1asig.ro
1asig.ro

Viiturile si alte fenomene hidrologice periculoase extreme, in crestere in ultimii ani in Romania

5 min. / 1.540 cuvinte
In perioada 2010 - 2017 s-a obervat o intensificare a fenomenelor hidrologice periculoase extreme, manifestate prin scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide (flash floods) pe raurile mici, cu efecte severe de inundatii locale, arata rezultatele unei analize realizate de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor - INHGA, transmise la solicitarea 1asig.ro.

PROMO


De asemenea, din aceeasi analiza a evolutiei regimului hidrologic din perioada 2010-2017 s-au constatat si faptul ca "perioadele cu fenomene hidrometeorologice severe (inundatii, viituri) s-au inregistrat in principal in sezonul de vara iunie, iulie si august), dar astfel de fenomene s-au produs cu frecventa mai redusa si in celelalte luni ale anului (exemplu: aprilie - mai 2014)".

Pe de alta parte, "pe raurile din Moldova (bazinele Siretului si Prutului) s-a instalat un regim hidrologic predominant deficitar incepand din anul 2011 pana la sfarsitul anului 2016, cu un deficit sever in anul 2015".

Per ansamblu, in perioada analizata, "au alternat ani in care precipitatiile anuale si debitele medii anuale inregistrate au depasit valorile medii multianuale pe majoritatea raurilor (2010), sau in anumite regiuni ale Romaniei (2014 si 2015 pe raurile din jumatatea sudica a tarii si 2016 pe raurile din Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea), cu ani in care acestea au avut valori situate sub normalele multianuale pe majoritatea raurilor (2011, 2012, 2013) sau pe anumite areale (2014 si 2015 pe raurile din jumatatea nordica, 2016 pe raurile din Moldova si 2017 pe raurile din jumatatea vestica)", au mai aratat reprezentantii INHGA.

Inundatiile, risc important pentru locuintele romanilor

In Romania, inundatiile reprezinta un risc crescut, anual sute de locuinte fiind afectate. Mai mult decat atat, 2018 s-a dovedit, pana in prezent, un an marcat de multe astfel de evenimente. De exemplu, in primele sase luni ale lui 2018, datele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU aratau ca numarul interventiilor la inundatii crescuse semnificativ, serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta intervenind "in 2.208 cazuri pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor. (...) Fata de perioada similara a anului precedent, numarul interventiilor la inundatii [in prima jumatate din 2018] a crescut cu 82%."

In tara noastra, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

Conform datelor furnizate de PAID Romania, compania a platit, in primele 9 luni, daune, ca urmare a inundatiilor, in valoare de 824.533 lei.

2.253 accesari