1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Radu CRACIUN: OUG 114 strica planurile de afaceri ale administratorilor din Pilonul II. Comisioanele scad cu 70%

5 min. / 1.540 cuvinte


Ordonanta de Urgenta nr. 114 de la finalul anului trecut influenteaza semnificativ sistemul de pensii private din Romania. Despre principalele prevederi ale acesteia si efectele asupra administratorilor si participantilor la Pilonul II a vorbit Radu CRACIUN - Presedintele APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) si Presedintele BCR Pensii in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzata marti, 5 februarie a.c., de RFI Romania.

PROMO

"Ordonanta schimba contextul de business in care se poate presta acest serviciu de administrare a fondurilor de pensii private", a afirmat Presedintele APAPR.

Radu CRACIUN a explicat ca exista trei prevederi relevante in Ordonanta:

- O prima prevedere spune ca oricine doreste se poate muta de la Pilonul II la Pilonul I, deci din sistemul privat in cel public, cu contributiile viitoare. Cu alte cuvinte, banii acumulati pana acum in Pilonul II vor ramane in Pilonul II, dar odata ce aceasta optiune a fost exercitata, orice alta contributie viitoare nu va mai intra in Pilonul II, ci toti banii platiti ca asigurari sociale se vor duce in sistemul public de pensii (Pilon I). Mai mult decat atat, prin mutatea constributiilor in Pilonul I, renuntati la posibilitatea ca banii pe care ii acumulati sa fie lasati mostenire rudelor. Interesul pentru o astfel de mutare este mai degraba scazut - reflecta faptul ca multi oameni sunt constienti de lipsa unui avantaj clar in ceea ce priveste aceasta mutare.

- A doua prevedere arata o scaderea dramatica a comisioanelor pe care noi le incasam pentru serviciile pe care le prestam. In prezent incasam doua tipuri de comisioane. Un comision pe contributii, care pana in Ordonanta era 2,5% din contributie, acum scade de cinci ori pentru noi. El scade de la 2,5% la 1%, dar din acest 1% noi trebuie, in premiera, sa platim 0,5% la Casa Nationala de Pensii. Practic, administratorul mai ramane cu 0,5%, ceea ce este o scadere extrem de semnificativa. Al doilea comision este pe active si se percepe anual, acesta fiind acum calculat in alt mod - tine de raportul dintre performanta investitionala si inflatie, astfel incat daca performanta investitionala este sub rata inflatiei este de 0,02% pe luna; 0,03% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la un punct procentual peste rata inflatiei si creste tot asa pana la 0,07% daca depaseste cu 4 puncte procentuale rata inflatiei.

"Per total, veniturile din comisioane scad cu aproximativ 70%, ceea ce este foarte mult. In multe cazuri profiturile se vor subtia foarte, foarte mult sau vor disparea, in conditiile in care sunt multi administratori care nu au reusit inca sa isi recupereze nici macar investitia initiala. Asta strica substantial business plan-ul unui administrator de pensii, care a intrat pe aceasta piata pe un cadru legal, pe o serie de asteptari care dintr-o data se schimba dramatic", a afirmat Radu CRACIUN.

- A treia prevedere din Ordonanta, care se refera la capitalul minim pe care un administrator trebuie sa il aiba pentru a putea administra un fond de pensii. Prevederea este ca acest capital minim trebuie sa fie de 10% din valoarea contributiilor care au intrat in acel fond de pensii. Cel putin in acest moment interpretarea pare sa fie ca e vorba de contributii istorice, incasate de-a lungul a 11 ani, ceea ce duce la niste sume extrem de mari.

"Per total in industrie ar trebui sa se aduca aproximativ 800 de milioane de euro, ceea ce ar insemna de 11 ori mai mult decat capitalul existent. Asta este o medie, pentru ca sunt administratori care trebuie sa aduca de peste 20 de ori mai mult capital decat au in momentul de fata. Sincer nu cre dca ne putem aminti de vreun sector din Romania, dupa 1990, care sa fie confruntat cu o cerere de capital similara ca si magnitudine", a precizat Presedintele APAPR.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii.

Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".


11.595 accesari