee in minte, putem considera ca echilibrul exista la nivelul echipelor si departamentelor din companiile de asigurari, idee comfirmata si Daniela PENE: "La noi in companie si la nivelul organizatiei noastre exista un echilibru si exista planuri serioase pentru diversitate si incluziune si programe de mentorship, astfel incat doamnele din compania noastra sa poata sa acceada la pozitii de management si, de ce nu, in bordul companiei si chiar si mai sus. Se incurajeaza lucrul acesta de la nivelul grupului, de la nivelul organizatiei noastre. (...) Sunt undeva la circa 55% barbati - diferenta fata de femei la nivel de management este una mica. In Board sunt trei barbati si doua femei, deci cred ca suntem cat de cat la un nivel de echilibru."

Dar cum cream un echilibru la nivelul unei companii? Facem alegeri deliberate, bazate pe sexul unei personae pentru a ne indeplini acest obiectiv?

"Mie imi place echilibrul. Atat femeile, cat si barbatii, pot avea aceleasi calitati sau pot gasi calitati deosebite si la unii si la altii. Insa, atunci cand este vorba de competente egale, in mod cert, alegand o femeie, te poti asigura de un anumit gen de influenta sau de impact intr-o echipa pe zona de soft skills sau pe zona de fineturi de cele mai multe ori femeile sunt mai bune din punct de vedere al comunicarii si al empatiei", a raspuns Adriana GRECU.

Femeile pot aduce intr-o echipa un plus de valoare din punct de vedere al soft skill-urilor pe care le poseda in mod natural, insa nu este o regula. Femeile s-au dovedit a fi de multe ori si mai muncitoare decat barbatii, lucru ce ar putea fi datorat firii lor sau a unei frustrari acumulate in timp, ce le indeamna sa dovedeasca intotdeauna de ce sunt capabile.

Aceasta dorinta de afirmare se poate dovedi de multe ori ca fiind una chiar distructiva, pentru ca, de multe ori, femeile reprezinta si un stalp al famiilor sale si multe dintre ele ajung sa aiba 2 job-uri: unul in cadrul companiei si unul in cadrul familiei.

"Daca ar fi sa aleg sau sa evaluez pentru calitati si competente ca manager, si as lua in analiza doar o femeie, voi spune un lucru care va surprinde cu siguranta: voi incerca sa evaluez cat de mult este capabila sa armonizeze viata personala cu viata profesionala. Acestea nu au legatura neaparat cu o evaluare clasica din punct de vedere al resurselor umane, insa experienta mea mi-a aratat ca sunt foarte multe persoane care din dorinta de a reusi, si aici sunt in special femeile, isi asuma si isi iau pe umerii lor mult mai mult decat pot duce si la un moment dat ajung sa fie excedate, ajungand in tot felul de situatii nu foarte fericite. Cred ca este esential sa ai aceasta capacitate de a fi echilibrat si de a gasi armonia intre viata profesionala, ambitiile profesionale, dorinta de a reusi si partea personala atunci cand si acolo exista responsabilitati. Pentru ca, sigur, poti alege sa fi o femeie de putere, fara familie, care vrea doar sa asceada mai sus, este absolut in regula, dar atunci cand ai familie, copil, e foarte important sa nu pici in extreme", a mai spus Adriana GRECU.

Asadar, notiunea de echilibru reapare, sub o alta forma. Echilibrul trebuie sa fie prezent la nivelul unei echipe, pentru ca aceasta sa poata functiona armonios - fie ca vorbim despre raportul barbarti:femei sau strict despre calitatile regasite in membrii echipei -, dar si la nivel personal. iar De asemenea cu cat o persoana ocupa o functie mai inalta, cu atat echilibrul devine mai important.

Daniela PENE ne vorbeste despre calitatile de baza ale unui lider, indiferent de sexul acestuia: "Liderul trebuie sa motiveze si sa inspire, mai ales in zona aceasta de comercial, unde in general conduce echipe mari, un numar mare de oameni, care ar trebui sa inteleaga ce vrei de la ei si ar trebui sa fie motivati ca sa te urmeze. In al doilea rand, trebuie sa stabilesti obiective foarte clare, ambitioase si sa le explici oamenilor de ce-ul din spatele acestor obiective, altfel este foarte complicat sa te urmeze si sa inteleaga ce au de facut."

"Traim intr-o lume extrem de dinamica. Echipele sunt formate din oameni care la randul lor au parte de provocari diferite, in functie de zona in care lucreaza fiecare. Insa, tocmai de aceea este necesar ca fiecare individ in parte sa stie cum sa isi restabileasca echilibrul. Eu cred exact in ceea ce a spus Daniela, lidershipul inspirational, liderul intotdeauna este un factor sau un stalp sau ancora pentru echipa si ajuta la crearea unui echilibru. Daca liderul este echilibrat, cu siguranta asta se va propaga si la nivel de individ", a completat Adriana GRECU.

Pentru mai multe detalii despre ce inseamna sa fii femeie intr-o pozitie de top din cadrul unora dintre cele mai mari companii de asigurari din Romania, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici.