1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - 1977 ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - 1977 - Reamintire si reconstruire

Cel mai recent episod al emisiunii Zodia Asigurarilor pune in lumina reflectoarelor un eveniment tragic, ce a marcat instoria Romaniei: cutremurul din 1977. Anul acesta s-au implinit 45 de ani de la acest eveniment tragic, iar Nicoleta RADU, CEO, PAID Romania si Sergiu COSTACHE au discutat despre cum pot romanii sa fie mai pregatiti pentru o astfel de tragedie.

Nicoleta RADU ocupa functia de CEO al PAID Romania - Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor, o institutie ce functioneaza intr-un regim special. Mai multe detalii ne ofera chiar Nicoleta RADU:

"PAID Romania este o companie care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta din Romania. Este o companie de asigurare privata, infiintata in baza unei legi speciale. Deci, scopul pentru care a fost creata este un scop social, acela de a cuprinde in asigurare toate locuintele din Romania. (...) Compania functioneaza intr-un regim de parteneriat public privat, respectiv compania in sine este o companie de asigurari privata, cu actionari privati, actionarii sunt unele dintre cele mai mari companii de asigurare din Romania."

Acest sistem, pe care PAID Romania il ofera, de asigurare obligatorie a locuintei si protectie implicita impotriva dezastrelor naturale, este unul destul de rar intalnit in lume. Acesta ofera o solutie practica de acoperire a unor riscuri mari in baza unor polite extrem de accesibile pentru populatie.

"In Romania tocmai pentru a avea o solutie practica la a atenua aceste consecinte s-a infiintat acest mecanism de asigurare obligatorie, care nu exista in foarte multe state din lume. Sunt foarte putine cele care au adoptat acest sistem, dar noi suntem norocosi ca il avem. Prin acest mecanism de protectie financiara se asigura locuintele impotriva acestor 3 dezastre naturale. Este foarte important de spus ca peste aceasta asigurare obligatorie, pentru a avea protectie totala, este nevoie si de o asigurare facultativa pentru diferenta de suma a locuintei pentru alte riscuri" - Nicoleta RADU.

Asigurarea obligatorie de locuinte acopera, asadar, 3 categorii de riscuri naturale majore: alunecari de teren, cutremur, inundatie. Astfel de evenimente au fost si pot fi cu adevarat tragice, marcandu-i pe cei ce au trecut macar o data prin ele. Totusi, pentru populatia mai tanara, un risc reprezentat de un cutremur precum cel din 1977 este cel mult un gand ingrijorator.

"Evenimentul din 1977 este un eveniment de referinta pentru istoria evenimentelor catastrofale din Romania. Cei care au peste 45 de ani considera ca este greu ca vreodata sa poata uita acest eveniment, iar pentru cei care nu au trecut prin acest eveniment, trebuie sa le aducem aminte in permanenta despre aceste lucruri, pentru ca evenimente se pot intampla oricand si prima lectie pe care din punctul meu de vedere ar trebui sa o stim, este aceea ca aceste evenimente sunt imprevizibile si impredictibile." - Nicoleta RADU.

In prezent, gradul de acoperire cu o polita obligatorie al locuintelor din Romania este unul ingrijorator de mic - "un procent de doar 20%. In acest moment doar una din cinci locuinte din Romania este asigurata", precizeaza Nicoleta RADU. Mai mult decat atat, gradul de acoperire este cu atat mai redus in judetele cel mai putin dezvoltate din punct de vedere economic, unde un astfel de dezastru ar produce cu siguranta pagube majore, iar procesul de restaurare ar fi unul de lunga durata.

"Statisticile ne spun ca in cazul unui eveniment de tipul celui din 1977, ar fi vorba de peste 200000 de locuinte afectate. (...) As vrea sa indemn pe cei care ne-au auzit sa faca un exercitiu de imaginatie si sa incerce sa isi imagineze cam unde s-ar putea duce prima data banii din bugetele centrale si locale. (...) Prima directie pe care se vor duce este cea a refacerii infrastructurii si a institutiilor publice. (...) Urmand ca daca vor mai ramane fonduri si cand vor mai ramane fonduri disponibile, vor fi indreptate si spre refacerea locuintelor. De regula statele oricat de dezvoltate sunt, cand este vorba si cand au de-a face cu asemenea evenimente, fac fata foarte greu si apeleaza bineinteles la asigurari si la alte sisteme." - Nicoleta RADU.

Din pacate, in astfel de momente de criza, fondurile alocate din bugetele de stat nu sunt aproape niciodata suficiente. Cetatenii au responsabilitate su obligatia de a-si asigura pe cont propriu locuintele, lucru ce poate fi facut pentru numai 20EUR/an printr-o polita PAD.

"Nu trebuie sa speriem populatia, dar tot bazat pe statistici si pe caracteristicile pe care Romania le are din punct de vedere al acestor evenimente, Romania este expusa la aceste evenimente, care mai devreme sau mai tarziu se vor intampla, de aceea aceasta imprevizibilitate trebuie sa conduca nu la o idee ca nu se va intampla niciodata sau nu ni se va intampla noua, ci la aceea ca s-ar putea intampla si ar trebui sa conduca la ideea ca am putea sa luam anumite masuri, pentru a atenua un pic din consecintele nefavorabile ale a acestor riscuri." - Nicoleta RADU.

Pentru mai multe detalii despre asigurarea locuintelor si politele PAD, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici: https://www.youtube.com/watch?v=qYmIr4CxESo