1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Feminin vs Masculin: Stiluri de leadership

A fi lider e departe de a fi o stiinta exacta. Cea mai simpla definitie pentru leadership, in asigurari sau in orice alt domeniu, este calitatea de a fi urmat de ceilalti. Despre diferentele in stiluri de leadership in functie de gen - daca acestea exista - dar si despre ce inseamna cu adevarat acest concept au discutat invitatii celui mai nou episod din Zodia Asigurarilor: Adriana GRECU, CEO, AON Romania si Florian GABA, Managing Partner, Pro Fiduciaria, alaturi de moderatorul emisiunii, Sergiu COSTACHE, APPA.

Pentru mult timp, lumea business-ului romanesc a fost dominata de barbati. Cu toate acestea, ultimii ani au adus o schimbare importanta in aceasta privinta: acum, top managementul multor companii din Romania a devenit unul mult mai echilibrat, in care se regasesc din ce in ce mai multe femei.

Despre aceasta pondere a femeilor vs a barbatilor in top managementul companiilor de asigurari din Romania a vorbit Adriana GRECU:

"Eu sesizez cel putin doua zone diferite, zona pietei romanesti si zona pietelor internationale si am remarcat niste diferente. In Romania exista mult mai multe femei implicate in industria asigurarilor, desi, intr-adevar, nu la nivel de top management, dar, altfel, numarul femeilor este semnificativ. Le poti intalni in diverse departamente. In tarile din Vest, de exemplu, in piata londoneza sau in piata olandeza, femeile sunt mai putin implicate in asigurari, sau, sunt mai bine reprezentate in departamentele de marketing, in departamentele de HR, insa zona aceasta tehnica, a politelor si a conditiilor de asigurare si a discutiilor cu clientul e ceva mai slab reprezentata de femei. Probabil ca sunt si niste diferente culturale, dar eu, in Romania, simt ca inca suntem prezente."

Una dintre temele emisiunii a fost concentrata in jurul diferentelor in stiluri de management, invitatii incercand sa raspunda la intrebarea: care sunt cei mai buni lideri, femeile sau barbatii? Despre aceste diferente ne vorbeste tot Adriana GRECU:

"Nu o sa ma duc nici intr-o directie, nici in alta. As pleca un pic de la notiunea de leadership. Cred ca leadership-ul este ceva cu care vii in "ADN-ul" tau. Ori il ai, ori nu il ai. Daca vorbim despre leadership, este ceva innascut. Sigur ca poti sa ajungi in pozitie de conducere neavand neaparat abilitati innascute de leadership, dar avand anumite rezultate, bifand anumite obiective si criteriile de selectie fiind altele decat leadership-ul in esenta lui. Pentru ca a fi un lider de succes, sau un manager de succes, e nevoie si de alte abilitati si, intr-adevar, abilitatile innascutesunt diferite,din punctul meu de vedere, intre femei si barbati. Femeile sunt mai emotionale, mai implicate emotional si tind mai mult sa treaca lucrurile prin filtrul emotiilor personale. (...) Pentru barbati toate acestea sunt detalii si ei merg mult mai mult in zona de pragmatic, sunt mult mai orientati pe rezultate in mod direct. Vorbesc din practica, nu este doar experienta. Acum, eu nu as pune niste etichete de bine si rau pe niciuna dintre aceste genuri de management sau stiluri de leadership."

Adriana GRECU a subliniat ideea calitatilor innascute, de care are nevoie oricine pentru a fi un lider de succes, insa acestea nu sunt singurele care pot influenta calitatea unui lider bun. Florian GABA ne vorbeste despre educatia in acest sens, despre cursuri specializate, menite sa ajute dezvoltarea unor calitati atat de necesare unui conducator bun.

"Avem astfel de programe, dar intotdeauna le gandim impreuna cu clientul, deoarece trebuie sa identificam nevoile pe care le are acesta. Mi-am dat seama, cel putin in piata de asigurari si nu doar acolo, ca lipsesc niste competente de baza. Din pacate, deocamdata, piata de asigurari nu a rezolvat partea de cunoastere de baza, legata de produse, de vanzare, de lucruri informale de baza."

"Ca sa construiesti trebuie sa incepi intai cu fundatia, deoarece fara ea, piata romaneasca de asigurari nu poate evolua", a adaugat Florian GABA.

In concluzie, desi este nevoie de anumite calitati inascute pentru a fi un lider de succes, acestea trebuie antrenate si crescute, prin educatie. Numai asa o persoana poate ajunge la un set complet de calitati: atat soft skills, cat si hard skills.

Pentru a afla mai multe despre stilurile diferite de leadership, diferentele dintre femei si barbati in aceasta zona, dar si cum pot fi imbunatatite aceste calitati, va invitam sa urmariti episodul aici: