1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cariera, familie sau amandoua

Sa iti doresti o cariera de success este un lucru incurajat si apreciat... La fel este si sa vrei o familie fericita. Dar ce se intampla cand ti le doresti pe amandoua? Este posibil?

In ce mai nou episod din Zodia Asigurarilor, Alina si Viorel PREDA, Antreprenori, discuta despre viata de familie, pasiunea pentru antreprenoriat si cum acestea pot fi combinate cu succes.

Alina si Viorel PREDA sunt casatoriti, au impreuna 3 copii si un business infloritor. Sunt firi complet diferite, ea mai vulcanica, el mai calm, dar reusesc sa se echilibreze, atat in viata de acasa, cat si in cea de la birou.

VIDEO:

Chimia dintre cei doi a existat de la inceput - s-au cunoscut la un seminar de pregatire profesionala, iar acela a fost unul dintre cele mai importante momente, daca nu chiar cel mai import, pentru viata de familie si cariera pe care urmau sa le inceapa.

Intrebat despre un alt moment cheie in dezvoltarea lor, Viorel PREDA spune "Un moment principal a fost faptul ca in cadrul companiei de brokeraj in care noi activam, am inceput sa avem succes, sa ni se intample lucruri, sa avem satisfactia muncii, sa avem satisfactie personala, lucru care a contat foarte mult in evolutia noastra ca familie, dar si ca oameni de business."

Putem spune astfel ca mediul de acasa, familia, ii ajuta sa fie mai buni in business-ul lor, iar business-ul ii ajuta, la randul lui, sa fie mai buni ca si cuplu, ca si familie.

Alina PREDA ne vorbeste despre cum se echilibreaza doua personalitati atat de diferite si cum un astfel de contrast poate aduce un adevarat plus de valoare unui business:

"Cred ca modul in care noi ne imbinam abilitatile in business si modul in care ne completam ca persoane, exact asa este si acasa. Am observat ca succesul din business a fost in oglinda si acasa, in relatiile armonioase si in anumite satisfactii acasa. (...) Daca e sa vorbesc de business, in zona de negocieri eu sunt mai agresiva si asta este un punct bun in anumite momente si atunci mergem pe varianta mea. In alte situatii este nevoie de temperamentul lui, pentru ca, fiind o persoana analitica, poate veni cu un plus valoare in niste momente cheie."

Oricat de mult echilibru ar exista in cadrul unei afaceri sau al unei familii, vor exista si momente tensionate, iar oricat de calma ar fi o persoana, oricine isi poate pierde cumpatul. Cum poti sa treci peste un astfel de moment?

"Exista perioade tensionate in business, oricat de bine ai fi pregatit, oricata experienta ai avea in spate si oricat de puternic e parteneriatul intre cei implicati, si sincer imi si place dinamica asta, cred ca daca ar fi ceva mult prea simplu, m-as plictisi. Cred ca ceea ce ne uneste foarte mult este apetitul nostru pentru risc, un apetit destul de ridicat al amandurora si, intelegand si asumandu-ne riscuri, suntem si capabili sa acceptam si pierderi atunci cand se intampla, pentru ca face parte din aceasta dinamica. Totul este sa gandesti macro, sa accepti tensiunile ca pe un moment constructiv, care poate reaseza mai bine acelplan pe care tu il aveai initial", spune Alina PREDA.

Momentele tensionate sunt inevitabile, insa diferenta sta in modul in care le abordezi. Dar pentru un cuplu care imparte atat un business, cat si o familie, in cazul unui moment tensionat, ce se afla mai sus pe lista de prioritati: munca sau familia?

"In primul rand este familia, indiferent ce ar fi, asta e cel mai important lucru si asta transmit si colegilor mei din echipa, trebuie mentinut acest echilibru intr-e familie si business, aceasta legatura, pentru ca daca nu exista liniste in familie, automat nu ai nici o afacere de succes si nu poti sa te gandesti la afacere. Afacere aceasta este o afacere de familie, noi intotdeauna recomandam celor care acceseaza afacerea sa o faca in familie", raspunde Viorel PREDA.

"Absolut, familia este pe primul loc. Desi nu prea s-ar astepta lumea din partea unei femei sa raspunda asa, tocmai pentru ca suntem in aceeasi industrie si ne intelegem, pentru ca anumite aspecte ale businessului le facem separat, dar ne intelegem si cand suntem la o cina in familie. Daca un client are o problema, nu se supara nimeni, nici copiii, pentru faptul ca raspundem la telefon si da, dam prioritate chiar si in acel moment businessului si invers. In momentul in care avem un plan de business si s-a intamplat ceva acasa, ne intoarcem acasa. Sufletul e acasa, businessul trebuie echilibrat cu intelegere si in parteneriat. Oricare dintre elemente poate avea prioritate", adauga Alina PREDA.

In concluzie, echilibrul nu este imposibil de atins, insa necesita munca de calibrare, intelegere, rabdare si o pasiune care sa stea la baza oricarei incercari. O afacere de familie poate reprezenta un venit stabil, o provocare continua, dar si un loc in care riscul si creativitatea se imbina, insa numai daca antreprenorii sunt dispusi sa lupte pentru toate acestea.

Pentru a afla mai multe despre cum Alina si Viorel PREDA au ajuns sa isi gaseasca echilibrul, va invitam sa vizionati episodul in intregime aici.