1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
FGA va incepe luni, 29 noiembrie, ...

FGA va incepe luni, 29 noiembrie, platile catre pagubitii CITY Insurance

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, incepe de luni, 29 noiembrie a.c., platile catre pagubitii CITY Insurance care au depus pana acum cereri de plata. Numarul cererilor este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat o crestere importanta a numarului de angajati ai Fondului. FGA va achita 2.342.424 lei, pentru un numar de 1.003 Cereri de plata, conform ASF. Ce trebuie sa stie clientii sau pagubitii CITY?

Pana la 26 noiembrie 2021, FGA a primit 68.931 cereri de plata precum si 35.687 cereri de deschidere de dosare, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din numarul total al cererilor de plata primite de catre FGA, 5.556 de cereri au fost transmise de catre BAAR, 5.705 reprezinta solicitari de regres primite de la asiguratori, in timp ce restul de 57.670 de cereri de plata au fost transmise de diversi alti creditori.

"Fondul de garantare a asiguratilor va initializa luni, 29 Noiembrie 2021, procesul de achitare a despagubirilor pentru cererile de plata depuse de catre pagubitii Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance S.A. Analiza cererilor de plata in vederea efectuarii platilor a inceput dupa finalizarea preluarii bazelor de date de la asigurator, fiind un proces complex si de durata avand in vedere numarul semnificativ de cereri de plata primite", au declarat, pentru 1asig.ro, reprezentantii FGA.

Conform acestora, gestionarea procesului a presupus cresterea numarului de angajati de la circa 75 la 175 de angajati, atat in structura centrala a Fondului, cat si in teritoriu. 

"In conditiile actuale, cu noua structura, Fondul va depune toate eforturile pentru a asigura un ritm constant de analiza si plata a cererilor, urmarind solutionarea cererilor de plata inregistrate intr-un termen rezonabil", au mai precizat oficialii FGA.

Potrivit prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurari de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond s-a nascut la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei ASF prin care s-a retras autorizatia de functionare a Societatii de Asigurare – Reasigurare CITY Insurance S.A., respectiv 27.09.2021.

In vederea analizarii cererilor de plata inregistrate FGA a procedat la preluarea evidentelor complete ale dosarelor de dauna precum si a evidentelor tehnico-operative si contabile de la asigurator, proces de durata avand in vedere dimensiunea companiei si a bazelor de date detinute de acesta, preluarea evidentelor fiind finalizata in termenul prevazut de legislatie, de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei ASF de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance S.A, respectiv la data de 27.10.2021.

Procesul de analiza a cererilor de plata in vederea efectuarii platilor a fost initiat dupa finalizarea preluarii bazelor de date, fiind un proces complex, avand in vedere numarul semnificativ de cereri de plata primite.

Pentru a asigura un principiu de echitate in relatia cu toti petentii de asigurare, FGA inregistreaza si analizeaza cererile in ordinea primirii acestora la Fond. Statusul cererilor de plata poate fi urmarit online, pe site-ul FGA: https://www.fgaromania.ro/status-cereri-nou 

Reamintim potentialilor creditori de asigurari ai Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance S.A ca, potrivit art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale in vederea achitarii sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, cu respectarea dispozitiilor legale, dupa parcurgerea de catre creditorul de asigurari a procedurii administrative de plata reglementate de Legea nr. 213/2015. Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015: ”Aprobarea sau, dupa caz, respingerea sumelor pretinse de petenti este de competenta Comisiei Speciale” a FGA.        

Conform art.14 din Legea 213/2015 modificata prin OUG 102/2021 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 27 septembrie 2021, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului in stare de insolventa poate formula o cerere de plata motivata, adresata Fondului in conditiile prevazute la art. 121 si alin. (4), dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior, sub sanctiunea decaderii din drept.

Demersuri necesare pentru deschiderea dosarului de dauna de catre FGA

Potrivit datelor de pe site-ul Fondului, pentru deschiderea/ avizarea unui dosar de dauna, creditorul de asigurari (Asigurat/ Pagubit) direct sau prin mandatar va completa:

1. Anexa nr. 7 - CERERE deschidere dosar dauna (model prevazut in Norma 24/2019) sau prin completarea online Formularul de deschidere dosar de dauna;

2. Anexa nr. 8 - DECLARATIE privind evenimentul (model prevazut in Norma 24/2019).

Formularele PDF completate vor fi transmise la adresa constatari.daune@fgaromania.ro .

Demersuri necesare pentru obtinerea de catre petenti a despagubirilor/indemnizatiilor cuvenite a fi platite de catre FGA

Formulare pe care persoanele care solicita un drept de creanta impotriva unei societati in insolventa le completeaza in vederea obtinerii de catre acestia a despagubirilor/indemnizatiilor cuvenite a fi platite de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor:

1. Anexa nr. 9 - CERERE de plata privind acordarea restituirii de prima (model prevazut in Norma 24/2019);

2. Anexa nr. 10 - CERERE de plata privind acordarea despagubirilor/indemnizatiilor - Anexa nr. 10 (model prevazut in Norma 24/2019).

Formularele PDF completate vor fi transmise la adresa cerere.plata@fgaromania.ro

Tinand cont de situatia pandemica existenta, FGA face apel catre potentialii creditori de asigurare sa depuna solicitarile Online, sau prin intermediul unui serviciu postal (Adresa postala: Strada Vasile Lascar nr.31, CP: 020492, sector 2, Bucuresti).

In contextul generat de dinamica evolutiei situatiei epidemiologice nationale, dar si internationale, determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, accesul in incinta FGA este permis, conform prevederilor legale, doar persoanelor care indeplinesc urmatoarele conditii:
- fac dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
- prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 ( nu mai vechi de 72 de ore) sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 (nu mai vechi de 48 de ore);
- se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
La intrarea in sediul FGA se asigura triajul epidemiologic si este obligatorie dezinfectarea a mainilor.

FGA mentioneaza, de asemenea, ca toate explicatiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de plata sunt postate pe site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.ro

FGA pune la dispozitie adresele de E-mail dedicate:

cerere.plata@fgaromania.ro Depunere Cereri de plata-Anexa 10
constatari.daune@fgaromania.ro Depunere Cereri deschidere dosare-Anexa 7
reconstatari.daune@fgaromania.ro Depunere Cereri Reconstatare
office@fgaromania.ro -Solicitari generale
petitii@fgaromania.ro Reclamatii/petitii etc
comunicare@fgaromania.ro Relatii cu mass-media
Adresa postala: Strada Vasile Lascar nr.31, CP: 020492, sector 2, Bucuresti.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Astfel, incepand cu 27 septembrie, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului CITY poate formula si adresa o cerere de plata privind acordarea despagubirilor/ indemnizatiilor sau o cerere restituire de prima, dupa denuntarea politei de asigurare la asigurator.

Numai pana la jumatatea lunii noiembrie FGA a primit un numar de cca. 56.900 cereri de plata (despagubire si restituire), fiind in acest moment in proces de inregistrare a acestora. Valoarea despagubirilor solicitate de catre creditorii de asigurare ai societatii CITY Insurance SA aferente cererilor de plata depuse pana la aceasta data este estimata la aproximativ 530 milioane lei.

Totodata, disponibilitatile Fondului insumau circa 630 de milioane de lei, astfel ca probabil va fi necesara o suplimentare a necesarul de lichiditate, in conditiile in care acesta este cel mai mare faliment din industrie, avand o amploare mai mare decat in cazul falimentelor ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig impreuna.

Reprezentantii FGA declarau, in septembrie, pentru 1asig.ro, ca Fondul de Garantare a Asiguratilor are resurse suficiente pentru a incepe platile catre creditorii de asigurare ai CITY Insurance, iar in caz de nevoie are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate.

Conform legislatiei, FGA poate initia plata creantelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, intr-un termen de 60 de zile, calculat de la date publicarii Deciziei ASF referitoare la asigurator, in Monitorul Oficial.

Practic, FGA va incepe platile pentru pagubitii CITY Insurance in data de 29 noiembrie 2021.

Cererile se pot depune cel tarziu pana la 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.