Dezbaterile privind Pilonul II de pensii private: Precizarile Presedintelui ASF - Pensii private - Asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 1 EUR = 4.7274 RON
1 USD = 4.2601 RON


RFI

Pensii private

Full screen Print E-mail Font | | Arhiva

Dezbaterile privind Pilonul II de pensii private: Precizarile Presedintelui ASF


Avand in vedere dezbaterile care au avut loc, in spatiul public in ultima perioada, cu privire la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), Misu NEGRITOIU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF, a facut o serie de precizari.

Fondurile de Pensii din Romania nu pot fi nationalizate

In afara Fondului de Pensii de stat (Pilonul I), in Romania exista doua alte tipuri de fonduri de pensii "private": Fondurile de Pensii obligatorii, constituite din alocatii de la bugetul de stat, dar administrate privat (Pilonul II) si Fondurile de Pensii facultative, alimentate din contributii individuale si administrate privat (Pilonul III), ambele infiintate prin Legi organice in 2004, respectiv 2006. Fondurile din Pilonul III sunt complet private, comparabile cu fondurile de investitii din piata de capital, dar reglementate mai prudent prin lege speciala, avand in vedere obiectivul lor final, de completare a pensiei cetatenilor, si durata lor mai lunga (participatiile nu pot fi valorificate decat la termen). Ca orice active in proprietate privata, contributiile individuale la aceste fonduri nu pot fi nationalizate.

Fondurile din Pilonul II sunt in totalitate alimentate din alocatii de la stat. Dar aceste alocatii, odata transferate catre fonduri in numele cetatenilor romani beneficiari, devin active in proprietate privata si ele nu mai pot fi retrase sau nationalizate (confiscate), potrivit Constitutiei. Parlamentul si, respectiv, Guvernul au in competenta lor sa majoreze sau sa micsoreze alocatiile bugetare viitoare, fara sa afecteze in niciun fel contributiile trecute. Si, eventual, mai pot sa schimbe, prin lege, administrarea privata in administrare de stat, ceea ce nu inseamna "nationalizare". Schimbarea administratorului nu afecteaza drepturile pe care cetatenii le au in Fondurile din Pilonul II. Poate sa afecteze numai eventualele castiguri suplimentare din randamente, avand in vedere ca fondurile administrate privat se plaseaza in active financiare purtatoare de dobanzi, cupoane sau castiguri de capital, pe cand fondurile administrate de stat nu sunt purtatoare de dobanzi.

Aducerea in discutia publica a "nationalizarii fondurilor de pensii" este inselatoare

Politicul are competenta si autoritatea sa hotarasca cresterea mai accelerata sau mai lenta a capitalizarii fondurilor de pensii din Pilonul II sau/si modificarea cadrului juridic de functionare si reglementare.

Supravegherea functionarii si stabilitatii pietei fondurilor de pensii private sau administrate privat este conferita prin lege Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), dar dupa ce aceste fonduri au fost constituite si capitalizate, potrivit politicilor de pensii stabilite prin lege. ASF nu are competente la formularea sau discutarea publica a politicilor de pensii, inclusiv a pensiilor private. Totusi, potrivit legii de organizare, ASF trebuie sa fie consultata in toate cazurile cand sunt luate decizii politice pe domeniile pe care le supravegheaza. Si acest lucru se intampla, de regula. Nu au existat recent niciun fel de consultari, dezbateri, initiative sau opinii, formale sau informale, cu privire la schimbarea de vreun fel a statutului legal al fondurilor de pensii, in general, sau al fondurilor din Pilonul II, administrate privat, in particular.

De ce schimbarea administrarii private a Pilonului II nu aduce niciun avantaj

Fondurile de Pensii din Pilonul II au ajuns, la sfarsitul anului 2016, la 31,5 miliarde lei (aproximativ 7 miliarde euro), din care 65% sunt investite in titluri de stat, adica finanteaza deficitul bugetar. Chiar daca, in extremis, aceste fonduri ar fi consolidate cu fondul de pensii de stat si administrate public, aceste fonduri nu pot fi folosite decat prin valorificarea (vanzarea) activelor financiare pe care le au in portofoliu. Ori statul nu poate valorifica titlurile de stat, decat daca le rascumpara, ceea ce ar insemna alocatii bugetare echivalente, adica o majorare a deficitului bugetar. Nu merge! Singurul avantaj este ca reduce nivelul datoriei publice cu valoarea titlurilor de stat detinute de fonduri, ceea ce este irelevant pentru Romania, unde datoria publica este de circa 40% din PIB. Acesta a fost insa un argument pentru alte tari, care au procedat la transformarea administrarii fondurilor din privat in public (ex. Polonia), intrucat aveau nevoie sa reduca nivelul datoriei publice sub 60%, pentru a se incadra in criteriile prevazute in tratatul de la Maastricht al Uniunii Europene.

Administratorii privati ai fondurilor de Pensii pot fi in conflict de interese

Administratorii privati ai fondurilor de pensii au un obiectiv comercial, lucrativ si au investit in contextul politicilor economice ale Romaniei la un moment dat. Orice schimbare a acestor politici, mai ales in sens restrictiv, sunt de natura sa le afecteze investitia si rezultatele afacerii lor. De regula, sunt consultati prin dezbaterile publice sau prin dialoguri institutionalizate, atunci cand se initiaza schimbari in politicile economice, financiare, fiscale etc si rezultatele acestor consultari, in ultimii ani, au fost incurajatoare.

Dar participarea la dezbateri politice contradictorii, care nu au imbracat forma unor initiative oficiale, sau lobby-ul politic, este rezervata in fiecare tara celor care participa la vot si ale caror drepturi constitutionale cetatenesti ar fi afectate. In cazul de fata, sunt beneficiarii participanti in fondurile de pensii Pilon II, care sunt cetatenii romani.

Initierea unor astfel de dezbateri de catre administratorii de fonduri este in conflict de interese evident, care poate contrapune obiectivul politic al Guvernului cu cel economic al societatilor comerciale private. Este ceea ce a facut din pacate NN Pensii, cu efecte potentiale nedorite, de natura sa afecteze increderea in stabilitatea fondurilor si a pietei.

ASF a sustinut si sustine cadrul juridic actual

Atunci cand a fost consultata, ASF a sustinut permanent mentinerea cadrului juridic actual, dezvoltarea si intarirea fondurilor de pensii obligatorii si facultative administrate privat. Piata functioneaza foarte bine, livreaza randamente indestulatoare si poate contribui la sporirea contributiilor participantilor, de stat sau private. Dar ASF, ca si administratorii de fonduri pe care ii supravegheaza, nu are voie, prin statutul de functionare, sa participe la dezbaterile politice, decat atunci cand este ii este solicitata o opinie. Interventia noastra in discutiile recente a aparut atunci cand am exercitat atributiile de supraveghetor. Raspunsurile la intrebarile aparute in spatiul public aveau nevoie de un raspuns politic.

Iar in legatura cu afirmatia, aparuta intr-o declaratie politica, potrivit careia eu as fi avut un interes sa transmit "informatii" si sa sustin participarea unei entitati supravegheate in dezbaterea politica, ea este subiectiva si contradictorie. Eu nu aveam ce informatii sa furnizez, pentru simplu motiv ca aceste informatii nu exista, asa cum nu au existat discutii, consultari sau opinii oficiale cu privire la acest subiect. In cei peste 10 ani numai in serviciul public, am invatat ce inseamna regulile de protectie a informatiilor profesionale si organizarea institutionala a protectiei documentelor si a datelor. Am introdus la ASF Codul de conduita si am reglementat conflictele de interese si dialogul cu entitatile supravegheate. Toate intalnirile in interes de serviciu se consemneaza in minute de sedinta, iar intalnirile "particulare", care genereaza potentiale conflicte de interese, sunt evitate cu strictete. Aceste reguli nu sunt numai pe hartie, ci se si implementeaza. Iar eu sunt primul care trebuie sa dau un exemplu.

Parlamentul are insa competenta, potrivit legii de organizare a ASF, sa efectueze investigatii cu privire la indeplinirea misiunii noastre sub toate aspectele.

Pilonul II de pensii private, in centrul atentiei in ultimele saptamani

Recent, Fondul de pensii administrat de NN si-a anuntat clientii ca au existat discutii in spatiul public despre o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le-a recomandat acestora sa se informeze despre contextul pietei. Un comunicat al companiei precizeaza: "Continutul scrisorii trimise de NN Pensii catre clientii sai este unul exclusiv informativ si acesta nu reprezinta un avertisment. Nevoia acestei informari a venit ca raspuns la solicitarile de clarificare din partea clientilor nostri provocate de discuțiile publice din ultima perioada cu privire la viitorul sistemului de pensii".

In urma dezbaterilor generate, Presedintele PSD Liviu DRAGNEA a afirmat in cursul saptamanii trecute ca stirea potrivit careia Guvernul Grindeanu intentioneaza sa nationalizeze sistemul de pensii private - Pilon II din Romania este una falsa, aratand ca ea a plecat de la Presedintele ASF, Misu NEGRITOIU. De asemenea, ASF a decis sa amendeze NN Pensii cu 750.000 lei si sa retraga autorizatia de Director General a Ralucai TINTOIU. Ca reactie, NN Pensii a precizat ca masurile anuntate de ASF nu afecteaza situatia fondului si economiile participantilor.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Dezbaterile privind Pilonul II de pensii private: Precizarile Presedintelui ASF).
Share |


CITITI PE ACEEASI TEMA:
UPDATE: ASF a decis sa amendeze NN si sa retraga autorizatia Ralucai TINTOIU. Control la BCR Pensii
Liviu DRAGNEA: Nationalizarea pilonului II - "fake news". Conducerea ASF va fi demisa
ASF: Nu au fost si nu sunt discutii oficiale despre nationalizarea Pilonului II
Sustinere pentru dezvoltarea sistemului de pensii private

Autor: Adina TUDOR | Publicat pe 18.04.2017 | 5073 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM