1asig.ro
1asig.ro

Legea RCA a fost aprobata de Parlament

5 min. / 1.540 cuvinte
Camera Deputatilor a aprobat, marti - 16 mai 2017, in calitate for decizional al Parlamentului, noua Lege privind asigurarea de raspundere civila auto - RCA, cu 226 de voturi "pentru", 25 "impotriva", 4 "abtineri", in timp ce un deputat nu a votat.

PROMO


Joi, pe 18 mai a.c.m expira perioada de sase luni de plafonare a tarifelor RCA, stabilita prin OUG in noiembrie 2016.

Astfel, actul normativ inlocuieste tariful maxim pentru RCA cu un pret de referinta, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In acest sens, ASF a pregatit o Norma privind metodologia de calcul de catre Autoritate a tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie - RCA.

Cheltuielile administrative si de vanzare ale firmelor de asigurare (incluzand comisioanele platite catre brokeri) vor fi limitate la 25%, nivel usor mai mic comparativ cu media de la nivelul pietei din primul trimestru al acestui an, cand a fost de 28%.

Recent, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare a atras atentia asupra faptului ca limitarea la 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare RCA, prevazuta in proiectul de lege privind RCA, incalca principiile unei piete libere si concurentiale, avand consecinte semnificative asupra pietei, printre care si disparitia a 30.000 de asistenti in brokeraj. De asemenea, UNSAR atrage atentia ca noua lege RCA prezinta in continuare riscuri majore pentru piata de asigurari.

Tot marti, deputatii au votat pentru a pastra, in proiectul legii care reglementeaza asigurarile auto obligatorii RCA, definitia initiala data vehiculului care trebuie sa aiba RCA, fiind excluse bicicletele si carutele.

De asemenea, deputatii au votat pentru ca vehiculele care sunt in proces de inmatriculare sa aiba asigurare. Astfel, proprietarii nu vor putea obtine numerele de inmatriculare daca nu au asigurare RCA.

Totusi, asigurarea RCA poate fi suspendata daca vehiculul este tinut intr-un spatiu privat, in afara spatiului public.

Va prezentam mai jos cele mai importate modificari aduse de Legea privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie (Legea RCA):
 • Tariful de referinta - Acesta a fost calculat de ASF si are caracter orientativ (sunt valori maximale), fiind calculat pe baza datelor cu privire la polite (2012 - 2016) si la daune (2010 - 2016) si are valori cuprinse intre 500 lei si 7.300 lei pe an. Vezi aici toate tarifele. Acestea vor intra in vigoare vineri, 19 mai 2017.
 • Decontarea directa - Companiile de asigurari trebuie sa oferteze acest serviciu auxiliar, dar este facultativ pentru clienti.
 • Cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima, nu pot depasi cumulat 25% din tariful rezultat.
 • A fost introdus conceptul de "asigurat cu risc ridicat", care va fi repartizat de BAAR la un asigurator.
 • Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate.
 • Contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.
 • Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
 • Suspendarea contractului RCA la cerere se face cu depunerea placutelor de inmatriculare.
 • Masinile aflate in proces de inmatriculare vor avea nevoie de asigurare inainte de a obtine numerele de inmatriculare.
 • Bicicletele si carutele nu vor plati RCA.
 • Se sanctioneaza utilizarea in reparatia vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafacute si/sau falsificate de catre unitatile reparatoare auto.

12.380 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO