1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Discutiile privind viitorul asigurarilor de garantii continua. Industria de asigurari a constituit un Grup de Lucru

PRBAR si UNSICAR, alaturi de UNSAR, ASF si ANAP, au pus bazele Grupului de Lucru care are ca scop identificarea unor solutii comune pentru pastrarea asigurarilor de garantii ca si instrumente de plata acceptate in cadrul procedurilor de achizitii publice.

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) au transmis, marti - 29 mai a.c., Primului Ministru, Viorica DANCILA, o scrisoare prin care si-au aratat ingrijorarea si au cerut Premierului sa amane adoptarea HG care modifica legea achizitiilor publice, cu impact negativ major asupra industriei de asigurari.

"Asociatiile profesionale din piata de brokeraj in asigurari din Romania, resprectiv PRBAR si UNSICAR, au initiat constituirea de urgenta a unui Grup de Lucru, grup din care vor face parte reprezentantii Agentiei nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Asociatii Patronale si Profesionale ale societatilor de constructii, penntru a identifica solutiile optime agreate de societatile de asigurare si ANAP, avizate de ASF, care sa permita ANAP mentinerea asigurarilor ca instrumente de garantare, in cadrul procedurilor de achizitie publica", se precizeaza in scrisoare.

"In acest sens, va adresam rugamintea amanarii deciziei privind adoptarea Hotararii de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 98/2017 in domeniul achizitiilor publice, pentru a putea transmite in cel mai scurt timp posibil solutiile identificate si asumate de Grupul de Lucru", au mai transmis cele doua asociatii.

Scrisoarea este semnata de Dorel DUTA - Presedinte UNSICAR si Viorel VASILE - Presedinte PRBAR.

In cadrul unui interviu acordat XPRIMM TV in cadrul FIAR 2018, Viorel VASILE a afirmat ca eliminarea asigurarilor de garantii ca si instrumente de plata acceptate in cadrul procedurilor de achizitii publice va avea efecte negative si pentru IMM-urile din contructii.

"Un IMM, un constructor de dimensiuni mici si medii nu va mai putea garanta participarea la licitatii cu acest gen de polite. Ar trebui sa vina cu garantia cash sau sa depuna o scrisoare de garantie bancara. Acest lucru este aproape imposibil pentru firmele care nu pot atrage financiari de la banci, sa nu mai vorbim de sumele cash. Cele mai multe IMM-uri, nu doar constructorilor, nu vor mai putea accesa contractele licitate. Este evident ca va fi afectat si gradul de atragere a fondurilor europene. De asemenea, va fi afectata piata romaneasca de asigurari", a declarat Viorel VASILE.

"Politele de asigurare de garantii reprezinta 8% din volumul pietei de asigurari non-auto din Romania", a spus el. In urma studiului emis de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara se poate constata ca in cursul anului 2017, s-a ajuns la un numar de aproximativ 35.000 polite de asigurare de garantii cu prime de asigurare subscrise de aproximativ 170.000.000 lei. Luand in calcul faptul ca in cursul anului 2017 in SEAP au existat un numar de 8.814 proceduri de achizitie, putem constata cu usurinta ca aceasta forma de garantare era de departe forma cea mai frecvent folosita de catre clienti, iar eliminarea lor poate avea consecinte grave asupra contractelor de achizitie publica.

Anterior, UNSAR, UNSICAR si PRBAR au transmis o scrisoare comuna catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, iar joi, 17 mai, au avut o prima intalnire pentru a dezbate masura propusa. De asemenea, asociatiile au transmis o scrisoare comuna si catre Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, in numele industriei de asigurari, in vederea atentionarii acesteia asupra intentiei autoritatilor de a elimina asigurarile de garantii din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitie publica, masura ce va afecta si constructorii.

"O data cu disparitia acestor instrumente de garantare este posibil ca anumite companii romanesti sa nu isi mai permita sau sa nu mai poata indeplini conditiile de participarea la licitatii", a aratat PRBAR. "Trebuie luat in considerare faptul ca o astfel de prevedere legala ar avea ca si consecinta iesirea din piata a mai bine de 3 companii de asigurare care se axeaza pe aceasta linie de business", estimeaza Patronatul.

Constructorii solicita mentinerea asigurarilor de garantii

Si ARACO - Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii a transmis, miercuri - 30 mai a.c., o scrisoare catre Premierul Romaniei, Viorica DANCILA, pentru a atrage atentia asupra efectelor negative aduse de eliminarea asigurarilor de garantii si solicita adoptarea de masuri care sa conduca la renuntarea promovarii noilor prevederi privind garantia de participare si garantia de buna executie formulate in Proiectul de HG analizat.

"Analiza prevederilor releva, ca pe langa faptul ca sunt afectate direct interesele societatilor de asigurari, o parte din prevederile propuse lezeaza grav interesele economico - financiare ale societatilor de constructii. Concret, Proiectul de HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 98/2017, elimina practic posibilitatea ca antreprenorii din sectorul de constructii sa apeleze la instrumentele de garantare emise de societatile de asigurari autorizate, atat privind garantia de participare cat si garantia de buna executie", arata ARACO.

ARACO a sustinut de-a lungul timpului, in cadrul consultarilor avute cu autoritatea competenta (ANRMAP/ANAP), necesitatea ca antreprenorii sa poata apela la serviciile Societatilor de Asigurari, fapt insusit de autoritatea competenta prin promovarea HG 834/2009 (modificare Art.86 din HG 925/2006) si regasita in actuala legislatie in vigoare.

"Nu putem accepta ca dupa cca 12 ani sa se revina la continutul unui act normativ, in speta HG 925/2006, fara a avea un studiu de impact referitor la imobilizarile in conturi bancare ale garantiei de buna executie. In contextul in care sectorul de constructii a inregistrat in perioada 2009 - 2017 scaderi dramatice ale volumului de productie (15,3 mld. euro in anul 2008 / 8,86 mld. euro in anul 2017, anul 2017 fiind un minim in evolutia sectorului, in conditiile in care acesta se mentine in recesiune tehnica), consideram ca prevederi cum sunt cele mentionate anterior in cadrul Proiectului de HG nu vor face altceva decat sa agraveze si mai mult situatia economico-financiara a operatorilor economici mici si mijlocii din sectorul de constructii", se precizeaza in documentul semnat de Laurentiu PLOSCEANU, Presedinte ARACO.

De asemenea, ARACO a solicitat MFP si ANAP mentinerea prevederilor din actuala legislatie privind instrumentele de garantare emise de societatile de asigurari.CITITI PE ACEEASI TEMA:
Industria asigurarilor, ingrijorata ca unii jucatori ar putea iesi din piata daca asigurarile de garantii vor fi excluse de la achizitiile publice
Discutiile despre asigurarile de garantii, aduse pe masa Constructorilor de catre UNSAR, UNSICAR si PRBAR