Vanzarile de masini electrice (BEV) pe principalele piete europene au crescut in 2022 cu 28% fata de anul precedent, insa pentru acest an evolutia va depinde de politicile de stimulente financiare guvernamentale acordate populatiei pentru aceste achizitii, reiese dintr-o analiza realizata de Strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC. In ultimul trimestru al anului trecut, vanzarile au inregistrat un avans de 39%, raportat la perioada corespunzatoare din 2021, consumatorii grabindu-se sa beneficieze de stimulentele integrale. Incepand din acest an mai multe state cu piete auto importante au diminuat sau eliminat stimulentele.
"Mai multe tari trec acum la o alta etapa de dezvoltare a pietei BEV, in care considera ca
stimulentele acordate de guverne si-au atins scopul si in care se bazeaza pe un interes mai mare din partea consumatorilor, precum si pe reglementarile privind limitarea emisiilor de CO2. Ramane insa de vazut daca eliminarea sau reducerea stimulentelor, atat in Europa, cat si in China, vor avea un impact semnificativ asupra pietei. Nici in Romania nu este exclus ca sumele acordate prin Rabla Plus sa fie limitate la masinile electrice mai scumpe de 60.000 de euro, o practica deja intalnita in alte state europene. De altfel, Romania acorda acum printre cele mai mari stimulente, de 10.000 euro, ceea ce s-a reflectat intr-o crestere semnificativa a vanzarilor de masini verzi, cu aproape 50% in 2022", a declarat Daniel ANGHEL, Partener si Lider pentru industria auto, PwC Romania.
Dupa ce in trimestrul al patrulea, germanii au cumparat pentru prima data mai multe vehicule hibride si BEV decat vehicule cu combustie interna (+66%), consumatorii grabindu-se sa profite de stimulentele integrale, de la inceputul anului se vede o contractie a pietei, pe fondul reducerii sumelor. Din ianuarie 2023, stimulentele au scazut de la 6.000 euro la 4.500 euro pentru modelele sub 40.000 euro si de la 5.000 euro la 3.000 euro pentru modelele cu preturi mai mici de 65.000 euro, iar stimulentele pentru PHEV au fost eliminate.
Si cumparatorii de BEV din Franta primesc, de la inceputul anului 2023, maximum 5.000 de euro din partea statului, in scadere cu 1.000 de euro. Cu toate acestea, stimulentul pentru gospodariile cu venituri mici a crescut la 7.000 de euro.
In China, piata care a crescut cu 87% anul trecut, subventiile pentru BEV au fost retrase complet.
Vanzarile totale de masini electrice - BEV, hibride si plug-in de pe principalele cinci piete europene au crescut cu 12%, la 3,7 milioane vehicule. Daca mai sunt adaugate Austria, Norvegia, Suedia, Elvetia si Olanda, vanzarile au avansat cu 11,4%, la 4,4 milioane.
In ciuda tensiunilor geopolitice si a preturilor ridicate la energie, vanzarile globale de BEV-uri au crescut cu 70% in 2022, fata de anul anterior.
Vehiculele electrice vor depasi vehiculele cu combustie interna in ceea ce priveste costurile totale ale detinerii unei astfel de masini.
Tensiunile geopolitice sporesc presiunea asupra producatorilor europeni de echipamente originale pentru a-si construi propriile facilitati de productie de baterii in Europa.
Piata BEV din Statele Unite a prins avant cu o crestere de 88% anul trecut.
In cadrul raportului, strategy & analizeaza principalele piete auto europene, respectiv Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie.
Mai multe despre raport aici.