1asig.ro
1asig.ro

PensionsEurope cere Guvernului sa pastreze arhitectura sistemului de pensii private din Romania

5 min. / 1.540 cuvinte
PensionsEurope, federatia asociatiilor nationale de pensii private din Europa, cere Guvernului sa pastreze arhitectura sistemului de pensii private din Romania, in conditiile in care tara noastra se confrunta cu provocari demografice mult mai mari decat cele din majoritatea tarilor din UE.

PROMO


"Romania se confrunta cu mari provocari demografice, care sunt mult mai mari decat cele pentru cele mai multe tari din UE. Populatia sa a scazut cu aproximativ 3,5 milioane de cetateni in ultimii 30 de ani si se preconizeaza ca va scadea cu alte 4,7 milioane pana in 2070. Declinul demografic este reflectat de o agravare severa a ratei dependentei demografice (rata varstnicilor / populatiei active), care este proiectat sa creasca de la 26,3% in 2016 la 56,7% in 2060. Acest lucru inseamna ca vor exista mai putin de doua persoane de varsta activa pentru fiecare pensionar. Faptul ca mai putini oameni activi vor trebui sa sustina un numar din ce in ce mai mare de pensionari pune o presiune extrema asupra finantelor publice ale tarii si necesita masuri menite sa asigure sustenabilitatea financiara pe termen lung a sistemului de pensii din Romania", se arata in comunicatul PensionsEurope.

Federatia europeana precizeaza ca un raport al Comisiei Europene, publicat in luna aprilie din acest an, evidentiaza faptul ca, desi sistemul de pensii din Romania asigura in prezent o buna inlocuire a veniturilor muncii, situatia se va schimba intre 2016 si 2056, deoarece rata de inlocuire (raportul pensie / salariu din sistemul de pensii de stat) este prognozat sa se injumatateasca in toate scenariile. "Vor exista consecinte concrete si alarmante asupra pensiilor si este clar ca un sistem de pensii publice de tip "pay-as-you-go" nu va fi suficient. Oamenii trebuie sa economiseasca pentru propriile lor pensii".

PensionsEurope este convinsa ca cea mai importanta masura de a obtine pensii adecvate si durabile pe termen lung este incurajarea si facilitarea pensiilor private si spune ca Romania a dezvoltat cu rezultate foarte bune sistemul de pensii administrate privat - Pilonul II de pensii.

Federatia subliniaza ca "in urma cu 10 ani Romania a luat decizia corecta de infiintare a sistemului de pensii cu mai multi piloni. Este important ca Guvernul actual sa respecte si sa implementeze acest lucru. Fondurile de pensii joaca un rol important in cresterea economica si pe pietele financiare, precum si in privinta pensiilor private, astfel ca ar trebui incurajate sa compenseze beneficiile potentiale mai mici ale pensiilor de stat".

"Indemnam Guvernul roman sa protejeze rolul pensiilor private si sa nu mai continue masuri menite sa diminueze rolul pensiilor private", atentioneaza PensionsEurope.

Matti LEPPALA, Secretar General al PensionsEurope, a declarat: "Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania - APAPR, impreuna cu alte 14 mari asociatii de business din Romania, a semnat o declaratie comuna pentru a invita Guvernul roman sa protejeze arhitectura sistemului privat de pensii. PensionsEurope sustine aceasta declaratie. Ar trebui sa se realizeze reforme de pensii care sa se bazeze pe o analiza aprofundata si pe obiective pe termen lung privind adecvarea si durabilitatea. Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt esentiale pentru succesul oricarui sistem de economii pe termen lung menit sa asigure pensionarea decenta a peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri si ii indemnam pe reprezentantii Guvernului sa nu introduca masuri care ar putea deteriora rolul pensiilor private".

De asemenea, Janwillem BOUMA, Presedintele PensionsEurope, a declarat: "Un sistem de pensii care include si parti finantate este mai in masura sa isi atinga obiectivele diferite si este mai rezistent la riscurile multiple fata de securitatea financiara pentru limita de varsta. Decizia luata acum 10 ani in Romania, prin care s-a creat un sistem de pensii cu trei piloni, s-a dovedit a fi o poveste de succes, dupa cu rezultate financiare foarte bune obtinute de fondurile de pensii din Romania si de evolutia semnificativa din pietele financiare locale. Guvernul roman ar trebui sa ia in considerare majorarea ratei contributiei la pensiile private, in loc sa o diminueze".

PensionsEurope, federatia asociatiilor nationale de pensii private din Europa, are 23 de asociatii membre in 18 state UE si 3 alte tari europene (Islanda, Norvegia, Elvetia).

Si Comisia Europeana a atras atentia ca reducerea contributiei la Pilonul II ar putea avea implicatii negative pentru dezvoltarea pietelor de capital.

"Recenta reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii diminueaza, pe termen scurt, ingrijorarile fiscale, insa ar putea avea implicatii negative pentru dezvoltarea pietelor de capital", afirma reprezentantii Comisiei Europene in Raportul privind recomandarile specifice de tara pentru 2018.

Contributia virata la Pilonul II de pensii a fost redusa, la finalul anului trecut, de la 5,1% la 3,75% din salariile brute incepand cu anul 2018 desi, potrivit legislatiei, cota de contributie virata Pilonului II trebuia sa creasca treptat la 6% din salariul brut.

Si organizatia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la randul sau, cresterea la 6% a contributiilor pe Pilonul II aratand ca 7 milioane de angajati romani au astazi cu 12,9% mai putini bani in conturile lor de pensii din cauza nerespectarii calendarului de majorare a contributiilor.

Totodata, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania (CCIFER) s-a alaturat mediului de afaceri din Romania si altor organizatii si organisme internationale care sustin dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat in perioada 2007-2008 ca masura minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active.

Aceasta solidaritate vine ca reactie la Programul legislativ 2018 publicat pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, care anunta existenta unui proiect de lege potrivit caruia contributiile la Pilonul II ar urma sa fie suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Ce soarta au viitoarele pensii din Pilonul II?

24.787 accesari