1asig.ro
1asig.ro

STUDIU: 80% dintre romani stiu ca asigurarile de locuinte impotriva dezastrelor naturale sunt obligatorii

5 min. / 1.540 cuvinte
Patru din cinci romani declara ca au auzit despre obligativitatea de a-si asigura locuintele impotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) prin polita obligatorie PAD, conform unui studiu complex asupra perceptiei si preferintelor consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte realizat pentru UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania de catre IRES.

PROMO


Cu toate acestea, mai putin de unul din cinci romani a incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintelor: la 31 august 2018 erau asigurate doar 1,68 milioane de locuinte, conform datelor furnizate de catre PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.

Studiul a fost realizat la cererea UNSAR, de catre IRES - Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, in perioada 14-20 iunie 2018, pe un esantion de 1.248 de persoane si are o rata de eroare maxima de ±2,8%.

Conform studiului, 75% dintre romani sunt informati cu privire la faptul ca nu vor primi niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau din cel local in cazul unor dezastre naturale, daca nu au incheiat o polita obligatorie de asigurare a locuintei. In acelasi timp, doar 41% dintre respondenti declara ca stiu despre posibilitatea impunerii unor amenzi de catre autoritati, pentru nerespectarea obligatiei legale de a isi asigura locuintele aflate in proprietate.

In ceea ce priveste interesul fata de asigurarile de locuinte, studiul a mai aratat ca 74% dintre respondenti sunt interesati, in timp ce doua treimi dintre acestia (66%) au declarat ca, in opinia lor, o mai buna informare cu privire la asigurarile obligatorii de locuinte ar reprezenta un factor de motivatie pentru incheierea unei astfel de polite. Studiul releva si ca majoritatea romanilor (70%) considera ca autoritatile publice locale si centrale ar trebui sa fie responsabile de informarea cetatenilor cu privire la obligativitatea asigurarilor de locuinte impotriva dezastrelor.

Nivelul redus al asigurarilor obligatorii PAD face ca tara noastra sa fie extrem de vulnerabila in fata evenimentelor catastrofale. Tocmai de aceea, cresterea acestui indicator trebuie sa fie o prioritate. In acest sens, sunt necesare eforturi sustinute din partea autoritatilor, industriei de asigurari si cetatenilor, transmite UNSAR.

O mai buna informare a populatiei, luarea masurilor pentru respectarea prevederilor legale si derularea de programe pentru constientizarea riscurilor la care oamenii se expun sunt factori care pot duce la cresterea numarului de locuinte asigurate din Romania.

PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) este o asigurare obligatorie care acopera daunele produse locuintelor de inundatii, cutremure sau alunecari de teren. Potrivit Legii nr. 260/2008, in situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, acestea nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de polita PAD, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. De asemenea, incheierea unei asigurari obligatorii este o conditie pentru incheierea unei polite facultative de asigurare a locuintelor, conform legislatiei in vigoare.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

In aceasta luna, romanii afla despre pericolele la care sunt expuse locuintele si in cadrul campaniei nationale de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", care este sustinuta si de UNSAR. A VI-a editie a campaniei este lansata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, reamintindu-le romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea. Proiectul se deruleaza in perioada 1-31 octombrie 2018. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro, precum si pe pagina de Facebook Asigura-te.2.743 accesari