1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CNPF a retras licenta ASITO. Ce trebuie sa stie clientii companiei sau cei pagubiti?

Autoritatea de supraveghere a asigurarilor de la Chisinau (CNPF) a aprobat de curand retragerea licentei de activitate pentru ASITO, urmare a solicitarii benevole depuse de catre asigurator in acest sens.

Astfel, isi inceteaza activitatea cea mai veche companie de asigurare din Moldova, care vreme de mai multi ani a condus clasamentul societatilor de profil si a consolidat conceptul de asigurare pe piata.

Potrivit deciziei CNPF, "se retrage licenta ASITO in domeniul asigurarilor generale si se vor verifica si inventaria contractele de asigurare si dosarele de dauna instrumentate, inregistrate in evidentele companiei, in vederea evaluarii daunelor reale si a obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari, cu intocmirea listei creditorilor si asigurarea atribuirii celei mai inalte prioritati platii despagubirii de asigurare pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto interna si externa. De asemenea, ASITO va lua toate masurile necesare notificarii sau comunicarii asiguratilor, atat cu privire la posibilitatea acestora de a rezilia/rezolutiona contractele de asigurare incheiate cu asiguratorul, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, la acordul partilor", se arata in comunicatul CNPF.

De asemenea, odata cu retragerea licentei, ASITO pierde si calitatea de membru al biroului asiguratorilor auto (BNAA) si de emitent Carte Verde. Totusi, asiguratorul are depusa o garantie in valoare de 425 mii euro in cadrul acestui sistem international, suma care va ramane blocata la BNAA pentru o perioada de 7 ani in vederea acoperirii eventualelor despagubiri care pot aparea pe dosarele sale de Carte Verde. In acelasi timp, restul companiilor de asigurare din Moldova care vand Carte Verde vor trebui sa suplineasca garantia externa (in valoare de 4,25 milioane euro, depusi intr-o banca europeana, potrivit cerintelor Consiliului Birourilor Carte Verde) cu cate 48 mii euro fiecare, adica pana la completarea cu echivalentul sumei blocate in calitate de garantie pentru ASITO.

Ce trebuie sa faca clientii ASITO sau cei care au fost pagubiti?

Potrivit datelor oficiale, contractele de asigurare incheiate raman valabile pana la expirarea acestora, iar clientii actuali ai ASITO vor fi informati de catre companie despre retragerea licentei. De asemenea, asiguratii pot merge si singuri la companie daca doresc sa opteze pentru rezilierea contractelor de asigurare incheiate, urmand sa-si recupereze primele achitate in baza unei intelegeri intre parti.

In acelasi timp, in cazul survenirii evenimentului asigurat cei pagubiti pot merge la companie sa notifice producerea daunei ca si pana in prezent, urmand ca reprezentantii companiei sa asigure deschiderea dosarelor de dauna si solutionarea acestora

Potrivit datelor oficiale, in primele 9 luni ale acestui an, ASITO avea active de peste 278 milioane lei si rezerve de 180 milioane lei in timp ce daunele platite s-au ridicat in perioada de referinta la 8,2 milioane lei.

Cum a ajuns ASITO in aceasta situatie?

Amintim ca ASITO, anterior unul dintre liderii pietei din Moldova, s-a aflat, incepand cu luna iulie 2016, in procedura de administrare speciala la autoritatea de supraveghere pana in luna aprilie anul curent, avand vanzarile suspendate. Ulterior, compania a fost scoasa de sub administrare speciala si a fost aleasa o noua conducere, schimbata componeneta Consiliului si adoptat un nou statut, denumirea companiei fiind schimbata in ASITO Direct. Mai multe detalii, aici.

Potrivit datelor oficiale, in primele 9 luni ale acestui an, compania se afla la coada clasamentului asiguratorilor, avand o pierdere de aproape 8 milioane de lei, in timp ce daunele platite s-au ridicat in perioada de referinta la 8,2 milioane lei.

Pachetul majoritar de actiuni al asiguratorului (peste 81,3%) a fost si el expus la bursa spre vanzare, dupa ce fostii actionari majoritari ai ASITO au fost obligati de autoritatea de supraveghere sa-si vanda actiunile detinute, care in cele din urma au fost anulate si scoase noi actiuni spre vanzare, potrivit legislatiei. Astfel, in noiembrie 2018, ASITO a scos la vanzare 48.192 actiuni la pretul de 3,89 lei per actiune, iar in data de 14 noiembrie au fost admise spre emisiune pe piata reglementata alte peste 4,6 milioane de actiuni ale ASITO Direct, cu valoare nominala de 10 lei.

Pe piata din Moldova isi desfasoara activitatea in prezent 14 societati de asigurare active, au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 miliard de lei in primele 9 luni din acest an, in crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut. Mai multe detalii, aici.