1asig.ro
1asig.ro

Ion GIURESCU, ASF: Fondurile de pensii sunt si trebuie sa devina din ce in ce mai mult parteneri strategici in sustinerea si dezvoltarea economiei reale din Romania

5 min. / 1.540 cuvinte
"Studiem posibilitatea de a acorda fondurilor de pensii o mai mare flexibilitate in politica de plasamente si de a construi acele instrumente care sa permita acestora sa-si indeplineasca cu adevarat rolul de investitori strategici in economia reala a Romaniei. Cred ca nu s-a constientizat inca suficient, nici macar la nivel politic, cat de important poate fi rolul industriei de pensii private in sustinerea economiei", a declarat Ion GIURESCU, Vicepresedinte ASF, cu ocazia XPRIMM FORECAST MEETING 2014.

PROMO


In domeniul legislativ ASF are pe agenda anului 2014 doua prioritati: legea pensiilor ocupationale si legea de plata a pensiilor private. "In ceea ce priveste legea de plata, aflata deja pe circuitul ministerial pentru aprobare, este sarcina noastra ca, impreuna cu Ministerul Muncii, sa impulsionam pe cat posibil acest proces astfel incat legea sa ajunga mai repede in discutia parlamentului. Pentru legea pensiilor ocupationale lucram insa, ne aflam inca in faza de "scriere" a legii si speram ca, in circa o luna si jumatate sau doua sa reusim sa propunem spre dezbatere proiectul si avansam si in aceasta privinta pe circuitul legislativ", a explicat Vicepresedintele ASF.

Domnia sa a mai dezvaluit cu aceasta ocazie si un alt proiect important al autoritatii de reglementare si supraveghere: "Lucram cu sprijinul Bancii Mondiale la ideea de a introduce si in sistemul nostru de pensii private modelul "life cycle", adica acel mecanism care permite modelarea profilului investitional pe clase de risc din ce in ce mai redus, astfel incat activele participantilor care se apropie de varsta pensionarii sa se bucure de maxima protectie posibila din punct de vedere al riscului investitional. Este un sistem aplicat si testat in multe tari si suntem bucurosi ca putem beneficia de experienta Bancii Mondiale in aceasta privinta", a detaliat Ion GIURESCU.

Vorbind despre necesitatea activitatii de informare a publicului, Vicepresedintele ASF a confirmat intentia autoritatii de continua programul de informare a tinerilor prin organizarea de seminarii in centrele de invatamant, precum si a dezvolta o serie de intalniri dedicate presei. "Societatea romaneasca nu este suficient informata in ceea ce priveste serviciile financiare in general si pensiile private in mod special. In acest sens avem nevoie si de un sprijin mai puternic din partea presei, al carei rol este si unul educativ", a subliniat GIURESCU.

In sfarsit, oficialul ASF a reafirmat hotararea acestui organism de a mentine un regim foarte strict de supraveghere, axat pe principiul maximei prudente, asumandu-si chiar riscul de a deveni impopulara in randul operatorilor din piata atunci cand pozitia sa pare exagerat de prudenta. "Vom continua pe linia prudentei maxime. Prefer sa ni se reproseze prudenta exagerata, decat sa ne asumam riscul de a face loc unor eventuale nereguli in piata", a declarat Ion GIURESCU.

XPRIMM FORECAST MEETING 2014, traditionala intalnire de analiza si prognoza a profesionistilor din domeniu organizata de Revista PRIMM - Asigurari&Pensii, in parteneriat cu companiile ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private si AEGON Pensii Private si cu sprijinul MARSAY, a avut loc ieri, 27 ianuarie. Au fost prezenti Mariana CAMPEANU, Ministrul Muncii, Ileana CIUTAN, Presedinte Casa Nationala de Pensii Publice, Ion GIURESCU, Vicepresedinte ASF, alaturi de liderii principalelor companii de administrare a fondurilor de pensii si alti profesioniti din domeniu.

11.724 accesari