1asig.ro
1asig.ro

INTERVIU: Business feminin in piata de asigurari

Mediul de business feminin din Romania cunoaste o dezvoltare accelerata, tot mai multe companii cooptand in conducere reprezentante ale sexului frumos, inclusiv in industria asigurarilor. Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii va prezentam 9 interviuri cu femei de succes din piata asigurarilor.

In Romania, potrivit ultimelor date oficiale de la Eurostat, femeile detin 41% din functiile de conducere ale companiilor la nivel national, peste nivelul mediu al UE, de 35%. Conform unor studii recente, femeile aplica la varste mai inaintate pentru pozitiile de management, insa ele studiaza mai mult decat barbatii si indeplinesc cerintele postului intr-o masura mai mare. Totodata, un sondaj realizat de PwC arata ca femeile sunt increzatoare, ambitioase si isi urmaresc in mod activ obiectivele de cariera.

Ziua Internationala a Femeii (denumita generic Ziua Femeii) este sarbatorita anual pe data de 8 martie. Potrivit ONU, in acest an, Ziua internationala a femeii vine pe fondul unei miscari globale fara precedent pentru drepturile femeii, egalitate si justitie. Cititi aici o selectie de date si informatii statistice despre femeile din Romania.

Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
N.R.: Datele statistice ar arata cu siguranta cel mai bine care este raportul femei/barbati la nivelul conducerii companiilor din industria de asigurari. Este evident insa ca numarul doamnelor aflate in functii de management este mai mic decat cel am domnilor. La PAID, din fericire, situatia e mult diferita, in conditiile in care Directorul General, Directorul General Adjunct dar si sapte dintre sefii de compartimente sunt femei.

Cred ca este un lucru demonstrat ca femeile pot avea rezultate cel putin la fel de bune ca si barbatii in domeniul financiar. Pana la urma, este vorba de calitatea umana, de profesionalism si asta nu tine de faptul ca esti femeie sau barbat.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
N.R.: Implinirea din punct de vedere profesional, inseamna uneori si renuntari, dar femeile stiu cum sa impace viata de familie si cariera. Asta nu inseamna ca barbatii nu stiu sa o faca.

Important este ca, daca au un vis in viata, femeile trebuie sa aiba incredere in ele, sa faca tot ce pot pentru a-l transforma in realitate.


Carmen RADU, Presedinte, FGA

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
C.R.: As incepe cu ultimele date oficiale la nivelul UE (studiu EUROSTAT) privind prezenta femeilor in structurile de conducere care arata ca doar 35% dintre posturile de conducere sunt ocupate de femei. In Romania s-a ajuns la un procent de 41%, deci peste media tarilor din UE. Sa nu uitam ca la noi nici in trecut nu era atat de ciudat ca o femeie sa conduca o intreprindere sau sa aiba o profesie din domeniul tehnic. Cred ca in tarile din vestul Europei e mai prezenta mentalitatea ca datoria femeii este sa se ocupe de familie, iar a barbatului sa se ocupe de cariera.

Daca ne referim la domeniul asigurarilor, cred ca cifrele de mai sus nu difera foarte mult, dar daca la nivel de middle management vom regasi destul de multe doamne, mai ales in domeniul asigurarilor de viata si sanatate, la nivel de CEO/ Presedinte Consilii de Administratie/ Supraveghere numarul acestora este inca destul de mic.

In ceea ce priveste paritatea salariala in Romania, barbatii castiga cu aproximativ 5% mai mult decat femeile, acesta fiind unul din cele mai mici decalaje din UE. Dar, desi din punct de vedere legislativ accesul la piata muncii este egal, in Romania inca societatea valorizeaza in mod diferit munca si aptitudinile manageriale ale femeilor, dand mai multa credibilitate barbatilor.

In "batalia" dintre femeile si barbatii manager, competenta ar trebui sa iasa intotdeauna castigatoare. In opinia mea, femeile manager sunt mai intuitive si mai creative, sunt mai orientate spre oportunitati si initiative, tind sa fie mult mai interesate de dezvoltarea profesionala a angajatilor din subordinea lor.

Cred ca in orice companie, mare sau mica, ar trebuie sa existe un echilibru de gen la nivelul structurilor de conducere tocmai pentru a beneficia de aceste diferente de stil managerial. Conform ultimului studiu al Deloitte "Women in the Boardroom", s-a constat o diversitate mai mare de gen in companiile conduse de catre femei, precum si o guvernanta corporativa mai eficienta. Probabil ca diferenta apare la nivelul vietii personale, pentru o femeie de cariera este foarte importanta sustinerea si intelegerea familiei.

Dar indiferent de gen, consider ca cea mai mare realizare la nivel de top management o reprezinta gasirea unui echilibru intre a fi manager si a fi leader, legatura cu oamenii din echipa. Putem invata multe despre management si leadership din carti, seminarii, etc., dar pana la urma succesul sau nereusitele unui manager sunt rezultatul experientei personale. Asigurarile nu sunt tangibile fiind mult mai greu de vandut decat alte produse. Profitabilitatea unei companii este foarte importanta, dar in spatelor cifrelor si a sumelor investite sunt oamenii.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
C.R.: Trebuie gasit un echilibru intre viata personala si cea profesionala, desi nu este usor intotdeauna fiind necesar sa facem si unele sacrificii, in special privind timpul dedicat familiei. Alegerea unei cariere de top manager este o decizie personala, dar pe care am luat-o discutand implicatiile impreuna cu familia, astfel incat astazi nu am regrete.

Valorile ce ne motiveaza in a ne construi o cariera de succes sunt foarte personale. Construirea unei cariere este un drum cu suisuri si coborasuri, o cursa plina de de provocari. Dar important este sa ne simtim impliniti prin ceea ce facem.

Cu siguranta, fara intelegerea si sustinerea celor dragi mie, nu as fi reusit sa realizez ce mi-am propus pe plan profesional. La randul meu, am incercat sa rasplatesc aceasta sustinere gasind timp sa fiu impreuna cu ei atat in momentele fericite, dar mai ales la cele de rascruce. Cred ca nimic si nimeni nu poate inlocui o mama atunci cand copilul are nevoie de ea si trebuie sa stim care ne sunt prioritatile in viata in diferitele etape ale existentei noastre: cand sa accelerezi si cand este cazul sa franezi.


Sorana MANTHO, Director General, UNSAR

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
S.M.: Cultura companiilor de asigurari se bazeaza, asa cum ar trebui sa se intample in toate domeniile, pe sustinerea si valorificarea diferentelor si a calitatilor tuturor angajatilor si promoveaza principiile non discriminarii si egalitatii sanselor in procesele decizionale si in managementul resurselor umane. Astfel, modelul de promovare este bazat strict pe criterii profesionale. O buna parte dintre companiile din industria asigurarilor, membre ale UNSAR,au un management format in proportie de 40% sau mai mult din femei. Exista chiar companii cu un management asigurat in proportie de 100% de catre femei.

Avem toate motivele sa privim cu optimism deoarece una dintre companiile de asigurari membre UNSAR se situa in 2016, conform Reuters Diversity & Inclusion Index (D&I), pe pozitia 17 - din peste 4.000 de companii evaluate global - in topul companiilor cu cea mai diversa forta de munca,

De altfel, in cadrul UNSAR exista si companii unde nu numai ca managementul este format exclusiv din femei, dar si procentajul de angajati este unul preponderent feminin. Pot sa dau exemplul unei societati membre in care din 29 de persoane angajate, 23 sunt femei, la conducerea companiei se afla doua femei, iar sapte dintre compartimentele companiei sunt conduse, de asemenea, de femei.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
S.M.: Imbinarea armonioasa a carierei cu viata personala ar trebui sa fie un obiectiv atat al femeilor, cat si al barbatilor, in orice domeniu ar activa. Daca acest lucru se intampla, sunt sanse mai mari ca fiecare sa reuseasca ce si-a propus atat in legatura cu proiectele profesionale, cat si cu cele personale: ambele sunt importante, ambele presupun dedicare si pasiune.


Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
C.D.: Personal, cred ca diversitatea este despre asemanarile, dar mai ales, despre diferentele care aduc valoare in orice organizatie. Observam in jurul nostru ca femeile sunt o forta tot mai puternica in multe domenii de activitate, nu doar in industria asigurarilor. Consider ca puterea unui business sta in colaborarea stransa dintre barbati si femei, pentru ca imbina calitatile lor si incurajeaza inovatia. De aceea, obiectivul nostru este sa identificam si sa recrutam oameni talentati din categorii diferite, pentru a-i dezvolta si pastra in organizatia noastra si sa cream un mediu in care sa oferim tuturor oportunitatea de a avea succes.

Puterea pe care o au femeile in organizatia din Romania este sustinuta numeric: 80% din angajatii METROPOLITAN Life din Romania sunt femei, iar reprezentativitatea femeilor in echipa de management locala este de peste 40%.

De altfel, Romania este printre primele 20 de tari din lume in care METROPOLITAN Life a lansat o Comunitate a Femeilor, initiativa ce face parte dintr-unul din pilonii importanti ai strategiei organizatiei la nivel global, cel de "Diversitate si Incluziune". Misiunea Comunitatii Femeilor este sa contribuie la dezvoltarea profesionala si personala a femeilor din companie si sa sustina organizatia in atragerea, dezvoltarea si promovarea femeilor talentate. In 2017 cateva dintre actiunile echipei implicate au avut ca scop incluziunea femeilor minoritare din tara, iar la nivelul companiei au fost organizate workshopuri pe teme precum egalitatea de gen, sanatatea, parenting, gandirea pozitiva, orientarea in cariera. Pentru 2018 intalnirile aprofundeaza aceleasi subiecte dintr-o alta perspectiva. Organizam actiuni pe teme precum mindfulness, importanta carierei, invitam femei de succes pentru a face recomandari colegelor din companie, oferim sprijin mamelor pentru reintegrare profesionala, si gasim metode sa incurajam diversitatea in gandire.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
C.D.: Echilibrul intre viata personala si cea profesionala este foarte important pentru mine, iar familia mea este mereu pe primul loc. Serile, week-end-urile si vacantele sunt dedicate familiei, prietenilor, pasiunilor pe care le impartasim. Totodata, iubesc ceea ce fac, iar timpul petrecut la birou il dedic in totalitate colegilor mei si proiectelor noastre.


Daniela MEGHEA, Vice Presedinte, ASIROM VIG

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
D.M.: Asigurarile reprezinta o industrie in care femeile au avut mereu putere de decizie, fiind prezente in toate liniile de conducere. In opinia mea, industria chiar are nevoie de viziunea femeilor asupra businessului, indiferent ca vorbim despre management, relatia cu clientul, dezvoltare de produse sau tehnici de vanzare. Calitatea de profesionist nu tine cont de gen.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
D.M.: Inainte de toate, este important sa nu privesti cariera si familia ca fiind un conflict de interese, sunt doua roluri diferite pe care este bine sa ni le asumam intr-o maniera echilibrata. Esti un profesionist cand mergi la birou si iti doresti sa iti faci treaba bine, sa ai rezultate si sa te bucuri de cariera ta. Cand ajungi acasa, femeia profesionist ii face loc sotiei, iubitei, mamei etc. Acest schimb de roluri se armonizeaza frumos doar cand inveti sa ai de ambele parti un echilibru.

Femeile cu o cariera de succes nu mai reprezinta astazi ceva rar, ba din contra, competenta acestora iese la iveala in domenii dintre cele mai variate.


Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker de Asigurare

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
C.C.: Empatia, lupta si ideea se declina la feminin. Ca tipar de constructie, industria de asigurari este un maraton, nu un sprint, in consecinta, prezenta femeilor in structurile de conducere este o necesitate. Poate ca, in aparenta, numarul barbatilor este considerabil, insa, in realitate, in multe companii exista un parteneriat real intre o doamna: "ministru fara portofoliu" care "face si desface" si un CEO care puncteaza mult la capitolul imagine, reprezentare, dar lasa conducerea efectiva pe maini mai delicate dar ferme.

Vestea buna este ca cifra mare a femeilor care fac parte din consiliile de conducere ale companiilor, precum si a sotiilor care isi sprijina sotii in afacerile de familie, sunt parte integranta a rezultatelor pozitive. Veste mai putin fericita este absenta sufletului autentic de femeie din mediul politic. Cred ca ne dorim cu totii ca intuitia feminina, viziunea, claritatea, armonia si desi uneori criticata: abordarea emotionala, sa completeze si sa intregeasca clasa politica romaneasca in tot ceea ce ea intreprinde. O imbinare mai stransa a polaritatilor, ar fi un factor definitoriu al succesului si al echilibrului.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
C.C.: Tot prin echilibru, cu tot ceea ce presupune el. Este ca mersul pe franghie, de cele mai multe ori, fara plasa de siguranta. Si aici este toata frumusetea.


Cati STOICAN, Director General Adjunct, SAFETY Broker

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
C.S.: In prezent, la conducerea companiilor de asigurari/brokeraj predomina barbatii, insa, veti vedea ca in spatele lor intotdeuna sta cel putin o femeie puternica. Lucrurile sunt in continua schimbare, este o industrie in care lucram cu riscuri, iar femeile au invatat si stiu sa-si asume riscuri. In perioada urmatoare, sunt convinsa ca vom vedea mai multe femei iesind in fata si in aceasta industrie.

Exista diferente de abordare intre femeile manager si barbatii manager, dar si diferente intre tehnicile de management pe care acestia le aplica. Poate ca unii barbati sunt mai diplomati, mai obiectivi, insa cu siguranta femeile sunt mai empatice, iar in domeniul serviciilor financiare, empatia este esentiala.

In domeniul nostru e importanta viziunea, creativitatea, comunicarea, empatia, acestea fiind cateva dintre motivele pentru care consider ca femeile se fac mai usor placute si mai comunicative, pun mai multa emotie, pasiune in ceea ce fac. Barbatii se axeaza mai degraba pe rezolvarea problemelor, atingerea tintelor, iar gestionarea relatiilor interumane este lasata in plan secundar.

Avand in vedere cele expuse mai sus, consider benefica promovarea mai multor femei pe pozitii superioare si in industria de asigurari.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
C.S.: Cu o buna organizare si disciplina dobandita in timp, am invatat ca in orice trebuie sa existe un echilibru. Pentru mine, familia este principala sursa de energie, iar linistea de acasa ma ajuta sa fac fata solicitarilor din zona de business. La birou, ma ajuta foarte tare echipa. Am o viata personala echilibrata, ma simt implinita, imi place ce fac, iar atunci cand faci ceea ce-ti place, lucrurile par mai usoare decat sunt.


Otilia MIHAI, Director General Consultant AA, si Presedinte PRBAR Academy

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
O.M.: Desi oficial toata lumea pretinde ca nu mai exista discriminari intre barbati si femei, consider ca o doza de misoginism inca se manifesta pe plan profesional. Este motivul pentru care avem certitudinea ca in cele mai multe cazuri, femeile din structurile de conducere din piata de asigurari sunt adevarate profesioniste, o valoare reala pentru companiile respective.

Nu cred ca putem vorbi despre diferente considerabile din punct de vedere profesional intre barbati si femei insa se stie faptul ca in general, femeile sunt mai constiincioase si mai perseverente, au atentie distributiva si o intuitie mai dezvoltata decat barbatii. Nu consider un deziderat in sine prezenta mai numeroasa a femeilor in functii de conducere. In astfel de cazuri se poate discuta doar despre merite, potential, capacitate, reusita... indiferent de gen (masculin sau feminin).

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
O.M.: Ma bucur ca plecam de la premisa reusitei. Este dificil sa mentii un echilibru intre cariera si viata personala. Necesita foarte multa clementa din partea partenerului si este mereu o chestiune de prioritati sau compromisuri. Este esential sa nu uiti ca mai exista totusi si viata persoanala.


RODICA FUICU, General Manager, ASIG Management

XPRIMM: Cum caracterizati prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor din industria asigurarilor?
R.F.: Consider prezenta femeilor necesara mai ales in aceasta perioada plina de transformari in care este nevoie de echilibru, diplomatie si perseverenta. Diferenta pe care o vad eu intre femei si barbati este in special in atitudine, in reactiile fata de situatii- limita si in comunicare. Insa pot spune ca atat barbatii cat si femeile stiu sa gaseasca solutii excelente atunci cand e necesar. Iar eu personal cred in succesul echipei mixte.

Consider ca ar fi benefica o prezenta feminina mai mare in managementul companiilor, sunt femei capabile sa conduca companii si chiar daca uneori raman in esalonul secund in marile corporatii, acolo unde lucreaza ele isi pun amprenta. Ne aflam in plin patriarhat - trebuie sa admitem acest lucru- si mai ales in societatea romaneasca femeile trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a se afirma.

XPRIMM: Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
R.F.: Armonia deplina este dificil de obtinut dar daca reusesti sa-ti identifici prioritatile poti obtine un echilibru. Este nevoie de un echilibru in toate, la fel si in viata de familie. Cheia reusitei ar fi comunicarea cu familia, atentia si intelegerea reciproca.