Piata asigurarilor a crescut cu 4,5% in 2018. Clasamentul companiilor! - Asigurari - Asigurari -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 


1 EUR = 4.7582 RON
1 USD = 4.3186 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Piata asigurarilor a crescut cu 4,5% in 2018. Clasamentul companiilor!


Societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in anul 2018, prime brute in valoare de aproximativ 10,14 miliarde lei, in crestere cu 4,5% fata de valoarea inregistrata in anul precedent, conform raportului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) au fost, in anul 2018, in valoare de circa 8,04 miliarde lei, in crestere cu 4,6% fata de anul anterior, iar PBS aferente asigurarilor de viata (AV) au fost in suma de aproximativ 2,1 miliarde lei, mai mult cu 4,3% fata de anul 2017.

Anul 2018 a fost caracterizat de o imbunatatire a indicatorilor de solvabilitate. La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum si cerintele minime de capital (MCR). Ratele SCR si MCR la nivelul pietei, calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital, au inregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pietei s-a situat la 1,71, iar rata MCR a inregistrat o valoare de 3,87.

La finalul anului 2018, valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de societatile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde de lei, in crestere cu circa 5% fata de anul 2017.

O schimbare manifestata in special pe parcursul ultimilor doi ani (2017 - 2018) este consolidarea segmentului de asigurari de viata care a inregistrat o apreciere de peste 4% in 2018 fata de anul precedent. O crestere semnificativa s-a remarcat, insa, in anul 2017, cand segmentul asigurarilor de viata a crescut cu 21% din perspectiva volumului de prime brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata comparativ cu anul 2016.

La 31 decembrie 2018 activau pe piata asigurarilor 29 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitati de asigurari generale, 7 au practicat numai activitati de asigurari de viata si 6 au practicat activitate compozita.

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In anul 2018, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 29 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2018.Asigurari generale

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in anul 2018, a fost de 8.042.145.685 lei.

Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 7.724.934.618 lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.Asigurari de viata

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o crestere cu 4,3% in anul 2018 comparativ cu anul precedent. Conform ASF, s-a mentinut si in anul 2018 un grad mare de concentrare, astfel ca primele 2 societati din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata detin o cota de piata cumulata in valoare de 54%.

De asemenea, 10 societati au detinut o pondere de 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 2.037.813.281 lei.


Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Piata RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in anul 2018 a ajuns la aproximativ 3,60 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (3,74 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

Si in anul 2018, se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, astfel ca primii 2 asiguratori cumulau aproximativ 59,91% din portofoliul de asigurari RCA din Romania.La 31 decembrie 2018, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 34%), respectiv 12 luni (30%).

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 12% in anul 2018 comparativ cu anul precedent, inregistrand valoarea de 612 lei.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in anul 2018 s-a diminuat comparativ cu anul precedent cu 3,09%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14,39%.

In anul 2018, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 301.131 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 22.746.898 lei. La data de 30.12.2018 erau in vigoare un numar de 235.605 clauze de decontare directa.

Sucursale

La 31 decembrie 2018 activau pe piata asigurarilor 12 sucursale, dintre care 9 au practicat activitate de asigurari generale (AG) si 3 au practicat activitate de asigurari de viata (AV).

Sucursalele au cumulat, la finalul anului 2018, prime brute subscrise in valoare de 669,3 milioane lei, in scadere cu aproximativ 11% fata de anul precedent.

PBS aferente asigurarilor generale au fost in suma de 273,1 milioane lei, in scadere fata de aceeasi perioada a anului precedent cu aproximativ 25%. In acelasi timp, primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata au fost in valoare de 396,2 milioane lei, in crestere fata de aceeasi perioada a anului anterior cu circa 1%.

Raportul exhaustiv cu privire la evolutia pietei asigurarilor in anul 2018 poate fi consultat pe site-ul ASF.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Piata asigurarilor a crescut cu 4,5% in 2018. Clasamentul companiilor!).

Noutati 1asig.ro
» ASF si PAID continua campania de informare cu privire la importanta asigurarii obligatorii a locuintelor
» Comisia Europeana solicita Romaniei sa respecte normele UE privind vanzarea de produse de asigurare de catre distribuitorii din alte state membre
» Rata combinata a daunei RCA a urcat la peste 117%, dar pretul politei ar putea scadea
» O treime din dosarele de dauna deschise de membrii UNSAR, in primele 7 luni, au fost cauzate de fenomenele atmosferice
» Marius LASLO, DESTINE Broker: Am observat cu totii o inmultire in ultimii ani a fenomenelor meteo extreme
» Romania si alte 11 state membre UE vor colabora pentru reducerea la jumatate a deceselor si accidentelor grave pana in 2030
» Noile tarife de referinta pentru politele RCA. Scadere de circa 7% pentru segmentul autoturisme - persoane fizice
» Numele tau este in "Hall of Fame"?
» ASF a autorizat noi numiri la conducerea a trei asiguratori
» ISF organizeaza 2 cursuri pe linii de asigurari non-auto
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 20.03.2019 | 2982 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM