1asig.ro
1asig.ro

Educatia financiara - o prioritate pentru ASF. Vezi bilantul evenimentelor din cadrul Global Money Week 2018!

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, in perioada 12-16 martie 2018, cu ocazia Global Money Week (GMW), o serie de actiuni si de evenimente destinate imbunatatirii gradului de educatie financiara la nivelul populatiei, inclusiv la nivelul elevilor si tinerilor.

PROMO


Educatia financiara reprezinta o prioritate stretegica pentru ASF si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de Autoritate.

"Cred ca este momentul sa constientizam cu totii - autoritati, companii, institutii de invatamant - importanta educatiei financiare. Consider ca este o prioritate, la nivelul intregii societati, sa imbunatatim in mod substantial gradul de educatie financiara a populatiei si in special a tinerilor", a declarat Leonardo BADEA, Presedintele ASF.

La randul sau, Ovidiu WLASSOPOL, Prim-vicepresedintele ASF si coordonatorul activitatilor privind educatia financiara la nivelul Autoritatii, spune ca ASF va dezvolta propriile programe si proiecte in acest domeniu. "Actiunile pe care le-am derulat in saptamana GMW s-au bucurat de un mare succes si ne obliga sa fim mai buni si mai inventivi. Si datorita eforturilor noastre, din 2020 educatia financiara va deveni materie obligatorie la clasa a VIII-a, ceea ce reprezinta o buna pledoarie pentru continuarea programelor pe care le-am inceput", a subliniat Ovidiu WLASSOPOL.

Bilantul evenimentelor organizate de ASF in saptamana GMW
  • 12 martie 2018
- Seminar interactiv despre produse financiare non-bancare pentru liceeni
Luni, 12 martie 2018, in cadrul actiunii Clopotelul suna la BVB! a avut loc deschiderea bursei de catre ASF impreuna cu un grup de aproximativ 100 de elevi de la Scoala Comerciala Superioara Nicolae Kretzulescu din Bucuresti. Ulterior, elevii au participat la un seminar interactiv despre produse financiare non-bancare pentru liceeni.

- Lansare de carte de educatie financiara destinata copiilor din clasele primare - Organizatori: ASF, Biblioteca Centrala Universitara si Editura Didactica si Pedagogica. Au participat peste 200 de elevi din clasele primare de la 13 scoli din Bucuresti.
  • 13 martie 2018
- Donatie de carti realizata de entitatile pietei financiare catre biblioteci scolare din Municipiul Bucuresti. 15 entitati (inclusiv ASF) au donat carti la diferite scoli din Capitala.

- Primul concurs de debatepe teme financiare non-bancare pentru liceeni. Organizatori: ASF, Fundatia Dreptul la Educatie, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), OK Center, cu sprijinul Editurii Didactice si Pedagogice.
Liceenii, care au participat la competitia de debate, au argumentat pro si contra pe 3 teme financiare: Ar trebui ca fiecare individ sa aiba un nivel minim de educatie financiara pentru a putea investi pe piata de capital? Ar trebui limitata investitia personala in piata de capital la un procent din avutia proprie? Ar trebui ca parintii sa-si faca asigurare de viata?
La debate au participat 8 echipe, castigatoarea fiind desemnata conform regulilor de debate, dupa un maraton de peste 6 ore, echipa de la Colegiul National George Cosbuc din Bucuresti.
  • 14 martie 2018
- Seminar despre asigurarea de raspundere civila aferenta cadrelor medicale. Seminarul a fost sustinut in fata cadrelor medicale de la Spitalul Polizu din Bucuresti.

- Seminar pentru directorii de liceu si pentru profesorii de liceu cu specializarea economie. Seminarul Train-the-trainer, dedicat profesorilor din invatamantul preuniversitar - specializarea economie si directorilor unitatilor scolare pre-universitare, a avut ca obiectiv promovarea modernizarii si actualizarii informatiei din programa scolara, cu atat mai mult cu cat incepand cu anul 2020 programa obligatorie pentru clasa a VIII-a va cuprinde disciplina Educatie economico-financiara.
La acest seminar au fost prezenti, cu sustinerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, aproximativ 30 de profesori.

- Gala EduFin - ASF a premiat cele mai bune proiecte si programe in domeniul educatiei financiare. Detalii AICI.
  • 15 martie 2018
- Ziua Internationala a Consumatorului - Pentru prima data, in aceasta zi, in centrul Bucurestiului a circulat Autobuzul Consumatorului, pus la dispozitie gratuit de catre ASF. Autobuzul Consumatorului a circulat pe un traseu central: Palatul Parlamentului (statie plecare), Piata Unirii, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle, Parc Herastrau, Muzeul Satului, Piata Presei Libere, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Piata Revolutiei, Palatul CEC, Palatul Parlamentului (statie sosire). Astfel, bucurestenii au calatorit gratuit si au avut posibilitatea sa se informeze despre pietele financiare non-bancare, produsele si serviciile disponibile pe aceste piete si modalitatile prin care pot fi protejate drepturile consumatorilor.

- In aceeasi zi, ASF a derulat, cu sprijinul asociatiilor de protectie a consumatorilor InfoCons si APPA, o actiune de distribuire de materiale educationale. In total, peste 30.000 de bucuresteni au primit materiale de informare cu privire la pietele financiare non-bancare. Toate materialele educationale sunt disponibile gratuit si in format digital pe site-ul www.asfromania.ro/edu.


- Depozitarul Central a oferit gratuit, incepand cu 15.03.2018 si va continua pe parcursul unei luni, serviciul de actualizare a datelor aferente contului IBAN.
  • 16 martie 2018
- Concurs de proiecte de educatie financiara pentru copii in cadrul unor unitati de invatamant care fac parte din programul de educatie financiara al ASF. 90 de elevi ai claselor a VII a din cadrul Scolii Gimnaziale 156 au participat la competitia proiectelor de educatie financiara EduFin. Creativitatea elevilor in realizarea proiectelor a fost premiata, cei mici demonstrand buna intelegere a notiunilor financiare, precum si a elementelor ce privesc responsabilitatea financiara.

- Program special de educatie financiara destinat gradinitelor. In cadrul actiunilor GMW, reprezentantii ASF s-au intalnit in parc cu 160 de copii de la Gradinitele nr. 170 si nr. 246 din Bucuresti pentru a-i invata prin joc notiuni de educatie financiara. Aceasta actiune a fost organizata cu sprijinul Primariei Sectorului 6 si a domnului primar Gabriel Mutu, care a fost prezent la actiuni.
  • Actiuni desfasurate pe parcursul mai multor zile in saptamana GMW
- Ore de educatie financiara la OK CENTER
Pe parcursul saptamanii 12-16 martie, in parteneriat cu OK Center (administrat de Fundatia Dreptul la Educatie) au fost organizate 9 sesiuni de educatie financiara in locatia OK Center. Aproximativ 260 de elevi din 9 scoli, organizati cu sprijinul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, au participat la activitati de invatare prin joc.

- Laboratorul Academic
Laboratorul Academic este cel de-al treilea program educational elaborat de ASF, lansat in 2016, derulat in parteneriat cu diferite universitati din Romania. In cadrul unui Laborator Academic, ce dureaza aproximativ 90 de minute, studentii au sansa de a analiza studii de caz si de a interactiona direct cu profesionisti din pietele nebancare. In saptamana GMW au avut mai multe laboratoare academice organizate de ASF. Anul acesta au avut loc 11 laboratoare academice in 8 centre universitare din tara, unde 7 lectori au interactionat cu aproximativ 600 de studenti.

- Sa vorbim despre piata financiara nebancara
Sa vorbim despre piata financiara nebancara este un program de educatie financiara adresat elevilor de clasa a VII-a si a XI-a derulat de ASF in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Inspectoratele Scolare incepand din anul scolar 2015/2016.

In saptamana GMW au fost derulate mai multe sesiuni ale acestui program in diferite scoli si licee.

In prezentul an scolar, programul de educatie financiara adresat scolilor si liceelor se desfasoara la nivelul a 159 de unitati de invatamant din 28 de judete, plus Municipiul Bucuresti, in program fiind implicati peste 22.000 de elevi.

In saptamana GMW, ASF a comunicat cu publicul larg prin intermediul Facebook, avand peste 46.000 de interactiuni diferite.
2.435 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO