1asig.ro
1asig.ro

Cum arata "Sistemul Ideal de Pensii"?

5 min. / 1.540 cuvinte
Securitatea financiara a romanilor la varsta pensionarii este in pericol, a declarat Adrian CODIRLASU, Presedintele CFA Romania, in deschiderea conferintei organizate de CFA Romania, cu tema "Sistemul ideal de pensii".

PROMO


Conferinta are ca obiectiv prezentarea studiului realizat de CFA Institute in cooperare cu Mercer cu privire la principiile care trebuie sa stea la baza unei configurari optime a sistemelor nationale de pensii, punand totodata in discutie situatia curenta si perspectivele sistemului de pensii din Romania.

"Sistemul ideal de pensii este, in fapt, imposibil de configurat ca o reteta absoluta. "Idealul" trebuie definit pentru fiecare tara in parte, tinand cont de realitatile economice, sociale, culturale specifice", a spus Adrian CODIRLASU.

El a precizat ca in ceea ce priveste evolutia viitoare a sistemului de pensii din Romania se compun o serie de realitati defavorabile:
1. Demografia: sporul natural negativ si emigratia masiva (Romania apare ca al doilea mare "furnizor" de emigranti in Europa, dupa Siria) fac ca structura demografica sa inrtegistreze o evolutie clar defavorabila din perspectiva finantarii sistemului public de pensii. Populatia Romaniei va fi din ce in ce mai putin numeroasa si mai "batrana", estimandu-se ca in circa 3 decenii pensionarii ar putea reprezenta o treime din populatie. Proportia pensionarilor din total populatie este in prezent de 21% si va creste catre 31% in 2040.
2. Sistemul public de pensii va deveni nesustenabil din punct de vedere financiar in 20-30 de ani.
3. Pilonul 2 de pensii private a inregistrat performante financiare foarte bune, dar a fost afectat de guvern prin reducerea contributiilor, ceea ce inseamna ca la sfarsitul perioadei de contributie va livra rezultate mai mici decat cele estimate la lansare.
4. Pilonul 3 este inca prea putin folosit.
5. Peste 50% din romani nu-si pot permite sa economiseasca.
6. Educatia financiara precara face ca, pe de o parte, cetatenii sa nu inteleaga necesitatea de a economisi pe termen lung, pe de alta parte sa nu stie ce instrumente au la dispozitie pentru a realiza acest lucru.

Asadar, sistemul ideal nu exista, dar exista un set de 10 principii dupa care ar trebui sa se ghideze configurarea oricarui sistem. Studiul lansat astazi in Romania le enunta si le detaliaza:

1.Guvernul trebuie sa stabileasca obiective clare pentru intregul sistem de pensii. Aceste obiective trebuie sa includa rolurile complementare ale fiecarui pilon, si sa contina prevederi referitoare la asigurarea unui venit minim, pentru atenuarea saraciei in randul populatiei varstnice.

2.Trebuie sa existe un nivel minim de finantare al sistemului general de pensii. Acest sistem general va fi disponibil tuturor participantilor eligibili, indiferent daca contributiile la sistemul de pensii provin de la angajatori, angajati sau de la cei cu profesii liberale, precum si celor care au varsta pentru a munci, si primesc anumite forme de venituri de inlocuire. In esenta, aceasta inseamna ca fiecare participant eligibil (persoana care a muncit vreodata) va avea un cont de pensii care il indreptateste sa primeasca venituri in viitor.

3.Trebuie sa existe optiuni standard de participare la sistemul de pensii, atractive si eficiente din punctul de vedere al costurilor, pentru participantii care nu doresc sa faca alegeri in acest sens. Aceste optiuni trebuie sa cuprinda atat perioada de dinainte de pensionare, cat si pe cea de dupa pensionare.

4.Costurile totale de administrare si investire ale fiecarui plan de pensii trebuie sa fie facute publice. Este necesar un anumit nivel de concurenta in cadrul sistemului, pentru a incuraja stabilirea corecta a acestor costuri.

5.Sistemul de pensii trebuie sa aiba un anumit nivel de flexibilitate, deoarece fiecare participant are o serie de circumstante personale si financiare specifice. Aceasta flexibilitate include recunoasterea faptului ca pensionarea poate aparea la varste diferite si in moduri diferite in cadrul populatiei.

6.Beneficiile furnizate in timpul anilor de pensie de catre sistem trebuie sa se concentreze pe furnizarea de venituri lunare. Totusi, sistemul trebuie sa permita si contributii sau retrageri de capital in perioada anilor de pensie, fara insa a afecta negativ adecvarea de ansamblu a solutiei.

7.Contributiile (sau beneficiile acumulate) la nivelul minim stabilit trebuie sa fie considerate ca intrand in drepturi imediat si sa fie transferabile. Aceste beneficii acumulate trebuie insa sa fie accesibile imediat doar in anumite conditii, cum ar fi pensionarea, decesul ori invaliditatea permanenta.

8.Guvernul trebuie sa ofere facilitati fiscale sistemelor de pensii finantate, de o maniera echitabila si sustenabila. Aceste facilitati au scopul de a oferi stimulente pentru economisirea voluntara si de a recompensa participantii pentru lipsa accesului la aceste economii pana la pensie.

9.Sistemul de guvernanta corporativa al fondurilor de pensii trebuie sa fie independent fata de guvern si sa nu fie sub controlul angajatorilor.

10.Sistemul de pensii trebuie sa constituie obiectul unor reglementari adecvate, care sa includa reglementarea prudentiala a fondurilor de pensii, cerinte de transparenta in comunicare si un anumit nivel de protectie a participantilor la sistemul de pensii.

Pensiile private din Romania au fost dezbatute si in cadrul unui panel, din care au facut parte:

- Alexandra SMEDOIU, CFA - Vicepresedinte CFA Romania
- Prof. univ. dr. Ion STANCU - profesor la Academia de Studii Economice Bucuresti, Director General al Institutului de Studii Financiare
- Adela JENSEN - Coordonator, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei
- Adrian TANASE, CFA - Director General Bursa de Valori Bucuresti
- Dragos NEACSU - Membru Board, Romanian Business Leaders
- James STEWART - Chairman, AmCham Capital Markets Committee

Interventiile panelistilor au reliefat pe de o parte rolul important pe care fondurile de pensii private il au de jucat in asigurarea securitatii financiare a viitorilor pensionari, pe de alta parte functia deosebit de importanta care revine acestui segment in asigurarea stabilitatii de ansamblu a pietei financiare.

"O piata de capital este atractiva daca exista o comunitate puternica de investitori locali, pentru ca acestia sunt cei care dau stabilitate. In Romania, ca si in multe alte tari, fondurile de pensii private formeaza o parte importanta a acestei comunitati, cu atat mai mult cu cat ele au ca specific orizontul lung de investitie. Cu cat fondurile de pensii private vor fi mai puternice, cu atat Bursa de la Bucuresti poate fi mai stabila si atractiva si pentru alti investitori", a subliniat Adrian TANASE, CFA - Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Pe de alta parte, asa cum a reiesit din cele spuse de Dragos NEACSU - Membru Board, Romanian Business Leaders si James STEWART - Chairman, AmCham Capital Markets Committee, "este important ca legea sa permita fondurilor de pensii private sa-si diversifice mai mult investitiile si totodata ca Bursa de la Bucuresti sa ofere suficiente titluri interesante incat investitiile fondurilor de pensii sa ramana in tara, spijinind dezvoltarea economiei romanesti.48.766 accesari