1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Victor SRAER: IDD plaseaza interesul clientului pe primul loc

5 min. / 1.540 cuvinte

Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) urmeaza sa fie aplicata de industria de asigurari in mai putin de 3 luni. Despre transpunerea directivei in legislatia locala, efectele asupra relatiei client - broker, dar si despre rolul si obiectivele UNSICAR, am discutat cu Victor SRAER, membru in Consiliul Director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si Managing Partner OTTO Broker, in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 3 iulie a.c., de RFI Romania.


PROMO


IDD va avea un impact important atat pentru brokerii de asigurari, cat si pentru consumatori, aducand schimbari semnificative la nivelul pietei de profil din Uniunea Europeana. Scopul principal al IDD este cresterea protectiei consumatorilor. In acest sens, toate tarile membre UE se vor supune noilor reglementari, inclusiv Romania.

Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari ar fi trebuit sa fie aplicata incepand cu data de 23 februarie 2018, dar s-a convenit sa se amane termenul de transpunere pana la 1 iulie 2018 si data aplicarii pana la 1 octombrie 2018.

Recent, ati participat recent la Adunarea Generala Anuala a BIPAR (Federatia Europeana a Intermediarilor in Asigurari), de la Amsterdam. Care sunt cele mai importante tendinte din piata de brokeraj, dezbatute la nivel international?

"Tendintele dezbatute sunt cele care rezulta in urma aplicarii acestei reglementari extrem de importante - IDD. Practic, aceasta directiva vine sa inlocuiasca Directiva de Intermediere valabila inca din 2001 si aduce o schimbare de paradigma in piata de asigurari, in sensul in care, fata de situatia anterioara in care se vorbea de mai multe categorii de intermediari - brokerul, agentul, entitatile de bancassurance -, prin IDD evoluam spre o integrare a acestor categorii de intermediari sub umbrela distribuitorului de asigurari, care devine element central si esential in piata de asigurari, cel putin din perspectiva relatiei cu consumatorul. Directiva IDD plaseaza interesul clientului pe primul loc si, imediat in relatie cu consumatorul de asigurari, este distribuitorul, sub diversele lui forme de manifestare, care nu se vor schimba in viitorul apropiat", a raspuns Victor SRAER.

Care este stadiul transpunerii IDD in legislatia din Romania?

"Obligatia impusa de Comisia Europeana era ca, pana la 1 iulie, legislatiile nationale de transpunere a directivei sa fie adoptate. In multe tari din Europa, sunt adoptate. In Romania, suntem foarte aproape. Chiar astazi (n.a. marti, 3 iulie) am participat la dezbaterile din Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, unde am sustinut cateva amendamente initiate de UNSICAR si sustinute de intreaga piata, care au fost acceptate. Practic, proiectul de lege a primit, in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, un aviz favorabil. Ne asteptam ca, pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, sa fie adoptat, astfel incat, la 1 octombrie, legea sa fie in vigoare, pentru ca acesta este calendarul european. Prin urmare, as spune ca si Romania este in grafic", a explicat reprezentantul UNSICAR.

Pasii urmatori includ adoptarea in plen a legii, dupa care ar urma sa fie adoptate normele de aplicare, atribut pe care il are Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Victor SRAER considera ca "discutiile din ultimii ani, ne vor duce in urmatoarele luni la o formula a legislatiei secundare care sa fie echilibrata si relevanta".

De asemenea, el spera ca legea sa fie "adoptata in actuala sesiune parlamentara, pentru ca acesta este un lucru foarte important pentru piata. Vara ar fi extrem de utila pentru pregatirea si dezbaterea legislatiei secundare. In caz contrar, ar trebui ca totul sa se faca pe un foarte, foarte repede-inainte".

Care sunt cele mai importante schimbari aduse de IDD in relatia broker-client?

"Un broker bun reprezinta, in primul rand, interesele clientului si intelege foarte clar ca, daca serveste pe termen lung interesul clientului, si afacerea lui va prospera. Modificarile pe care le aduce IDD vizeaza mai multe directii, toate avand ca finalitate protectia consumatorului. In primul rand, vorbim de cerinte mai explicite in ceea ce priveste informarea prealabila in legatura cu un produs. Vorbim, de asemenea, de conditii revizuite in legatura cu pregatirea profesionala, cu instructiunile de redactare si construire a unui produs de asigurare. Distribuitorul va avea inclusiv posibilitatea de a crea sau de a participa la crearea unui produs de asigurare si va avea si rolul de a transmite catre companiile de asigurari feedback cu privire la adaptarea acestui produs la nevoile clientului", a spus Victor SRAER.

Intrebat care este Rolul UNSICAR in buna functionare a pietei, el a raspuns:

"UNSICAR este o asociatie care se implica si s-a implicat constant in toate proiectele de reglementare, dar nu numai atat. Actuala echipa de conducere, in mandatul care a inceput in luna martie, urmareste trei directii strategice. Ne intereseaza sa crestem reprezentativitatea si notorietatea profesiei, credem ca brokerii de asigurari au un rol esential in dezvoltarea acestei piete. Apoi vrem sa cream conditii pentru ca membrii nostri sa se implice in activitati relevante. Si cea de-a treia directie este ca asociatia sa genereze proiecte si activitati care sa aduca plus valoare membrilor sai. Pentru acest an, prioritatile noastre sunt adaptarea la reglementarile GDPR si IDD si in felul acesta aducem multa valoare membrilor, pe de-o parte, iar pe de alta parte am luat in calcul ca vor aparea si schimbari legislative de ultim moment si aici a fost situatia asigurarilor de garantii, unde UNSICAR s-a implicat foarte activ si acum suntem la etapa in care participam redactarea unui Ghid de bune practici cu privire la aceste produse. Pentru IDD, unde ne concentram maxim in perioada urmatoare pentru legislatia secundara, vom avea cateva grupuri de lucru care vor dezbate problematicile specifice".

"In prezent, UNSICAR are peste 60 de membri, care reprezinta mai bine de 60% din piata de brokeraj. Ne intereseaza si suntem deschisi sa crestem in continuare numarul de membri si vom avea pe 19 iulie o Adunare Generala unde pe ordinea de zi avem inclusiv un punct cu privire la primirea de noi membri", a adaugat Victor SRAER.

Gasiti aici si inregistrarea realizata de RFI Romania.

1.869 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO