1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum platesti o dauna de 10 mil. euro?

In cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor, Sorin GRECEANU, Director General, BAAR, Ion MOISE, CEO, eClaims si Sergiu COSTACHE, Presedinte, ApPA, discuta despre lumea RCA si cum sunt acoperite daunele de ordinul milioanelor de euro!

Recent, BAAR a achitat cea mai mare despagubire in strainatate din istoria sa, drept consecinta a unui accident rutier produs in anul 2018 in Franta de un sofer roman care conducea un ansamblu cap tractor-semiremorca, asigurat RCA/Carte Verde la compania CITY Insurance.

Cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor analizeaza detaliile accidentului produs in Franta si procedurile care au trebuit urmate atat pentru despagubirea victimelor, cat si pentru accesarea fondurilor necesare acestor despagubiri - datorate politei camionului, ce fusese incheiata sub umbrela companiei CITY Insurance.

Sorin GRECEANU, Director General, BAAR detaliaza circumstantele dosarului de dauna: "Trebuie spus ca dosarul a fost preluat abia dupa ce companiei CITY i-a fost retrasa autorizatia de functionare, in septembrie 2021, iar BAAR garanteaza pentru toate obligatiile pe care le au membrii sai, prezenti sau trecuti, in extern, in sistemul Carte Verde. Spun asta pentru ca accidentul e destul de vechi, e din 2018 martie, iar noi abia acum am intervenit."

Aceasta preluarea de catre BAAR a obligatiilor CITY Insurance presupune, in mod clar, faptul ca Biroul devine responsabil de acoperirea oricaror daune din sistemul Carte Verde, al unui fost client al companiei care se afla in proces de a intra in faliment.

"Cazul este acum la 5,3 milioane EUR platite de catre BAAR, plus cei 200.000 EUR platiti inainte [in 2020]. Sunt deja platite 5,5 milioane de euro si rezerva ramasa e undeva estimata la 4,5 milioane pentru ce ar mai urma sa fie facute plati."

Dar de ce dauna are o valoare atat de mare? Tot Sorin GRECEANU este cel ce ne explica exact cum s-a produs accidentul si ce au patite victimele acestuia"

"Cele doua persoane vatamate erau intr-un autoturism, oprit sa cedeze prioritate, deci circulau regulamentar. Tirul din Romania, capul tractor asigurat la CITY, tractand o semiremorca din Belgia nu a observat aceasta oprire regulamentara in trafic - circula cu vreo 20 de km peste limita legala, insemnand cu aproximativ 90 de km la ora - si a lovit acest autoturism din spate. In masina se aflau o mama si fiica. Mama, un pic peste 70 de ani, fiica la volan, 51 de ani. Mama pe locul pasagerului din dreapta fata a avut niste vatamari ceva mai usoare, fiica insa a suferit o tetraplegie care este o vatamare grava. Asta inseamna sa ramai paralizat de la gat in jos. A avut coloana sectionata de la C4, astfel ramanand dependenta o viata intreaga si masina a fost proiectata 45 de metri in fata."

Situatia este insa agravata si de faptul ca soferul de tir a fost testat si gasit cu o alcoolemie de peste 3 la mie, un nivel care pe multi ii aduce aproape chiar de o coma alcoolica.

In acest moment despagubirile vor fi suportate de BAAR, in virtutea politei de asigurare pe care soferul o avea incheiata - polita a carui cost se ridica la aproximativ 1.000 EUR/ an, un pret aproape ridicol in comparatie cu suma de 10 mil. EUR, adica valoarea daunelor.

Ion MOISE, CEO, eClaims, ne explica mai multe despre modalitatea de evaluarea a daunelor intr-un astfel de caz, acestea putand fii de natura diferita:

"Pentru ca severitatea accidentului provine tocmai din aceasta coliziune dintre un vehicul cu masa foarte mare care loveste un autoturism si pe care l-a aruncat la 50 m distanta de locul impactului. (...) Viteza a fost numai un aspect, pentru ca, dupa parerea mea, determinanta a fost starea de ebrietate in care se afla conducatorul auto, alcoolemia de 3,5 la mie, confirmata de analize, este mult peste limita la care poti sa ramai treaz la volan. (...) Evaluarea daunelor a fost si nu greoaie in acelasi timp, adica nu a existat o dificultate mare, dar a fost foarte precis facuta. Ceea ce m-a impresionat sincer a fost modul in care persoana vatamata a fost asistata, evident de un avocat, care a lucrat foarte bine pentru persoana vatamata si a demonstrat fiecare cost din despagubirea finala. Costul cel mai important al acestei despagubiri a fost cel de asistenta a persoanei vatamate".

Determinarea costului daunelor intr-o astfel de situatie poate fi un lucru cu adevarat dificil. Nu discutam numai de daune insemnan costurile de spitalizare si tratament, dar si despre daune morale, pentru suferinta psihica prin care a trecut si va trece cel vatamat.

"Capitolul de ingrijire a fost majoritat in aceasta prima transa si de asemenea cheltuielile medicale, in mod evident. S-a incercat in primul rand salvarea vietii persoanei, dupa aceea cheltuieli de reabilitare, cheltuieli medicale legate de expertize medicale, dupa care au fost cheltuieli legate de prejudiciul estetic de exemplu, dar care au fost cuantificate destul de putin, in jur de 10000 de euro si foarte putin, dupa obisnuinta pietei din Romania, au fost daunele morale. Daunele morale au fost totusi cuantificate la doar 45000 de euro, deci foarte rezonabil fata alte situatii similare care se intampla in Romania."

Pentru mai multe detalii despre cum accidentul din Franta, despre sistemul de Carte Verde si importanta acestuia in astfel de cazuri, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici:

https://www.youtube.com/watch?v=54OPMR5cEwE