1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Analiza despre pensii private: Care este evolutia randamentelor din Pilon II comparativ cu alte investitii: euro, dolar, aur, depozite bancare si bursa?

Care este evolutia randamentelor din Pilonul II comparativ cu alte investitii: euro, dolar, aur, depozite bancare sau bursa de valori? George MOT, fondatorul portalului Desprepensiiprivate.ro a realizat un calcul pe care l-a transmis portalului 1asig.ro.

"Poate o investitie sa iti aduca un profit mai mare, in conditiile in care randamentul este inferior altor forme de investire? Pare un paradox, dar nu este, iar explicatia este destul de simpla.In primul rand hai sa ne uitam la evolutia EUR, USD, aurului, indicelui bursier BET si a Pilonului 2 pentru o perioada de 14 ani. In perioada 2009-2023, euro a crescut cu 18%, dolarul s-a apreciat cu 53%, gramul de aur are un plus de 186%, iar indicele BET a crescut cu 228%. In acelasi timp fondurile de pensii private Pilon 2 au o crestere cuprinsa intre 138% si 174%", puncteaza George MOT.

"Deci, in mod clar vedem ca indicele BET ofera de departe cel mai mare randament, urmat de aur. Dar nu acestea sunt investitiile care aduc si cel mai mare profit, ci Pilonul 2. Motivul este avantajul fiscal. Pentru ca Pilonul 2 se supune regimului fiscal EET: sume investite Exceptate de la taxare, rezultat investitional Exceptat de la taxare si plata Taxata. Astfel, daca luam ca exemplu un salariu brut de 10.000 lei, cota de contributie de 4,75% aferenta Pilonului 2 iti permite sa investesti direct 475 lei, fara ca aceasta suma sa fie taxata.

Dar, in cazul oricarei alte investitii nu ai acest avantaj, suma disponibila pentru investitii dupa ce s-au retinut CAS, CASS si impozit fiind de fapt 278 lei", continua expertul in pensii private.

Deci inca inainte de a face prima investitie ai deja un plus de 70%. Si asta inainte ca macar sa incepi sa investesti cei 475 lei in Pilonul 2.

Astfel, mai relevante decat randamentele sunt sumele stranse in fiecare din investitiile mentionate anterior. Pe langa aceste investitii o sa luam in considerare si situatia in care am fi tinut banii in depozite.

"Daca am fi investit banii in euro am fi avut acum 51 mii lei, iar in dolari am fi strans 55 mii lei. Plasarea sumelor investite in depozite bancare ne-ar fi ajutat sa ajungem la 58 mii lei, iar investitia in aur la 80 mii lei. Iar indicele BET ne-ar fi adus suma de 99 mii lei. Dar, in Pilonul 2 am fi adunat sume cuprinse intre 117 mii si 127 mii lei. Adica sume ce depasesc cel mai performant competitor de astazi, indicele BET cu pana la 27%.Si pana la urma ce conteaza? Sa te poti lauda cu un randament mai mare sau sa ramai cu mai multi bani in buzunar?", spune MOT.

Iar in cazul Pilonului 2, de fapt, suma aceea pe care o investesti in fiecare luna, de fapt nici macar nu o investesti din banii tai. Ci o investesti din taxele pe care le platesti catre stat. Ca urmare, salariul tau net nu este afectat deloc de aceasta contributie.

Link catre materialul integral: https://youtu.be/gTRmruCejgQ

Sursa datelor: calcule proprii DesprePensiiPrivate.ro pe baza statisticilor publicate de bnro.ro, asfromania.ro, bvb.ro