Ce aduce nou Norma RCA - Asigurari - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7274 RON
1 USD = 4.2656 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Ce aduce nou Norma RCA


Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, cunoscuta si ca Norma RCA (nr. 20/2017), a intrat in vigoare pe 1 august 2017, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial.

Norma detaliaza mecanismele de implementare a noii legi RCA (Legea nr. 132/2017) si aduce clarificari in ceea ce priveste o serie de prevederi, printre care se numara: reglementarea modalitatii de constatare, evaluare, stabilire si plata a despagubirilor; modalitatea de decontare directa; asigurarile RCA aplicabile asiguratilor cu risc ridicat; reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus si altele.

Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania a intrat in vigoare dupa ce Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat-o, in fata de 26 iulie 2017. "Noul cadru legal care reglementeaza piata RCA presupune o stransa colaborare intre mai multe institutii ale statului. In acest sens, ASF a initiat si a dezvoltat deja parteneriate institutionale cu Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si cu Registrul Auto Roman, al caror rol este determinant in aplicarea Legii nr. 132/2017", a transmis atunci ASF.

"Adoptarea normei RCA creeaza premisele stabilizarii si normalizarii pietei asigurarilor auto obligatorii. ASF va urmari cu foarte mare atentie modul in care sunt respectate noile prevederi. Vom sanctiona ferm orice abatere care ar putea afecta drepturile si interesele consumatorilor", a declarat Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedintele ASF.

Ce trebuie sa stie consumatorii despre noua legislatie RCA?

"Cea mai recenta etapa din procesul legislativ pe segmentul asigurarilor auto - intrarea in vigoare a normei RCA - este inca un pas in vederea maturizarii pietei din Romania. Urmand tendintele la nivel european, responsabilizarea consumatorilor creste odata cu amplificarea reglementarilor care vizeaza satisfacerea nevoilor acestora, reglementari care se aplica tuturor partilor implicate - societati de asigurare, brokeri, service-uri", au declarat reprezentantii UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, dupa intrarea in vigoare a Normei RCA.

Conform Uniunii, companiile membre isi vor concentra in continuare eforturile in vederea cresterii calitatii serviciilor oferite si a transparentei in raport cu consumatorii.

· Sistemul Bonus-Malus

Conform noului sistem Bonus-Malus, la innoirea politei RCA, soferii disciplinati in trafic pot primi reduceri de pana la 50%, in timp ce soferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizati, suportand o majorare a costului politei RCA de pana la 180%.

O alta modificare importanta vizeaza aplicarea sistemului Bonus/ Malus: pentru persoanele fizice se va aplica aceeasi clasa de Bonus, respectiv Malus - "cea mai favorabila" - pentru toate masinile pe care le detine. Schimbarea este ca se va lua in calcul proprietarul, nu masina.

· Decontarea directa


Pana la 1 octombrie, asiguratorii vor incheia un acord de reglementare a decontarii directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, optiunea cumpararii acesteia revenind clientului.

Decontarea directa presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

· Reduceri de prima pentru persoane cu deficiente locomotorii

In premiera, sistemul de corectare a tarifului de prima va permite acordarea de catre asiguratori a unor reduceri persoanelor cu deficiente locomotorii.

· Constatarea prejudiciilor

Termenul pentru constatarea prejudiciilor de catre asiguratorul RCA a fost redus la trei zile lucratoare.

· Modul de realizare a reparatiei

Odata cu noul cadru legal, societatile de asigurare vor fi obligate sa mentioneze pe procesul verbal dreptul persoanei prejudiciate de a se adresa oricarei unitati reparatoare.

De asemenea, solutiile tehnice finale de remediere a avariilor vor fi stabilite de service-uri, ca si pana acum, in acord cu documentatia tehnica din manualul de reparatie al producatorului auto.

Acest aspect este mai bine clarificat de norma de aceasta data, chiar daca operational acesta functiona si pana acum prin procesul de reconstatare functional la nivel de piata.

Avand in vedere ca un criteriu luat in calcul in stabilirea daunalitatii o reprezinta evaluarile service-urilor, este esential ca asiguratii sa fie foarte atenti la documentele doveditoare emise de catre unitatile reparatoare si sa stie ca noua lege prevede ca folosirea de piese contrafacute se poate pedepsi penal.

· RCA pentru asiguratii cu risc ridicat

Pana la 1 septembrie, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania va stabili modul in care asiguratii cu risc ridicat vor fi preluati in asigurare. De asemenea, BAAR va calcul factorul "N".

Asiguratul sau potentialul asigurat poate beneficia de alocarea catre un asigurator RCA pe teritoriul Romaniei in situatia in care a primit trei oferte a caror prima de asigurare anualizata este mai mare decat ,,N" inmultit cu tariful de referinta publicat de catre A.S.F.

De asemenea, cererea asiguratului cu risc ridicat in ceea ce priveste incheierea contractului RCA va trebui solutionata de catre BAAR in termen de maximum 20 de zile din momentul in care acesta depune documentata completa, a transmis UNSAR.

Descarca aici Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ce aduce nou Norma RCA).

Noutati 1asig.ro
» ASF a lansat proiectul FinTech Hub
» INFOGRAFIC: Fii #treazlavolan in mini-vacanta de 15 august! 9 recomandari pentru a fi in siguranta la volan!
» Cum se implica brokerii in cresterea gradului de siguranta rutiera?
» Aproape 7.000 de solicitari telefonice, solutionate de Call-Center-ul ASF, in S1 2019
» Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti cauta asigurator CASCO si RCA, cu un buget de pana la 5,8 mil. lei
» EUROINS Romania sustine Fundatia Nane, care ingrijeste copii cu dizabilitati
» TRANSILVANIA Broker a intermediat prime in valoare de peste 191 mil. lei, in primele sase luni
» EUROINS Romania: prime brute subscrise de peste 621 milioane lei in S1 2019
» ASF l-a avizat pe Paul SWOBODA pentru un nou mandat ca Presedinte GRAWE si a aprobat majorarea capitalului companiei
» Spotul radio al campaniei FII TREAZ LA VOLAN! se aude la RFI Romania
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 07.08.2017 | 14261 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM