1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Sanatate, ca-i mai buna decat toate

Cheltuielile efectuate in caz de imbolnavire, accident de circulatie, de munca sau in eventualitatea unei operatii, iti pot destabiliza serios bugetul. Odata ce ai o asigurare privata de sanatate, nu mai trebuie sa scoti bani din buzunar pentru serviciile medicale contractate. Ce rol au asigurarile de viata, ce inseamna un sistem de co-plata si multe altele, au constituit principalele subiecte de discutie pentru cel mai recent episod din Zodia Asigurarilor!

Episodul i-a avut ca invitati pe Theo ALEXANDRESCU, Zurich Insurance, Adrian GORAN, Destine Broker si pe Radu GANESCU, COPAC, alaturi de moderatorul emisiunii, Sergiu COSTACHE, ApPA.


Zilele trecute, Premierul Florin CITU a declarat ca s-a adoptat o noua ordonanta de urgenta privind co-plata in sistemul medical (contributia personala). In sistemul medical privat aceasta contributie personala ar putea fi acoperita de catre companiile de asigurari, la niste preturi foarte mici, daca pacientii detin asigurari voluntare de sanatate.

Despre ce inseamna cu adevarat sistemul de co-plata, Radu GANESCU a declarat: "Prin acest sistem, practic, banul urmareste pacientul si nu pacientul urmareste unde gaseste locuri libere, unde gaseste posibilitatea de a beneficia de niste servicii medicale. Am avut si experienta neplacuta a anului 2020, cand majoritatea spitalelor publice au fost inchise, unde accesul a fost foarte limitat pentru bolnavi, atat cronici, cat si bolnavi acuti, si atunci, bineinteles, ca s-au dus catre un sistem privat. Mergand catre un sistem privat era clar ca dorinta pacientului, mai ales daca e contribuabil, ar fi fost ca si statul sa adauge ceva din acele contributii, pe care orice cetatean le plateste, pentru a fi un cost cat mai mic, un cost cat mai acceptabil. Din perspectiva aceasta pot sa spun ca marea majoritate a celor care merg catre servicii private, inclusiv eu, sunt bucurosi pentru ca nu mai suporta tot costul, si toata povara sa. Beneficiaza si de acest sistem de decontare al casei, pentru ca pana la urma tot sunt contribuabil, ar trebui sa imi aleg si furnizorul, cum imi aleg si medical."

Aceast sistem de coplata este insa numai o parte a unei reforme a intreg sistemului medical din Romania. Un pioner al acestei schimbari este chiar Theo ALEXANDRESCU: "Reforma pe care eu am implementat-o impreuna cu alti colegi din piata, cu alte companii de asigurari si cu guvenrnul din Dubai, consta, practic, intr-un sistem care este un sistem social, si care are si o componenta obligatorie si una voluntara, dar este total administrat de privat. El este coordonat, este supravegheat, se aplica masuri de coercitie din partea institutiilor de stat, cum este CNAS, si care practic coordoneaza tot sistemul, chiar daca el este in administrare privata, atat componenta obligatorie, care este ca si o contributie sociala, cat si componenta voluntara. Indiferent daca sunt de la furnizori de servicii private sau de stat, indifferent daca este o farmacie mica de colt, totul trece prin aceasta platform comuna, pentru a putea dezvolta politici unitare de sanatate. Ceea ce duce la o mai mare eficienta."

Asa cum este mentionat anterior, oricare dintre aceste sisteme se bazeaza pe o colaborare intre stat si privat. Ce parere au romanii despre asigurarile private, si cum li s-a modificat perceptia asupra acestora in urma Pandemiei, ne spune Adrian GORAN: "Evoluam din acest punct de vedere, in special de cand anul trecut din luna martie am fost obligati sa ne modificam optica, cu privire la modul in care privim sanatatea noastra. Aces lucru s-a marcat prin cresterea cererii de de asigurari voluntare de sanatate. Ce urmaresc clientii? In primul rand sa fie tratati cu respect, aleg servicii de calitate si urmaresc raportul calitate pret. Din punct de vedre al produsului de asigurare, raportat si la furnizorii de servicii medicale. De cand exista aceasta ordonanta, sunt foarte curios cum asiguratorii vor reactiona la aceste nevoi ale clientilor, pentru ca reflecta nevoia clientilor."

Putem constata cu certitudine ca piata asigurarilor de sanatate este intr-o continua schimbare, nevoile clientilor sunt altele de la o perioada la alta, iar asiguratorii si statul nu pot decat sa incerce sa tina pasul.

Pentru a afla mai multe despre asigurarile de sanatate, despre noile proiecte ce sunt menite sa ajute sistemul medical din Romania, dar si despre cum privesc asiguratorii aceste schimbari, va invitam sa urmariti episodul aici.