1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - Viata ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Viata ca un fir de ata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Politele de asigurare ofera protectie pentru o gama variata de situatii neprevazute, de la spitalizare, imbolnavire, invaliditate, somaj, interventie chirurgicala pana la deces, complexitatea acestora fiind stabilita in functie de necesitatile asiguratului.

Rolul acestora si motivul pentru care ele pot reprezenta un adevarat sprijin intr-o situatie limita, au constituit si principalele subiecte de discutie pentru cel mai recent episod din Zodia Asigurarilor!

Episodul i-a avut ca invitati pe Iulius Marian FIRCZAK, Deputat, Parlamentul Romaniei, Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR si Ciprian HOBINCA, Manager Regional, DESTINE BROKER, alaturi de moderatorul emisiunii, Sergiu COSTACHE, ApPA.



In Romania, subiectul asigurarilor, de orice tip ar fi acestea, este inca incojurat de mult scepticism si multe mituri. Cauza acestor probleme este reprezentata de lipsa de informare a populatiei.

Unul dintre primele subiecte abordate in acest episod al Zodiei Asigurarilor este reprezentat de deficitul de protectie. Ce este acesta si cum se masoara a explicat Alexandru CIUNCAN: " Vorbim despre asigurarile de viata, care sunt cu adevarat o plasa de siguranta si ofera protectie oamenilor si familiilor, iar acest lucru nu se intampla doar in Romania, ci peste tot in lume. Este vorba despre un calcul pe care l-au facut o serie de experti independenti, la initiativa UNSAR si au calculat ca de fapt aceasta este deficitul, diferenta intre resursele financiare necesare si cele care exista cu adevarat, la nivelul unei familii din Romania in momentul producerii unui risc catastrofal, daca pot sa ii spun asa. Si ma refer aici la un deces in familie, la incapacitate temporara de munca sau incapacitate permanenta si asa mai departe. E diferenta de resurse financiare, fata de cat avem nevoie, cat avem cu adevarat."

In continuare, tot Alexandru CIUNCAN explica care ar fi posibililele metode de reducere a acestui deficit: "Cred ca important e sa vedem cum putem sa aducem protectia care este oferita de asigurarile de viata, mai aproape de romani, mai aproape de oameni si ce putem face ca ei sa ia niste decizii in cunostinta de cauza. Sa se asigura sau nu, si ma refer la asigurarile de viata si nu numai, in masura in care doresc sa o faca, dar stiind foarte bine pe ce isi bazeaza aceasta decizie. Sa ia decizii informate. Aici sunt doua cai folosite sa zicem asa, in toata lumea civilizata, partea de educatie financiara, dintr-o perspectiva este zona de educatie financiara, adica acele campanii pe care noi toti impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, impreuna cu companiile de asigurare, cu membrii nostri, impreuna cu distribuitorii, cu brokeri, cu mass media le desfasuram (...) pe de o parte, si pe alta parte este vorba de stimulentele fiscale pe care anumite tari si nu sunt putine, inclusiv tari din Europa Centrala si de est le-a oferit pentru asigurarile de viata."

Asadar, este clar ca educatia financiara joaca un rol de baza in spulberarea acestor mituri ce incojoara ideea de asigurare. O principala eroare de perceptie este aceea ca asigurarile sunt destinate numai oamenilor cu un venit financiar ridicat. Simplul mod de functioare al asigurarilor contrazice acest lucru, principiul general al asigurarilor fiind ca sunt foarte multi care platesc sume foarte mici, iar despagubirea este acordata persoanei careia i se intampla acel fapt pentru care s-a asigurat. Cu alte cuvinte, pentru sume foarte mici poti sa obtii niste valori foarte mari, care iti pot rezolva o multime de probleme pe care altfel nu ai mai avea cum sa le rezolvi.

"Toti avem nevoie de asigurare, indiferent cati bani avem si cei care sunt bogati si cei care au venituri medii si cei care au venituri mai mici pentru ca apare o nevoie in momentul in care dispare motorul financiar, apare o nevoie de lichiditate si daca ai multe active, masini, afaceri, imobile de preluat, ai nevoie de lichiditate ca sa faci transferul de proprietate, cheltuieli juridice, cheltuieli cu taxe si impozite la stat. Deci ideea, asta ca sa sustina concluzia de la final, ideea este ca noi toti, indiferent de veniturile pe care avem, avem nevoie de asigurare de viata", declara Iulius FIRCZAK.

O polita de asigurare, practic, reprezinta acea sustinere de care o persoana are nevoie, intr-un moment extrem de dificil, in care de cele mai multe ori nu ar avea alte modalitati de ajutorarea financiara. Practic, prin inchieirea unei polite, de oricare tip, te asigurari ca orice s-ar intampla in viitor cu acel bun asigurat, ajutorul va fi garantat.

"Cea mai buna pregatire pentru ziua de maine, sa facem corect lucrurile astazi, indiferent de contextul economic, indiferent de contextul legal, indiferent de ceea ce exista in acest moment eu cred ca pornind de la definitia capitalului care inseamna banii, e foarte important faptul ca exista demersuri in spate si cred ca este momentul sa contribuim cu totii la a ne crea propria independenta indiferent de expunerea la riscul de deces, la riscul de incapacitate de munca sau cum spuneam, la riscul de a trai prea mult, fara bani. Din pacate, pensia in Romania a devenit mai mult o taxa decat un beneficiu si cred ca este un motiv in plus pentru a ne ingriji de ziua de maine", a afirmat Ciprian HOBINCA.

Pentru a afla mai multe despre asigurarile de viata, deficitul de protectie, deductibilitate si multe altele, va invitam sa urmariti episodul aici.