1asig.ro
1asig.ro

Cel mai complex exercitiu de interventie post-seism a inceput sambata in Bucuresti. Bilant: Peste 3.000 de morti si mii de cladiri afectate

5 min. / 1.540 cuvinte
Sambata, incepand cu ora 9.00, s-a declansat exercitiul national "SEISM 2018" care consta in punerea in aplicarea a Conceptiei nationale de raspuns post-seism, potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU. Exercitiul se desfasoara pe parcursul a 5 zile. Conform scenariului, bilantul de luni dimineata indica peste 3.000 de morti in Capitala si peste 4.000 de cladiri afectate.

PROMO


Acesta este cel mai complex exercitiu de interventie post-seism. Conform scenariului, un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc la o adancime de 140 de kilometri, cu epicentru in localitatea Nereju din zona seismica Vrancea. Durata cutremurului a fost de 57 de secunde. Unda seismica a avut ca axa de deplasare directia Sud-Vest si Nord-Est, afectand cel mai mult Capitala. Iar duminica a avut loc o replica de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 141 km.

Sambata au fost alertate toate unitatile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din tara s-au deplasat spre Capitala. La Ciolpani a fost activat Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei. Tot sambata, Presedintele Romaniei a decretat instituirea starii de urgenta, in cadrul exercitiului national "Seism 2018".

Simularea nationala de raspuns la cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter a aratat, in primele doua ore, ca zona centrala a Capitalei, cu multe cladiri cu risc seismic I construite inainte de 1940, este cea mai afectata. Exercitiul in caz de seism dureaza cinci zile.

"Exercitiul are ca menire testarea conceptiei de raspuns la cutremur, modul cum reactioneaza fiecare dintre judetele tarii pentru a veni in sprijin catre zonele care sunt calamitate si modul in care reactioneaza autoritatile din Bucuresti si autoritatile centrale in astfel de situatie. In cadrul exercitiului, urmeaza sa se faca mai multe testari si mai multe scenarii", a declarat, sambata, Raed ARAFAT, secretarul de stat in MAI.

Potrivit scenariului, in cadrul exercitiului de simulare a unui cutremur major produs in Romania, luni dimineata, se inregistreaza peste 3.000 de persoane decedate si 5.200 de persoane ranite. De asemenea, peste 40.000 persoane au ramas fara adapost, 35.000 fara electricitate si 45.000 fara apa potabila.

In plus, au fost afectate 4.200 de cladiri, din care 420 distruse total, 1.420 distruse partial si 2.400 improprii pentru locuit.

Tot potrivit scenariului, cinci spitale din Bucuresti au fost distruse de cutremur, 22 de unitati spitalicesti au fost distruse partial, iar opt au fost avariate dar au ramas functionale.

In cursul noptii de duminica spre luni, 565 de oameni au fost salvati, insa 186 de persoane sunt inca prinse sub daramaturi, iar peste 4.700 sunt disparute. Potrivit IGSU, pe parcursul noptii, 133 de persoane ramase fara adapost au fost transferate in tabara de sinistrati instalata in zona localitatii Voluntari, judetul Ilfov.

Christos STYLIANIDES, Comisarul european pentru ajutor umanitar si managementul crizelor, a afirmat, duminica, ca exercitiul "SEISM 2018" este un exemplu de solidaritate: ,,Cred cu tarie ca acesta este cel mai mare exercitiu care a fost organizat vreodata in Europa. Un alt lucru impresionant, aici, in Bucuresti, acum, este si faptul ca acesta este cel mai bine organizat exercitiu. Acest exercitiu este un exemplu pentru Europa. (...) Suntem constienti ca dezastrele devin tot mai frecvente, chiar daca multi dintre noi nu recunosc. Schimbarea climatica nu este foarte favorabila".

Exercitiul "SEISM 2018" isi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare si raspuns, la nivel local, regional si national, in cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Reamintim ca pe 13 septembrie se sarbatoreste, in fiecare an, Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (International Day for Disaster Reduction), ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale - inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor si nu in ultimul rand pregatirea pentru interventie.

Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din intreaga tara desfasoara activitati menite sa constientizeze si sa sensibilizeze populatia, dar si sa o pregateasca pentru astfel de situatii.

Multi oameni din intreaga lume si-au pierdut viata, casele, accesul la centre vitale, precum spitalele, ca urmare a dezastrelor naturale — cutremure, secete, inundatii, uragane sau cicloane. Unele dintre aceste dezastre au cauzat pagube economice imense in diferite tari. ONU considera faptul ca educatia, formarea si informarea sunt metode eficiente pentru a ajuta oamenii sa devina mai bine pregatiti in fata dezastrelor naturale.

In anul 1989, prin Rezolutia nr.44/236, Adunarea Generala a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind "Ziua Internationala pentru Reducerea Dezastrelor", iar prin rezolutia 64/200 din 21 decembrie 2009, aceeasi adunare a decis sa desemneze 13 Octombrie drept "Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor" si sa mentina respectarea acesteia ca un vector de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea si pregatirea impotriva dezastrelor.

Romania este una dintre tarile europene cele mai vulnerabile la dezastrele naturale

In Romania, coeficientii de risc de catastrofa (cutremur si inundatii) sunt printre cei mai ridicati din regiune. De asemenea, din cauza schimbarilor climatice, in tara noastra au inceput sa apara din ce in ce mai frecvent furtuni de foarte scurta durata, dar cu efecte majore. Nu in ultimul rand, un cutremur asemanator cu cel din 1977 ar produce daune insemnate. 

In Romania, cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult tara - cutremur, inundatii si alunecari de teren - sunt incluse in asigurarea obligatorie a locuintei. Totodata, pentru o protectie completa a caselor, proprietarii pot opta si pentru o asigurare facultativa, care sa acopere si riscuri pentru furt, incendiu si altele.

Cu toate acestea, gradul de penetrare al asigurarilor de locuinte este mai mic de 20%.

In acest context, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor a lansat cea de-a VI-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", reamintindu-le romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea. Proiectul se deruleaza in perioada 1-31 octombrie 2018. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro, precum si pe pagina de Facebook Asigura-te.
2.447 accesari