1asig.ro
1asig.ro

Romania, zguduita de cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani

5 min. / 1.540 cuvinte
Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs in Romania, in noaptea de sambata spre duminica, la ora 3:38, fiind cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani. In ciuda acestui risc la care este expusa tara noastra, doar 1 din 5 locuinte este asigurata. Din fericire, seismul nu a facut victime si nici pagube materiale insemnate.

PROMO


Cutremurul a avut loc in judetul Buzau, zona seismica Vrancea, la o adancime de 151 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Un cutremur mai mare, de 6 grade pe scara Richter, a avut loc pe 27 octombrie 2004.

Cutremurul de duminica dimineata (28 octombrie 2018) s-a simtit in mare parte din tara, inclusiv in Bucuresti, dar si in Bulgaria, Republica Moldova si la granita cu Ucraina.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grade Mercalli.

Duminica au existat doua replici, de 3,2 grade pe scara Richter (la ora 5:48) si de 3,6 grade pe scara Richter (la ora 17:46).

La Bucuresti, in sectorul 2, mai multe caramizi au cazut de pe acoperisul unei case vechi, au distrus plafonul unui balcon si au avariat usor o masina aflata in parcare.

Seful Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Alis Grasu, a anuntat ca in prima jumatate de ora dupa cutremur, la 112 au fost primite 25 apeluri de la persoane care invocau atacuri de panica si lipotimii. Dupa acest interval, situatia a revenit la normal.

Doar 1 din 5 case este asigurata

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania. Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

La finalul lunii septembrie, erau in vigoare 1.689.187 polite de asigurare obligatorie a locuintelor, in crestere usoara fata de luna precedenta si fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania. Practic, sub 20% dintre locuinte au si o polita de asigurare.

Dintre acestea, 93,5% sunt aferente locuintelor de tip A si 6,5% locuintelor de tip B. De asemenea, 75,5% dintre polite au fost incheiate in mediul urban si 24,5% in mediul rural.

In ciuda numarului mic de case asigurate, 80% dintre romani stiu ca asigurarile de locuinte impotriva dezastrelor naturale sunt obligatorii.

Patru din cinci romani declara ca au auzit despre obligativitatea de a-si asigura locuintele impotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) prin polita obligatorie PAD, conform unui studiu complex asupra perceptiei si preferintelor consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte realizat pentru UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania de catre IRES.


Reamintim ca, in aceasta luna, romanii afla despre pericolele la care sunt expuse locuintele si in cadrul campaniei nationale de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", care este sustinuta si de UNSAR. A VI-a editie a campaniei este lansata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, reamintindu-le romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea. Proiectul se deruleaza in perioada 1-31 octombrie 2018.

Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro, precum si pe pagina de Facebook Asigura-te.

Recent a fost desfasurat, in Bucuresti, cel mai complex exercitiu de interventie post-seism. Conform scenariului, bilantul indica peste 3.000 de morti in Capitala si peste 4.000 de cladiri afectate, in cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter.


2.290 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO