1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor a raportat o ...

Piata asigurarilor a raportat o crestere de 3,4% in primele sase luni din 2020. Clasamentul companiilor!

Societatile de asigurare, autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.), au subscris, in primele sase luni din acest an, prime brute in valoare de 5,6 miliarde de lei, in crestere cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Cresterea volumului de prime brute subscrise, in primele sase luni ale anului 2020 comparativ cu perioada similara a anului anterior, se datoreaza exclusiv dinamicii pozitive inregistrata in trimestrul I 2020, cand volumul acestora a ajuns la cea mai mare valoare trimestriala din ultimii ani (2,95 miliarde lei). In trimestrul II 2020, piata asigurarilor din Romania a fost afectata ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 si a masurilor luate in vederea prevenirii raspandirii acesteia, valoarea primelor brute subscrise situandu-se la 2,67 miliarde lei, in scadere cu 1,9% fata de trimestrul II 2019, respectiv cu 9,5% fata de trimestrul precedent, potrivit ASF.

"Contrar evolutiilor macroeconomice europene si locale, piataasigurarilor la nivel agregat reuseste sacreascain primul semestru al acestui an. Se disting evolutiile pozitive pe segmentul asigurarilor de sanatate (+29%) si pe segmentul asigurarilor de garantii (+90%). In acelasi timp, se observa o crestere a subscrierilor sucursalelor (FOE), valoarea primelor brute subscrise depasind per total 500 milioane de lei. Ca urmare, subscrierile totale ale companiilor autorizate in Romania, impreuna cu subscrierile in baza dreptului de stabilire, depasesc 6,1 miliarde lei", a declarat Valentin IONESCU, Directorul Directiei Strategie si Stabilitate Financiara din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de A.S.F. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 5,4% in primul semestru din 2020 comparativ cu aceeasi perioada din 2019, in timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o scadere de 4,2%.

La nivelul intregii piete, ratele SCR (cerintele necesarului de capital de solvabilitate) si MCR (cerintele minime de capital) au fost supraunitare atat la 30 iunie 2020, cat si in anii 2016 - 2019. Comparativ cu anul anterior, la 30 iunie 2020, rata SCR la nivelul pietei a crescut usor, in vreme ce rata MCR la nivelul intregii piete a inregistrat o crestere de aproximativ 11%. Rata SCR la nivelul pietei s-a situat la un nivel de 1,81, iar rata MCR la o valoare de 4,38.

La 30 iunie 2020, activau pe piata asigurarilor 27 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de A.S.F., dintre care 14 au practicat numai activitate de asigurari generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata (AV) si 6 au practicat activitate compozita.

Conform ASF, piata asigurarilor din Romania ramane caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In semestrul I 2020, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 27 de societati autorizate.

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, in intervalul ianuarie-iunie al anului 2020, la valoarea de aproximativ 4,5 miliarde lei, in crestere cu 5,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar PBS aferente asigurarilor de viata (AV) au insumat aproximativ 1,1 miliarde lei, cu 4,2% mai putin fata de semestrul I al anului 2019.


TOP COMPANII

Pe primul loc in piata (asigurari generale + asigurari de viata) se mentine CITY Insurance, cu o cota de piata de 19,3%, urmat de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (12,1%), EUROINS Romania (11,9%), OMNIASIG VIG (11,5%) si GROUPAMA Asigurari (9,3%).

Top 10 este completat de NN Asigurari de Viata, ASIROM VIG, GENERALI Romania, UNIQA Asigurari si BRD Asigurari de Viata.


Pe segmentul asigurarilor generale, tot CITY Insurance este lider (cota de piata de 23,9%), fiind urmat de EUROINS Romania (14,8% / si-a mentinut pozitia fata de T1 2020), OMNIASIG VIG (14,3% / a urcat o pozitie), ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (13,0% / -1 loc) si GROUPAMA Asigurari (11,0% / mentinut). 

Clasamentul este completat de ASIROM VIG (mentinut), GENERALI Romania (mentinut), UNIQA Asigurari (mentinut), ONIX Asigurari (nou intrata in clasament) si PAID Romania (-1 loc). Fata de clasamentul din T1 2020, GRAWE Romania a iesit din top 10.

Pe segmentul asigurarilor de viata, NN Asigurari de Viata isi pastreaza locul intai pe podium, cu o cota de piata de 39,1%, urmat de BRD Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari. Pe locul 5 a urcat o pozitie SIGNAL IDUNA, fata de T1 2020, iar GENERALI Romania a coborat o pozitie, pe 6. ASIROM VIG Si UNIQA Asigurari de Viata se mentin pe locurile 7 si 8, in timp ce pe ultimele doua locuri avem o rocada intre GRAWE Romania si GROUPAMA Asigurari.


Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Indemnizatii brute platite (AG+AV)

In semestrul I al anului 2020, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite - IBP (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari (AG+AV), in suma de 2.957.428.492 lei. Din aceasta suma, 2.850.159.712 lei reprezinta IBP pentru contractele de asigurari generale (96%), in crestere cu 2,7% fata de semestrul I al anului 2019. Pentru segmentul asigurarilor de viata, asiguratorii au raportat IBP in valoare de 107.268.780 lei, cu circa 2,3% mai mult comparativ cu perioada similara a anului 2019.

Rata daunei

Rata combinata a daunei, calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale, a fost, in primele sase luni ale acestui an, de 99,2%, in scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a situat la 109,37%.

Piata RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele sase luni ale anului 2020 a atins valoarea de aproximativ 1,96 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (2,066 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Comparativ cu primul semestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 2%.

La 30 iunie 2020, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 36,38%), respectiv 12 luni (31,45%). Se remarca o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare cu o valabilitate de o luna.

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut usor, cu aproximativ 1%, in semestrul I al acestui an, comparativ cu acelasi semestru din anul precedent, inregistrand valoarea de 622 lei.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele sase luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu semestrul I din anul precedent cu aproximativ 4%, iar cea pentru daune materiale a crescut tot cu circa 4%.

In primele sase luni din anul 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de A.S.F., au incheiat un numar de 108.455 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 10.957.673 lei.

Asigurarile de locuinte

La 30 iunie 2020, numarul de contracte in vigoare aferente asigurarilor obligatorii de locuinte a crescut cu circa 2%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 4%. In acelasi timp, indemnizatiile brute platite au scazut cu 19%.

Subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte au inregistrat, pe parcursul primului semestru al anului 2020, o usoara scadere, de aproximativ 0,14%, comparativ cu primul semestru din anul precedent. Indemnizatiile brute platite au inregistrat o scadere de circa 11%, iar numarul de contracte noi incheiate in perioada de raportare a crescut cu 1%.

Asigurarile de sanatate

Asigurarile de sanatate au cumulat, la finalul semestrului I al acestui an, prime brute subscrise in valoare de aproximativ 264 milioane lei, in crestere cu aproximativ 29% fata de aceeasi perioada a anului 2019:
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor generale au fost in suma de 164 milioane lei, in crestere cu aproximativ 28% si au reprezentat circa 62% din totalul PBS pentru activitatea de asigurari de sanatate;
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata au atins valoarea de 100 milioane lei, in crestere cu circa 30%.
Primele brute subscrise pe teritoriul altor state

Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de A.S.F. in semestrul I 2020, primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 183 milioane lei, in crestere cu circa 61% comparativ cu perioada similara a anului precedent (114 milioane lei).

Sucursale

La 30 iunie 2020, activau pe piata asigurarilor 13 sucursale in baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), dintre care 10 au practicat activitate de asigurari generale si 3 au practicat activitate de asigurari de viata.

Sucursalele au cumulat, la finalul lunii iunie 2020, prime brute subscrise in valoare de circa 505 milioane lei, in crestere cu aproximativ 11% fata de aceeasi perioada din anul precedent. In acelasi timp, sucursalele au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de circa 155 milioane lei.

Brokerii de asigurare

La 30 iunie 2020, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 294 de brokeri autorizati, dintre care 283 de societati active, 10 societati cu activitatea suspendata si o societate cu activitatea interzisa temporar.

In urma centralizarii raportarilor transmise de companiile de brokeraj, la data de 30 iunie 2020, a fost constatata o crestere cu 9,37% a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata, fata de aceeasi perioada a anului 2019, de la 3.476.784.002 lei la 3.802.619.958 lei. In primul semestru al anului 2020, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 67,59% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, in crestere fata de perioada similara a anului 2019 (63,92%).