Discutiile despre asigurarile de garantii, aduse pe masa Constructorilor de catre UNSAR, UNSICAR si PRBAR...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7315 RON
1 USD = 4.2103 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Discutiile despre asigurarile de garantii, aduse pe masa Constructorilor de catre UNSAR, UNSICAR si PRBAR


UNSAR, UNSICAR si PRBAR au trimis, joi, o scrisoare comuna catre Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, in numele industriei de asigurari, in vederea atentionarii acesteia asupra intentiei autoritatilor de a elimina asigurarile de garantii din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitie publica, masura ce va afecta si constructorii.

Masura se regaseste in "pachetul de simplificare a legilor privind achizitiile publice" intiat de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala pentru Achizitii Publice.

"Actul care vizeaza aceasta modificare a fost publicat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice si se afla deja pe circuitul legislativ in cadrul Guvernului (Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 98/2017 privind functia de control ex ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achizitie publica, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul achizitiilor publice)", se arata in scrisoarea comuna, trimisa in atentia lui Valentin PETRESCU, Presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii.

Anterior, UNSAR, UNSICAR si PRBAR au transmis o scrisoare comuna catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, iar joi, 17 mai, au avut o prima intalnire pentru a dezbate masura propusa.

Industria si autoritatile cauta solutii

Reamintim ca joi, 17 mai a.c., a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai industriei de asigurari si cei ai ANAP - Agentia Nationala pentru Achizitii Publice. Conform surselor din piata, contactate de 1asig.ro, ANAP este deschisa pentru a participa la un grup de lucru inter-institutional organizat de ASF si pentru identificarea rapida a unei solutii pentru un produs de asigurari de garantii reglementat, cu scopul eficientizarii platii despagubirilor.

In cadrul acestei intalniri, autoritatea a semnalat probleme in zona garantiilor de participare, dar mai ales legatura cu garantiile de buna executie. Totodata, ANAP este deschisa pentru a participa la un grup de lucru inter-institutional organizat de ASF.

Cu o istorie de noua ani in Romania, asigurarile de garantii, atat cele pentru participarea la licitatii, cat si cele pentru buna executie au cunoscut o dezvoltare continua, companiile de asigurari investind permanent in adaptarea produselor la nevoia pietei. Ca rezultat, asigurarile de garantii sunt din ce in ce mai solicitate de catre companiile care participa la diverse licitatii pentru achizitiile publice.

Conform datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, dinamica politelor emise in intervalul 2013 - 2017 arata aproape o dublare a numarului de polite, de la 18.030 la 34.422. Totodata, comparand numarul politelor de garantii subscrise in 2017: 34.422 polite cu numarul total de proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica initiate la nivelul aceluiasi an si publicate in cadrul platformei SEAP: 28.165 proceduri de achizitie, arata ca modificarea propusa ar putea genera efecte extrem de grave, inclusiv blocajul pietei de achizitii publice prin limitarea semnificativa a accesului unui numar foarte mare de operatori economici atat la procesul de atribuire, cat si la semnarea contractelor.

"Rationamentul care a stat la baza introducerii dreptului operatorilor economici de a prezenta garantia de participare si de buna executie si sub forma unui instrument de garantare emis de o societate de asigurari a fost tocmai pentru a "limita costurile pe care acestia le suporta in scopul participarii la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica", precum si pentru a stimula concurenta in zona IMM -urilor", se mai arata in documentul transmis catre constructori.

"Totodata, masura a vizat stimularea economiei, obiectiv care se constituie prioritar si in prezent pentru Romania. In acest context, consideram ca este absolut necesar ca industria de asigurari sa fie utilizata pentru cresterea si dezvoltarea investitiilor in proiecte de tara, prin oferirea solvabilitatii companiilor in contractele de achizitii publice", spun cele trei asociatii.

"Consideram ca eliminarea garantiilor emise de societatile de asigurare va limita accesul pe piata achizitiilor publice a investitorilor interesati, care nu au o capacitate financiara suficienta sa sustina costurile necesare obtinerii unor instrumente de garantie emise de institutiile de credit, concomitent cu costurile de realizare a investitiei. Pe de alta parte, competitia intre diversele instrumente de garantare ar putea sa fie afectata, prin faptul ca acestea nu pot evolua in mod egal, existand riscul ca in cadrul achizitiilor publice sa asistam la o crestere a costurilor, ceea ce va genera un puternic impact negativ in bugetul de stat. In sensul celor mentionate mai sus, va propunem organizarea unei intalniri in care sa ne transmiteti punctul dumneavoastra de vedere si sa discutam despre un potential demers in interesul tuturor partilor", se precizeaza in scrisoarea comuna.

Aceasta scrisoare este semnata de Adrian MARIN - Presedinte UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), Dorel DUTA - Presedinte UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania) si Viorel VASILE - Presedinte PRBAR (Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare).


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Discutiile despre asigurarile de garantii, aduse pe masa Constructorilor de catre UNSAR, UNSICAR si PRBAR).

Noutati 1asig.ro
» Vacanta placuta! Revenim in august
» INFOGRAFIC: Tu recunosti semnele oboselii la volan? Fii #TreazLaVolan!
» Numarul locuintelor asigurate a crescut usor. Vezi care este situatia pe fiecare judet!
» VIDEO: Sfaturi de conducere preventiva...pe 2 roti
» VIDEO: Emisiunea Ora de Risc revine din vacanta, live la RFI, din septembrie
» IGSU: Numarul actiunilor de interventie a crescut cu 12% in primul semestru. Pompierii au stins peste 20.000 de incendii
» Care sunt principelele cauze ale accidentelor auto?
» 190 de accidente grave au avut loc anul trecut din cauza adormirii soferilor. Vara asta, iti reamintim cat de important este sa FII TREAZ LA VOLAN!
» VIDEO: Ce tipuri de asigurari cumpara romanii online?
» Circa doua treimi dintre romanii care pleaca in vacanta in strainatate isi pun in bagaj si o asigurare travel
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 17.05.2018 | 1517 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM