1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Costul orar al fortei de munca a crescut cu 15% in T3. Vezi evolutia pe sectoare economice

In trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul II al anului 2023, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de creștere de 1,31%. In perioada analizata, comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de creștere de 15,15%, anunta INS.

Fata de trimestrul II 2023, cea mai semnificativa creștere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in invatamânt2 (38,42%).

De asemenea, ușoare creșteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in alte activitati de servicii (1,36%), activitati de spectacole, culturale și recreative (1,15%), respectiv in administratie publica (0,89%). Insa, in majoritatea activitatilor economice, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut comparativ cu trimestrul precedent. 

Cele mai semnificative scaderi s-au regasit in intermedieri financiare și asigurari (-10,20%), tranzactii imobiliare (-5,56%), respectiv in activitati de servicii administrative și activitati de servicii suport (-4,06%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte3 (non-salariale) cu 1,34%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamânt (30,46%), constructii (22,07%), respectiv in activitati de servicii administrative şi activitati de servicii suport (19,05%). In trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, creșterile cele mai mici ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in industria extractiva (6,33%), alte activitati de servicii (7,31%), respectiv in sanatate și asistenta sociala (7,94%).