1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Tribunalul Bucuresti a deschis ...

Tribunalul Bucuresti a deschis procedura falimentului CITY Insurance. Politele clientilor vor mai fi valabile pana pe 11 mai

Tribunalul Bucuresti a dispus, miercuri dimineata - 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance, dupa mai multe amanari in ultimele patru luni. Astfel, conform legislatiei, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile, respectiv pana pe data de 11 mai 2022.

Insa, pana la acea data o mare parte dintre politele clientilor CITY Insurance vor expira.

Recent, oficialii ASF au mai precizat, pentru 1asig.ro, ca majoritatea politelor CITY ramase pe RCA expira in urmatoarele luni (februarie, martie, aprilie, mai).

Dupa momentul retragerii autorizatiei de functionare a CITY Insurance de catre ASF, compania avea in vigoare, la 30 septembrie 2021, 2.520.309 de polite RCA, iar dupa patru luni, pana la finalul lunii ianuarie 2022, numarul acestora se reduce la circa 1.157.213 polite RCA, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, solicitate de 1asig.ro.

"Prin hotararea pronuntata astazi, 09.02.2022, in cauza nr. 27011/3/2021, Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a Civila a admis cererea creditoarei Autoritatea de Supraveghere Financiara si a dispus deschiderea procedurii falimentului impotriva debitoarei SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE S.A.", se arata in decizia instantei.

Reactia Autoritatii de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat la cunostinta de solutia dispusa miercuri, 9 februarie 2022, de Tribunalul Bucuresti prin care admite cererea A.S.F. si dispune deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance S.A.

„Hotararea instantei confirma corectitudinea deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a companiei CITY Insurance, luata de Autoritatea de Supraveghere Financiara la finalul activitatii de control specifice”, transmit oficialii ASF.

Conform acestora, prin retragerea autorizatiei de functionare a acestui asigurator, Autoritatea a actionat in scopul reechilibrarii pietei RCA, afectata de practicile nelegale, care au provocat dezechilibre semnificative.

ASF reaminteste ca misiunea sa este aceea de a veghea la stabilitatea pietelor financiare nebancare si de a asigura respectarea legii de catre toate companiile din toate pietele pe care le supravegheaza.

Reactia Fondului de Garantare a Asiguratilor

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat ca a luat act de hotararea instantei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA.

Decizia din data de 9 februarie 2022 nu este definitiva.

Deschiderea procedurii de faliment isi produce efectele atat in cadrul procedurii de faliment a societatii de asigurare cat si cu privire la desfasurarea activitatii Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Astfel, in termen de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, politele de asigurare incheiate de societatea de asigurare/reasigurare inceteaza de drept, potrivit dispozitiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

De asemenea, de la data deschiderii procedurii falimentului, in cazul Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA., incepe sa se calculeze termenul limita/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna - anexa 7 (pana pe 11 mai - n.red.), prevedere mentionata in Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizata.

Hotararea din data de 09.02.2022 nu modifica activitatea de primire si procesare a Cererilor de plata (Anexele 9/10), precizeaza FGA.

Potentialii creditori de asigurari ai Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA.  pot depune, atat electronic cat si prin posta, cereri de plata (Anexa 9/10) sau cereri de deschidere dosare de dauna (Anexa 7). Formularele sunt disponibile online la adresa: http://www.fgaromania.ro/formulare

Creditorul de asigurari poate urma separat, pe langa procedura administrativa necontencioasa prevazuta de Legea nr. 213/2015 pentru incasarea despagubirii de la FGA si procedura de faliment a asiguratorului prevazuta de Legea nr. 85/2014, in vederea recuperarii creantei sale din activele asiguratorului aflat in faliment, inclusiv pentru suma cuvenita care depaseste plafonul de garantare prevazut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015, precizeaza Fondul.

CITR a fost numit lichidatorul judiciar al CITY Insurance

Prin aceeasi hotarare a fost desemnat in calitate de lichidator judiciar CITR Filiala Cluj S.P.R.L., parte a Impetum Group, urmand sa fie confirmat la prima adunare generala a creditorilor. 

„Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem sa asiguram cat mai multa stabilitate pentru cei implicati. Vom fi atenti in mod particular la gestionarea costurilor, pentru a maximiza sumele pe care sa le putem distribui creditorilor. O particularitate a cazului falimentului CITY Insurance este, fara indoiala, numarul mare de litigii, insa experienta echipei CITR va fi definitorie pentru o buna colaborare cu creditorii si autoritatile. In al doilea rand, vorbim de falimentul liderului pe piata de asigurari si suntem constienti de impactul  sistemic pe care aceasta situatie o are. Contam pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, Fondul de Garantare a Asiguratilor si celelalte autoritati implicate”, a declarat Paul Dieter CIRLANARU, CEO, CITR, intr-un comunicat de presa.

In cauza, judecatorul sindic a fixat urmatoarele termene limita:

  1. termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitoarei - 28.03.2022;
  2. termenul de verificare a creantelor, de intocmire si publicare in BPI a tabelului preliminar de creante - 18.04.2022;
  3. termenul de definitivare a tabelului creantelor - 13.05.2022;
  4. data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor - 25.04.2022.

CITR aminteste ca, potrivit legii si deciziei instantei detinatorii de polite RCA au de astazi, de la declararea falimentului, 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA si 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna in situatia in care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o polita de asigurare in vigoare. Sumele vor fi platite prin Fondul de Garantare a Asiguratilor. 

Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.fgaromania.ro/wp-content/uploads/2021/11/ghid-CITY-noiembrie-2021-RO.pdf

Primul pas in calitate de lichidator judiciar in procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea si evaluarea activelor si nu in ultimul rand, identificarea tuturor surselor suplimentare de venit si a unei strategii de valorificare pentru distribuirea sumelor catre creditori. 

"In vederea facilitarii demersurilor de inregistrare a declaratiilor de creanta, precizam ca cererile de inscriere la masa credala, insotite de documentele justificative si dovada achitarii taxei judiciare de timbru vor fi transmise la grefa Sectiei a VII-a Civila a Tribunalului Bucuresti, atat in format scriptic (hartie), cat si in format electronic (documente PDF de maximum 4 MB fiecare) exclusiv la adresa de email trb-falimentCITY@just.ro, urmand ca exemplarul destinat practicianului in insolventa sa fie transmis pe adresa de corespondenta electronica ce va fi indicata de acesta prin notificare", se mai precizeaza in solutia pe scurt a hotararii Tribunalului.

Conform sursei citate, intreaga corespondenta electronica privind procedura insolventei debitoarei Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance S.A. va fi transmisa de catre participantii la procedura NUMAI pe adresa de e-mail trb-falimentCITY@just.ro.

Decizia nu este definitiva si se poate formula apel in 7 zile de la comunicarea hotararii.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, pe 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. Pana acum pronuntarea s-a tot amanat.

Cererea ASF a fost atasata unei alte cereri de faliment depuse de service-uri auto, din 15 septembrie.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

In acest caz, un rol important il joaca FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, cel care preia plata despagubirilor pentru pagubitii CITY. De asemenea, BAAR va prelua plata despagubirilor externe.

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, a inceput, din 29 noiembrie 2021, platile catre pagubitii CITY Insurance care au depus pana acum cereri de plata. Numarul cererilor este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat o crestere importanta a numarului de angajati ai Fondului.

Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.

Pana la data de 21 ianuarie 2022, FGA efectuase plati in valoare de 43,9 milioane lei pentru 6.352 de dosare de dauna si cereri restituire. Tot pana la aceeasi data de referinta, fusesera inregistrate la FGA 100.000 de cereri.