Este OFICIAL: Asigurarile de garantii sunt acceptate la licitatiile publice. Piata va intocmi un cod...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7315 RON
1 USD = 4.2103 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Este OFICIAL: Asigurarile de garantii sunt acceptate la licitatiile publice. Piata va intocmi un cod de bune practici


Hotararea de Guvern referitoare la procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice a fost publicat luni, 18 iunie a.c., in Monitorul Oficial, tinand cont de propunerile venite din partea industriei de asigurari, astfel ca politele de garantii au fost mentinute printre instrumentele utilizate in cadrul licitatiilor publice.

Portalul 1asig.ro a scris, in exclusivitate, ca vocea industriei a fost auzita, iar asigurarile de garantii vor fi acceptate la licitatiile publice.

Astfel, Hotararea de Guvern (nr. 419 din 08/06/2018) pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 98/2017 privind functia de control ex ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achizitie publica, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul achizitiilor publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 496 din 18 iunie 2018.

Textul aprobat pastreaza asigurarile ca intrumente de garantare si pentru buna executie, fara conditia suspensiva de emitere a unui ordin comun ANAP-ASF. 

Conform intelegerii entitatilor participante la Grupul de Lucru, piata asigurarilor are obligatia ca, in urmatoarele 3 luni, sa intocmeasca un Cod de bune practici.

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a transmis, pentru 1asig.ro, ca saluta decizia autoritatilor privind mentinerea asigurarilor de garantie, acest lucru reprezentand solutia corecta care asigura o concurenta sanatoasa pe piata.

"Efortul comun si colaborarea cu toate partile implicate au dus la cea mai buna decizie si astfel s-a demonstrat ca pot fi obtinute solutii viabile care sa conduca la o dezvoltare sanatoasa a pietei de asigurari", au declarat reprezentantii UNSAR.

Conform acestora, UNSAR va continua sa lucreze impreuna cu ANAP, ASF, UNSICAR si PRBAR pentru ca solutiile propuse sa poata fi valorificate eficient in piata.

La Articolul 42 a fost modificat alineatul (1) care a excludea, in faza de proiect, asigurarile de garantii. In MO a fost publicat sub aceasta forma: "Garantia de participare se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie de credit din Romania sau alt stat sau de o societate de asigurari, in conditiile legii".

Anterior, in proiectul de Hotarare se preciza: "Garantia de participare se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie de credit sau dupa caz de o institutie financiara nebancara inscrisa in registrele Bancii Nationale a Romaniei pentru emiterea de garantii".

De asemenea, Articolul 46 a fost modificat alineatul (1) si publicat sub forma: "Garantia de buna executie se constituie printr-un instrument de garantare emis de o institutie de credit din Romania sau din alt stat sau de o societate de asigurari, in conditiile legii, si devine anexa la contract, prevederile art. 42 alin. (3) si (5) aplicandu-se in mod corespunzator."

Si la Articolul 36, alineatul (1) s-a operat modificarea ceruta de industria de asigurari si are urmatorul cuprins: "Garantia de participare se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie de credit din Romania sau din alt stat sau de o societate de asigurari, in conditiile legii."

Primele discutii privind asigurarile de garantii au inceput in luna mai a.c., cand un proiect de lege, aflat in dezbatere publica, excludea societatile de asigurare din categoria entitatilor agreate pentru emiterea acestor garantii. Ca urmare a apartitiei acestui proiect, atat asiguratorii, cat si brokerii, si-au exprimat ingrijorarea.

Legislatia achizitiilor publice permite, inca din anul 2009, societatilor de asigurare sa emita instrumentele de garantare de tipul garantiilor de participare la licitatie si garantiilor de buna executie, reprezentand o alternativa la clasica scrisoare de garantie bancara. 

In acest timp, asigurarile de garantii, atat cele pentru participarea la licitatii, cat si cele pentru buna executie au cunoscut o dezvoltare continua, companiile de asigurari investind permanent in adaptarea produselor la nevoia pietei. Ca rezultat, asigurarile de garantii sunt din ce in ce mai solicitate de catre companiile care participa la diverse licitatii pentru achizitiile publice. Politele de asigurare de garantii reprezinta 8% din volumul pietei de asigurari non-auto din Romania.

Conform datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, dinamica politelor emise in intervalul 2013 - 2017 arata aproape o dublare a numarului de polite, de la 18.030 la 34.422. Totodata, comparand numarul politelor de garantii subscrise in 2017: 34.422 polite cu numarul total de proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica initiate la nivelul aceluiasi an si publicate in cadrul platformei SEAP: 28.165 proceduri de achizitie, arata ca modificarea propusa ar putea genera efecte extrem de grave, inclusiv blocajul pietei de achizitii publice prin limitarea semnificativa a accesului unui numar foarte mare de operatori economici atat la procesul de atribuire, cat si la semnarea contractelor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Este OFICIAL: Asigurarile de garantii sunt acceptate la licitatiile publice. Piata va intocmi un cod de bune practici).

Noutati 1asig.ro
» Vacanta placuta! Revenim in august
» INFOGRAFIC: Tu recunosti semnele oboselii la volan? Fii #TreazLaVolan!
» Numarul locuintelor asigurate a crescut usor. Vezi care este situatia pe fiecare judet!
» VIDEO: Sfaturi de conducere preventiva...pe 2 roti
» VIDEO: Emisiunea Ora de Risc revine din vacanta, live la RFI, din septembrie
» IGSU: Numarul actiunilor de interventie a crescut cu 12% in primul semestru. Pompierii au stins peste 20.000 de incendii
» Care sunt principelele cauze ale accidentelor auto?
» 190 de accidente grave au avut loc anul trecut din cauza adormirii soferilor. Vara asta, iti reamintim cat de important este sa FII TREAZ LA VOLAN!
» VIDEO: Ce tipuri de asigurari cumpara romanii online?
» Circa doua treimi dintre romanii care pleaca in vacanta in strainatate isi pun in bagaj si o asigurare travel
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 18.06.2018 | 6846 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
1 comentariu
nico (Anonim) (19.06.2018 14:05)
Buna tuturor!
Poate abordati si subiectul urmator: multe autoritati nu
scriu in fisa de date faptul ca ofertantul se poate prezenta
si cu asigurare la licitatie.
Efectiv ii forteaza sa lucreze doar cu OP sau SGB excluzand
din start asigurarile de garantii.
Multumesc!


DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM