1asig.ro
1asig.ro

Mai multe organizatii fac APEL pentru pastrarea Pilonului II de pensii suplimentare

5 min. / 1.540 cuvinte
15 organizatii din domeniul financiar, printre care APAPR, APPA si UNSAR, au facut un apel catre Guvern pentru a mentine legislatia sistemului de pensii administrate privat - Pilonul II, atragand atentia asupra efectelor negative asupra pietelor financiare si a venitului viitorilor pensionari.

PROMO


"Noi, organizatiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul Romaniei pentru a mentine neschimbata legislatia si principiile de functionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). In sprijinul acestei solicitari aducem concluziile studiilor internationale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II in Romania, precum si analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt cruciale pentru succesul oricarui sistem de economisire pe termen lung menit sa asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", se arata in comunicatul transmis.

In urma cu mai bine de 10 ani, Romania s-a aliniat la practica de peste un secol a tarilor dezvoltate prin reformarea sistemului public de pensii. Aceasta a presupus aparitia fondurilor private de acumulare si capitalizare, prin care populatia sa poata economisi suplimentar, in conturi individuale, in vederea pensionarii. Alinierea a reprezentat solutia la problemele similare, dar mult mai dramatice, cu care se confrunta Romania: declinul demografic deosebit de sever nu mai poate intretine un sistem de pensii de stat bazat exclusiv pe redistributie si solidaritate inter-generationala.

Populatia Romaniei a scazut cu cca. 3,5 milioane de locuitori in ultimii 30 de ani, la aceasta involutie contribuind atat sporul natural negativ cat si fenomenul emigratiei. Declinul demografic a fost insotit de o inrautatire severa a ratei de dependenta demografica (raportul varstnici / activi), vizibila in piramida varstelor. Prognozele demografice ale ONU confirma cu prisosinta aceste tendinte: Romania va inregistra a saptea cea mai drastica reducere a populatiei la nivel mondial, urmand sa piarda inca 3,3 milioane de locuitori pana in anul 2050. Faptul ca tot mai putini oameni activi vor trebui sa sustina un numar tot mai mare de pensionari va pune o presiune extrema pe finantele publice ale tarii. Aceste evolutii statistice confirma ca motivele pentru care a fost aplicata reforma pensiilor private acum 10 ani nu doar ca au ramas valabile, ci chiar s-au acutizat in ultimii ani, atrag atentia asociatiile.

"Solutia unui sistem de pensii pe trei piloni pusa in aplicare acum 10 ani este fara doar si poate o poveste de succes. Gradul inalt de reglementare, transparenta si randamentele investitionale deosebite au primit o larga recunoastere internationala de la institutii precum BetterFinance, BERD sau OECD. Astfel, o analiza realizata de OECD in 2017 plaseaza Pilonul II din Romania pe locul 2 dintre 38 de state analizate in termeni de randamente reale (ajustate cu inflatia) in perioada 2008-2016. In cei 10 ani, fondurile private din Romania au obtinut peste 7 miliarde de lei prin investirea celor 35 de miliarde primite in administrare, in conditiile unor restrictii investitionale semnificative, impuse de legislatie", se precizeaza in document.

Potrivit organizatiilor, al doilea beneficiu major al existentei Pilonului II de pensii private a fost dezvoltarea semnificativa a pietelor financiare locale. Peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite in Romania, contribuind la finantarea datoriei publice, la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. In prezent, fondurile de pensii private din Romania sunt principalul investitor institutional din tara. La Bursa de Valori de la Bucuresti, fondurile de pensii au detineri de cca. 1,9 mld. EUR, adica 20% din actiunile liber tranzactionate, asigurand 15% din lichiditate. Peste 30 de companii romanesti beneficiaza de finantare gratie implicarii Pilonului II, iar institutiile pietei, inclusiv cresterea nivelului de guvernanta corporativa, au avut de castigat in tot acest timp. Listarile la bursa ale firmelor private si de stat ar fi fost de neimaginat fara aportul fondurilor de pensii private, care au asigurat o contributie importanta a capitalului romanesc.

Utilitatea si performanta sistemului de pensii private din Romania au fost remarcate si de expertii Comisiei Europene, care au analizat situatia Pilonului II in cel mai recent raport de tara privind Romania, publicat in 2018. Comisia Europeana se refera in mod negativ la reducerea contributiei virate Pilonului II de la 5,1% la 3,75%, operata la finele anului 2017, despre care afirma ca a fost "motivata de probleme fiscale pe termen scurt, fara legatura cu performanta buna a fondurilor de pensii private" si ca "este de natura sa afecteze sistemul de pensii in general si piata de capital a Romaniei". "De asemenea, aceasta modificare va duce la reducerea gradului de diversificare a venitului romanilor la varsta pensionarii. In acelasi timp, masura ar putea avea implicatii negative asupra pietelor financiare", noteaza raportul de tara al Comisiei Europene.

"Avand in vedere cele mentionate mai sus, reiteram faptul ca mentinerea legislatiei si arhitecturii actuale a Pilonului II, fara alte modificari, reprezinta unica solutie potrivita in prezent, urmand ca pe viitor sa se gaseasca solutii pentru recuperarea decalajului de contributii cauzat de intarzierile in respectarea calendarului stabilit de lege, precum si a reducerii de la finalul anului 2017. Numai astfel se poate asigura atat prosperitateaa viitoare a romanilor, cat si agregarea rapida a capitalului romanesc capabil sa finanteze dezvoltarea Romaniei", au transmis organizatiile.

Apelul a fost semnat de catre:
 • Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF) - Radu HANGA (Presedinte)
 • Asociatia Administratorilor Independenti (AAI) - Sorana BACIU (Presedinte)
 • Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) - Iancu GUDA (Presedinte)
 • Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) - Florin POGONARU (Presedinte)
 • Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) - Radu CRACIUN (Presedinte)
 • Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) - Alexandru CIUNCAN (Secretar General)
 • Asociatia Romana a Bancilor (ARB) - Sergiu OPRESCU (Presedinte)
 • Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) - Alin IACOB (Presedinte)
 • Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) - Adrian TANASE (Director General)
 • Camera de Comert Americana din Romania (AmCham Romania) - Anda TODOR (Presedinte)
 • CFA Romania (CFA) - Adrian CODIRLASU (Presedinte)
 • Confederatia Patronala Concordia (Concordia) - Adrian MANOLACHE (Presedinte)
 • Consiliul Investitorilor Straini (FIC) - Franz WEILER (Presedinte)
 • Romanian Business Leaders (RBL) - Dragos ROSCA (Presedinte)
 • Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) - Adrian MARIN (Presedinte)
27.942 accesari