1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Orice ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Orice ar fi...

De abia ce s-a incheiat perioada sarbatorilor de iarna, iar oamenii se intorc usor, usor la rutina de zi cu zi, la munca si la drumurile aglomerate din orase. Intr-unul dintre cele mai recente episoade marca #ZodiaAsigurarilor, Madalin ROSU, Presedinte, BAAR, si Sergiu COSTACHE, ApPA, au discutat despre evenimentele mai putin placute ce insotesc perioada aceasta a sarbatorilor: accidentele rutiere grave care, din pacate, sunt tot mai frecvente.

In preajma Craciunului a fost inregistrat un numar impresionant de accidente grave cu vatamari corporale si chiar cu decese. De aceea, este necesar sa constientizam intotdeauna riscul la care ne expunem, facand chiar cele mai comune erori. Majoritatea soferilor romani se ghideaza dupa ideea eronata cum ca "nu o sa mi se intample chiar acum" sau "lasa, e doar o distanta foarte mica".

Madalin ROSU ne vorbeste despre cateva dintre aceste greseli de baza pe care atat de multi soferi inca le fac, punandu-si in pericol atat propria viata, cat si cea a pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic.

"Din pacate observam din ce in ce mai mult aceste greseli. Noi avem si o colaborare buna cu Politia Rutiera, iar statisticile pe care le primim arata ca numarul sau procentul accidentarilor ca urmare a consumului de alcool sunt destul de mari. (...) Stim foarte clar cu totii ca nu e bine, dar de foarte multe ori spunem exact ce spuneam si intr-o postare pe LinkedIn: "e o distanta mica, merg aici intre blocuri sau merg doar un kilometru". Exista tentatia asta de a te feri de politie - "sa nu ma prinda politia". Dar de fapt problema este mult mai grava, iar pentru cei care nu cred sau cei ce si-ar dori sa experimenteze modul in care se modifica inclusiv vederea in urma consumului de alcool, recomandarea mea ar fi sa faca un curs de conducere defensiva."

De multe ori soferii aleg sa ignore interdictia consumului de alcool inainte de a urca la volan, fie el si intr-o cantitate foarte mica. Problemele incep sa apara in secunda in care corpul nostru, sub influenta alcoolului, nu mai reactioneaza in acelasi mod la stimulii pe care ii primeste, astfel ne mai avand acelasi reactii in trafic.

"Putem spune despre reflexele care nu mai sunt la fel, nu mai vorbim de vizibilitate, ca poate conduci noaptea, poate ploua, poate e polei pe jos, nu iti mai dai seama de anumite lucruri. Aceste lucruri se pot intampla chiar daca ai consumat putin alcool - am baut o bere nu se simte sau am baut un pahar de vin, iarasi nu se simte. Gresit, chiar daca tu nu produci accidentul, dar esti implicat intr-un accident rutier, exista riscul sa iesi vinovat deoarece ai consumat alcool. Si de aici incepe nebunie procedurala birocratica care cu siguranta putea fi evitata fie prin comandarea unui taxi sau eu stiu folosirea altui mijloc de transport sau amanarea efectiva a calatoriei."

O alta greseala. "clasica" pe care o fac soferii din Romania este nepurtarea centurii de siguranta, greseala care de cele mai multe ori se extinde si la pasagerii vehiculelor. Aceasta nerespectarea a regulilor devine cu atat mai periculoasa cand se aplica copiilor, aflati pe locurile din spate, sau si mai grav, pe locul din dreapta soferului, in bratele cuiva.

"Cred ca orice parinte atunci cand isi invata copiii regulile de bun simt in masina, primul lucru pe care il impun este sa nu porneasca masina, urmand sa ii spuna copilului ca nu pleaca masina pana nu isi pune centura. Acest lucru ar trebui sa fie pentru oricine, nu numai pentru copii: te-ai urcat in spate, masina nu pleaca pana nu au tori pasageri centura pusa. Am vazut de nenumarate ori copii sau adultii care in urma unui impact, si vorbim de viteza mici, de 50 de km pe ora, cum erau proiectati in masina ca niste obiecte. Chiar daca tu ai centura si stai in fata, sofer sau stai in dreapta, s-ar putea sa fi lovit de persoana care sta in spate intru un mod foarte urat, pentru simplul motiv ca fizica inca functioneaza. (...) Am vazut si copii striviti de proprii parinti, ii tineau in brate fara centuri si in urma unui impact copilul era strivit intr-e parinte si scaunul din fata..."

Asadar, orice abatere de la normele de siguranta rutiera, fie ca este vorba de consumul de alcool, de nepurtartea centurii de siguranta, de folosirea cauciucurilor neadecvate temperaturii de afara etc., aduce cu sine un numar de riscuri, ce pot aparea cand ne asteptam mai putin!

Pentru mai multe sfaturi ce pot face condusul mai sigur si ne pot ajuta sa evitam accidentele grave, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici.