TOP: Care este valoarea afacerilor fiecarui asigurator si broker in T1 2019 - Asigurari -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7216 RON
1 USD = 4.2706 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

TOP: Care este valoarea afacerilor fiecarui asigurator si broker in T1 2019


Valoarea primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a crescut cu 7,4%, in primele trei luni din 2019, pana la 2,71 miliarde de lei (570 milioane euro). Vezi ce afaceri au avut cei mai mari asiguratori si brokeri, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF.

Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 7% in trimestrul I 2019 fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o crestere de 8,75%.

Totodata, piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului - RCA & CMR) reprezinta aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 57% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in trimestrul I 2019.

Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in trimestrul I 2019 (2,71 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 45,32 milioane lei, reprezentand aproximativ 1,7% din volumul total al primelor subscrise, in crestere cu circa 75% comparativ cu anul precedent (25,95 milioane lei).

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in trimestrul I 2019 in baza dreptului de stabilire, pe teritoriul Romaniei, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 205 milioane lei (7,02% din totalul primelor brute subscrise in Romania de societatile locale autorizate de ASF si de sucursalele asiguratorilor autorizati in alte state membre UE), in crestere cu circa 18% fata de aceeasi perioada a anului anterior.TOP Asiguratori

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In trimestrul I 2019, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 28 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 martie 2019.

In ceea ce priveste topul societatilor cu cele mai mari volume de prime brute subscrise (generale + viata), CITY Insurance s-a mentinut pe prima pozitie, cu o cota de piata de 16,51% si subscrieri in valoare de peste 448 milioane de lei (94 mil. EUR), potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications, fiind urmata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu 13,11% din piata si subscrieri estimate la circa 356 milioane de lei (aproape 75 mil. EUR).

Comparativ cu finalul anului 2018, se observa un salt de un loc la EUROINS Romania, care a ajuns pe pozitia a treia (cu o cota de piata de 11,87% si afaceri de peste 322 milioane lei), devansand OMNIASIG (circa 312 milioane lei). GROUPAMA Asigurari se mentine pe pozitia a 5-a, cu subscrieri estimate de XPRIMM la 248 milioane de lei.

De asemenea, ASIROM coboara de pe locul 6 (ocupat acum de NN Asigurari de Viata) pana pe 9, iar GENERALI urca o pozitie pana pe 7. Pe pozitia a 8-a ajunge BCR Asigurari de Viata (de pe 9), in timp ce UNIQA se mentine la final de Top 10.Asigurari generale

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in trimestrul I 2019, a fost de circa 2,14 miliarde de lei, in crestere cu 7% fata de perioada similara a anului trecut.

Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 2,06 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.

CITY si-a majorat cota de piata la 20,95%, cu subscrieri de peste 448 milioane lei. Pe pozitia a doua a urcat doua locuri (fata de finalul anului trecut) EUROINS, dupa ce si-a crescut cota de piata la 15,06% si a raportat afaceri pe acest segment in valoare de 322,2 milioane lei, conform calculelor facute de XPRIMM Publications. Iar OMNIASIG VIG a coborat o treapta, cu subscrieri estimate la circa 320 milioane lei.

Si ALLIANZ-TIRIAC a coborat o pozitie, pe locul 4, in timp ce GROUPAMA ramane in top 5. GENERALI Romania a urcat o treapta, pe pozitia a 6-a, facand schimb de locuri cu ASIROM VIG. In acelasi timp, UNIQA Asigurari si-a adjudecat locul opt, iar PAID a ajuns pe pozitia 9, in timp ce Gothaer a coborat pe locul 10 in clasament, comparativ cu finalul anului trecut.In T1 2019 ponderea acestor trei clase este de circa 86% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:
  • A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR), cu un volum al primelor brute subscrise de 1,02 2miliarde de lei, reprezentand circa 48% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu 6% comparativ cu volumul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior;
  • A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO), cu un volum al primelor brute subscrise de 522,37 milioane lei, reprezentand 24% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in trimestrul I 2019 o crestere cu aproximativ 10% fata de trimestrul I 2018;
  • A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 302,28 milioane lei, reprezentand 14% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, cu o crestere de aproximativ 6% fata de primul trimestru din 2018.
Cititi AICI radiografia pietei RCA, inclusiv subscrierile fiecarui jucator!

Asigurari de viata

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au

inregistrat o crestere cu 8,75% in trimestrul I 2019 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la aproximativ 575,2 milioane de lei.

De asemenea, s-a mentinut si in primul trimestru al anului 2019 un grad mare de concentrare, astfel

ca primele 2 societati din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata detin o cota de piata cumulata in valoare de 61%. De asemenea, 10 societati au detinut o pondere de 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 560 milioane lei.

Primele patruu pozitii din clasament au ramas neschimbate fata de anul trecut: NN Asigurari de Viata (cota de piata de 34,76% si subscrieri estimate de XPRIMM la aproape 200 milioane lei), BCR Asigurari de Viata (26,23%, 150,9 mil. lei), BRD Asigurari de Viata (6,44%, 37 mil. lei) si ALLIANZ-TIRIAC (6,40%, 36,8 mil. lei).

GENERALI a urcat doua pozitii pana pe locul 5, iar ASIROM VIG a coborat o treapta pana pe locul 6. SIGNAL IDUNA a ajung pe locul 7 (de pe 9), fiind urmata de UNIQA Asigurari de Viata, GRAWE Romania (care a urcat o pozitie) si GROUPAMA Asigurari - nou intrata in top 10 life. In acelasi timp, ERGO Asigurari de Viata a iesit din acest clasament.Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Din analiza in dinamica se desprind urmatoarele concluzii:
  • Clasa C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 58% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in trimestrul I 2019 o scadere cu aproximativ 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut;
  • Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, ce reprezinta 37% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in trimestrul I 2019 o crestere cu circa 63% fata de trimestrul I 2018.
TOP Brokeri

Valoarea primelor intermediate de companiile de brokeraj, pentru asigurari generale si asigurari de viata, a crescut cu 8,4% in primul trimestru din 2019 fata de perioada similara a anului trecut, de la 1,54 miliarde de lei la 1,67 miliarde de lei, conform ASF.

Aceasta crestere este datorata atat cresterii volumului de prime intermediate pe asigurari generale (+8,47%), cat si cresterii volumului de prime intermediate pe segmentul asigurarilor de viata (+6,37%).

Astfel, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 61,52% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, in usoara crestere fata de perioada similara a anului 2018, cand a fost de 60,96%.

Liderul pietei se mentine SAFETY Broker, cu prime intermediate estimate de XPRIMM la 129,5 milioane lei), fiind urmat de MARSH - Broker de Asigurare-Reasigurare (aproape 117 milioane lei), DESTINE Broker (circa 95 milioane lei) - care a urcat o pozitie fata de finalul anului trecut, TRANSILVANIA Broker de Asigurare (94, 2 milioane lei) - a coborat o pozitie, iar INTER Broker si-a pastrat locul 5 (86,2 milioane lei).

Top 10 este completat de urmatorii brokeri, fara modificari de pozitii fata de anul trecut: DAW Management, CAMPION, UNICREDIT, PORSCHE si MILLENIUM Insurance Broker.


Analizand structura primelor intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare pe clase de asigurari generale se constata ca, in primul trimestru al anului 2019, o pondere semnificativa in totalul primelor intermediate pentru asigurari generale o detin urmatoarele clase:
  • clasa A10. Asigurari de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR) reprezinta 55,09% (890,26 mil. lei);
  • clasa A3. Asigurari de mijloace de transport terestru (CASCO) reprezinta 23,36% (377,57 mil. lei);
  • clasa A8. Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale reprezinta 8,54% (138,03 mil. lei);
  • restul claselor a reprezentat 13,01% din total prime intermediate asigurari generale.
Veniturile din activitatea de intermediere obtinute de brokerii de asigurare in primul trimestru al anului 2019 au inregistrat o crestere procentuala de 16% fata de aceeasi perioada a anului 2018, de la valoarea de 254,67 milioane lei la aproape 295,26 milioane lei.

Ponderea veniturilor din activitatea de intermediere in volumul de prime intermediate la nivelul pietei de brokeraj a fost de circa 18% (comision mediu), pe segmentul asigurarilor generale acesta fiind de 16,6%. Comparand cu aceeasi perioada de referinta din anul 2018, constatam o crestere a comisioanelor de peste 1 punct procentual.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (TOP: Care este valoarea afacerilor fiecarui asigurator si broker in T1 2019).

Noutati 1asig.ro
» Daunele produse de inundatii au crescut de peste 4 ori in primele 7 luni din 2019
» Oboseala, un pericol la volan! 4% din populatie sufera de somnolenta diurna excesiva
» Echipa de subscriere a ERGO Asigurari se mareste
» Teme de interes si traineri cu experienta, pe lista cursurilor ISF din aceasta toamna
» Mercer Marsh Benefits: Asigurarile private de sanatate, printre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara
» Madalin ROSU: Piata are nevoie de inovatie, de o gandire "out of the box"
» GROUPAMA Asigurari introduce o noua clauza politei CASCO pentru clientii persoane juridice
» Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale
» Dezastrele naturale urca valoarea daunelor achitate de PAID, in primele 7 luni din acest, la peste 2,9 mil. lei
» Adrian MARIN primeste aprobarea ASF pentru un nou mandat la conducerea GENERALI
Share |


CITITI PE ACEEASI TEMA:
Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii!
Afacerile brokerilor au crescut cu 8,4% in T1 2019, generand aproape 62% din piata asigurarilor
Piata RCA in T1 2019: Atat primele, cat si daunele au crescut. Vezi schimbarile din clasament si cat a subscris fiecare jucator!
Piata asigurarilor de sanatate: Crestere de 20% in T1 din 2019. Vezi clasamentul jucatorilor!

Autor: Andreea RADU | Publicat pe 21.06.2019 | 2177 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM