1asig.ro
1asig.ro

Brokerii si asiguratorii au avut o prima intalnire pentru a elabora Ghidul de bune practici pentru asigurarile de garantii

5 min. / 1.540 cuvinte
Brokerii si asiguratorii s-au reunit, joi - 21 iunie a.c., la prima sesiune a Grupului de Lucru, care a avut drept scop constituirea echipei tehnice ce va fi responsabila cu elaborarea unei propuneri privind Ghidul de bune practici pentru Asigurarile de Garantii.

PROMO


La intalnire au fost prezent reprezentanti ai PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, SAFETY Broker, AON Romania, dar si asiguratori precum OMNIASIG VIG, Gothaer, CITY Insurance, ALLIANZ-TIRIAC, CERTASIG si ASITO Kapital.

Acestia au decis componenta echipei tehnice, care va fi urmatoarea:
  • Cristian BALANICA/ Razvan POPESCU - PRBAR
  • Carmen PITU/ Victor SRAER - UNSICAR
  • Cosmin ANGHELUTA/ Mihut MARCULESCU - Gothaer
  • Bogdan VLAD - CITY Insurance
  • Eleonora VIERU - ALLIANZ-TIRIAC
  • Voichita CRACIUN/ Camelia VLADESCU - CERTASIG
Echipa tehnica va trebui sa transmita membrilor, pana pe data de 6 iulie, varianta propusa pentru Ghidul de lucru.

Conform discutiilor, Ghidul de bune practici, elaborat de echipa tehnica a Grupului de Lucru, va trebui sa aiba o forma simpla, clara si sa fie de maxim doua pagini pentru a veni in intampinarea solicitarior formulate de catre ANAP.

Astfel, procedura de despagubire va fi inclusa in Ghidul de bune practici si va cuprinde pasii de urmat in cazul producerii unui eveniment asigurat printr-o asigurare de garantie, documentele necesare constituirii, instrumentarii si platii dosarului de dauna.

Totodata, Ghidul va cuprinde modificarile aduse produsului, principiile de baza legate de structura si continutul politei. Va fi luata in calcul si inserarea optiunii privind subrogarea in drepturi a beneficiarului politei de asigurare, dand astfel posibilitatea de regres a asiguratorului, in anumite situatii care vor fi descrise in mod exlicit si dupa consultarea colegilor Juristi din cadrul companiilor care fac parte din Grupul de lucru.

Joi a fost aprobat si calendarul intalnirilor din cadrul Grupului de lucru conform agendei propuse, astfel:

- 10 iulie 2018 - A doua sesiune de lucru - Transmiterea si analizarea propunerilor privind Ghidul de bune practici, in randul participantilor Grupului de Lucru.
- 30 iulie 2018 - A treia sesiune de lucru - Draftul final, avizat de catre participantii Grupului de lucru (Asociatii Patronale si Profesionale, reprezentanti ai Asiguratorilor, reprezentanti ai Asociatiilor Constructorilor), va fi inaintat catre ASF si ANAP.
- 22 august 2018 - A patra sesiune de lucru - Intalnire comuna in cadrul Grupului de lucru a reprezentantilor ASF, ANAP, PRBAR, UNSAR, UNSICAR, in vederea supunerii spre aprobare a Ghidului de bune practici.
- 31 august 2018 - A cincea sesiune de lucru - Asumarea prin semnare a Ghidului de bune practici ce va sta la baza noii Legi a Achizitiilor Publice din Romania privind Asigurarea de garantii, ca instrument de garantare acceptat de ANAP.

Reamintim ca asigurarile de garantii sunt acceptate in continuare la licitatiile publice, dar piata va intocmi un cod de bune practici. Hotararea de Guvern referitoare la procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice a fost publicat luni, 18 iunie a.c., in Monitorul Oficial, tinand cont de propunerile venite din partea industriei de asigurari, astfel ca politele de garantii au fost mentinute printre instrumentele utilizate in cadrul licitatiilor publice.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Industria asigurarilor, ingrijorata ca unii jucatori ar putea iesi din piata daca asigurarile de garantii vor fi excluse de la achizitiile publice
Discutiile despre asigurarile de garantii, aduse pe masa Constructorilor de catre UNSAR, UNSICAR si PRBAR
VIDEO: Discutiile privind viitorul asigurarilor de garantii continua. Industria de asigurari a constituit un Grup de Lucru
Propunerile asiguratorilor si constructorilor pentru mentinerea asigurarilor de garantii in achizitiile publice!

2.034 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO