1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Stefan PRIGOREANU: Vremurile linistite din piata de brokeraj au trecut

5 min. / 1.540 cuvinte
Avem o vara "fierbinte" in domeniul asigurarilor, avand loc mai multe schimbari legislative, care impacteaza in principal segmentul asigurarilor RCA, dar nu numai, in timp ce alte modificari urmeaza a fi implementate, precum Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive), dar si GDPR - Regulamentul UE privind protectia datelor cu caracter personal.

PROMO


Despre aceste subiecte, si nu numai, au discutat, marti, in cadrul emisiunii Ora de Risc, Stefan PRIGOREANU - CEO, MILLENIUM Insurance Broker (MIB) si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii.

Va reamintim ca, pe perioada verii, am inceput o noua serie de emisiuni "Ora de Risc", in cadrul carora vom discuta, live pe Facebook, despre succesul in brokerajul de asigurari din Romania, cu provocari si solutii la problemele cu care jucatorii din domeniu se confrunta. Vom reveni in studioul RFI Romania dupa vacanta de vara, pe 5 septembrie, de la ora 17.30.

In cadrul celei de a treia emisiuni, din seria de sase din sezonul de vara, Stefan PRIGOREANU a analizat efectele noilor schimbari legislative, atat in ceea ce priveste brokerii, cat si asiguratorii si mai ales consumatorii. El a mai discutat si despre atragerea tinerelor talente in acest domeniu, care sunt solutiile pentru a avea succes, dar si care sunt solutiile pentru supravietuirea intermediarilor care nu pot face fata schimbarilor legislative si a investitiilor pe care le implica.

"Vremurile linistite din piata de brokeraj in asigurari din Romania au trecut, iar cei care doresc sa supravietuiasca si sa faca in continuare o cariera de succes in acest domeniu trebuie sa iasa din cercul de confort pe toate planurile - in ceea ce priveste vanzarea de produse, trebuie sa se focuseze si pe alte tipuri de asigurari pe langa RCA, iar in ceea ce priveste implicarea in lumea asigurarilor, cred ca trebuie sa fie proactivi, sa se informeze, sa isi spuna opiniile, sa faca parte din asociatiile profesionale, sa se implice si sa isi aduca contributia la reglementarea pietei si la mediul in care ne desfasuram cu totii activitatea", a declarat Stefan PRIGOREANU.

Incotro se indreapta piata de brokeraj? Piata se indreapta catre vremuri mai bune, dar impactul schimbarilor legislative recente (Legea si Norma RCA) ingreuneaza activitatea din prezent.

"Avem o vara fierbinte si interesanta. Piata de brokeraj se indreapta catre o epoca de aur, as zice eu, cu vremuri foarte bune, cand circa 80% din asigurari vor fi facute prin brokeri, in care prima medie va creste, consumul de asigurari pe cap de locuitor va creste incet si sigur. Sunt nniste vremuri in care cei care vor rezista in piata vor fi mult mai bine pregatiti profesional, mult mai orientati catre satisfactia clientului, vor fi profesionisti adevarati. Doar ca, inainte de a ne fi mult mai bine, este putin mai rau si cea acea traim in prezent vremuri mai dure", a aratat specialistul in asigurari.

Conform acestuia, in avalansa de modificari legislative, chiar daca multe dintre ele sunt foarte bune, in folosul profesionistilor si consumatorilor, acestea sunt prea multe deodata si greu de gestionat, de implementat si aplicat.

Vor disparea brokerii? "Nu, nu vor disparea. Brokerajul va fi mai puternic dupa aceste schimbari, doar ca numarul brokerilor se va reduce, probabil de la circa 400, pana la maxim 200 de brokeri, dar cei care vor ramane vor fi foarte puternici", a raspuns Stefan PRIGOREANU, estimand ca brokerii mici se vor "lipi" la brandurile mari.

Potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, piata de brokeraj din Romania a crescut cu circa 5% in primele trei luni din 2017. Astfel, in urma centralizarii raportarilor transmise, la data de 31 martie 2017, de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, rezulta ca, valoarea primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata a fost in suma de 1.615.997.185 lei, cresterea nominala fata de aceeasi perioada a anului 2016 (1.539.935.313 lei) fiind de 4,94 puncte procentuale (o crestere de 4,67% pentru asigurari generale si o crestere de 15,56% pentru asigurari de viata).

In primul trimestru din 2017, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 63% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare (2.564.919.119 lei), ceea ce reprezinta o scadere de 1,97 puncte procentuale, fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2016 (64,97%).

2.242 accesari