1asig.ro
1asig.ro

Care este propunerea PRBAR privind limitarea la 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei RCA

5 min. / 1.540 cuvinte
Recent, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare a atras atentia asupra faptului ca limitarea la 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare RCA, prevazuta in proiectul de lege privind RCA, incalca principiile unei piete libere si concurentiale, avand consecinte semnificative asupra pietei, printre care si disparitia a 30.000 de asistenti in brokeraj. In acest context, PRBAR urmeaza sa prezinte in cadrul Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor o serie de argumente si o propunere "care poate debloca criza generata de aceasta prevedere".

Noua Lege RCA urmeaza sa fie dezbatuta si votata astazi in Plenul Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor.

Redam mai jos argumentele PRBAR, publicate de Viorel VASILE, Presedinte, PRBAR, pe pagina oficiala de Facebook a Patronatului:

"1. Problema sociala grava


Plafonarea cheltuielilor administrative RCA prin lege la 25% genereaza o uriasa problema sociala in piata de brokeraj de asigurari, prin disparitia a 30.000 de locuri de munca, dar are ca efect si continuarea infrigementului.

Plafonarea tarifelor sau plafonarea cheltuielilor, prin lege, intr-o economie de piata europeana nu este permisa.

2. RCA in Europa

Cu exceptia tarilor nordice, unde datorita specificului zonei (distante mari, locuitori putini, dezvoltare online) nivelul de costuri este de 25%, in toata Europa civilizata avem costuri de administrare de 35% - inclusiv in Austria, tara copiata ca model RCA, dar este similar si in tarile din jurul nostru - Ungaria, Bulgaria, etc.

3. RCA in Romania

Orice lege de asemenea anvergura, cu un impact social devastator pentru o breasla, trebuie sa aiba un studiu de impact inainte de aplicare.

Avem confirmarea ca nu s-a facut acest lucru, mai mult, Dl. Leonardo BADEA, Presedinte al Comisiei Buget, Finante si Banci ne-a confirmat ieri ca brokerii nu au fost la discutii nici in Senat si nici pana in prezent.

I-am precizat ca Patronatul Roman al Brokerilor s-a infiintat abia in ianuarie 2017, deci nu putea participa la dezbaterile de anul trecut.

De 10 ani, in Romania, companiile de asigurari au cedat de buna voie distributia RCA catre brokeri, practic 80% din vanzarile RCA sunt facute de cei 30.000 de asistenti in brokeraj. Costurile de distributie ale brokerilor sunt evident mai mici decat ale asiguratorilor, fiind de 8-10% in acest moment.

4. Studiu de impact


Ce se intampla efectiv, daca s-ar aplica aceasta plafonare a cheltuielilor RCA?

Singurele companii de asigurare care s-ar putea incadra in acest moment in plafonul de 25% sunt City Insurance si Euroins, care au costuri administrative (fara comisioane de distributie) de aproximativ 20%.

Deci practic, s-ar continua tendinta rezultata in urma plafonarii tarifelor RCA, de polarizare a pietei catre cei 2 jucatori, care au cele mai mici costuri de administrare.

Toti ceilalti jucatori au costuri (fara distributie) de peste 25%, deci vor fi fortati sa vanda exclusiv prin retelele proprii.

5. Scaderea gradului de cuprindere in asigurare

Efectul imediat ar fi scaderea gradului de cupridere in asigurare (oricum si in prezent sub nivelul de 75% - alt motiv de infrigement), deoarece retelele de brokeri dispar la injumatatirea veniturilor, iar asiguratorii au renuntat la a avea birouri in localitatile sub 30.000 de locuitori. Online-ul nu este suficient de dezvoltat in RO, fiind undeva in jurul a 2-3% din piata, iar in zonele rurale nu putem vorbi de online.

6. Propunerea PRBAR acceptata de piata

Jucatorii din piata asigurarilor sunt: asiguratorii, brokerii, service-urile si consumatorii.

Pentru a debloca lucrurile si a putea intra la vot legea in Parlament, salvand Romania de la infrigement, PRBAR propune o solutie acceptata de toti jucatorii din piata (mai putin asociatiile transportatorilor), ce presupune pastrarea in costurile de 25% a taxei ASF, dar eliminarea cotizatiilor catre BAAR si FGA.

Aceste cotizatii nu sunt un cost de distributie, si mai mult, in cazul nefericit in care alti 2 asiguratori ar intra in faliment, valoarea lor ar putea ajunge si la 15%. In acest caz, prin prevederea lor in legea RCA, orice distributie a asigurarilor in Romania ar disparea.

7. Raspundere sociala suplimentara pentru noul Presedinte ASF


Daca in discutiile de pana acum Dl. Leonardo BADEA era doar Presedintele unei comisii parlamentare, incepand de astazi are si responsabilitatea functiei de Presedinte ASF, care are in subordine si piata de brokeraj in asigurari.

PSD este un partid social, iar Dl Leonardo BADEA, in calitatea sa de Presedinte ASF, poarta raspunderea pentru familiile celor 30.000 de asistenti in brokeraj. Prin aplicarea acestei plafonari a costurilor administrative, ce contrazice legislatia europeana si nemaintalnita in UE, se genereaza o grava problema sociala, nedorita credem noi de partidul aflat la guvernare.

Este greu de inteles, cum vrei sa rezolvi o problema a transportatorilor, care au business-uri profitabile in acest moment, generand disparitia unei intregi bresle de meserii si afectand peste 100.000 de persoane. Am luat in calcul faptul ca este afectata intreaga familie, daca unul dintre membrii ei isi pierde locul de munca!

Sper ca argumentele aduse mai sus sa convinga membrii comisiilor parlamentare si sa accepte propunerea PRBAR, care poate debloca criza generata de aceasta prevedere a noii legi RCA, aflata inca in dezbatere in Parlamentul Romaniei."

2.708 accesari