Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, marti - 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. La primul termen, de miercuri, s-a decis amanarea pronuntarii pana pe 17 noiembrie a.c., au spus surse din piata pentru 1asig.ro. Ulterior, informatia a fost confirmata si de reprezentantii ASF.
„In data de 12 octombrie 2021 a fost depusa la Tribunalul Bucuresti, in numele Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.), cererea de deschidere a procedurii de faliment a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance S.A.. Avand in vedere ca pe rolul Tribunalului Bucuresti era deja constituit, la cererea altor creditori, un alt dosar avand ca obiect insolventa societatii de asigurare (dosarul nr. 27011/3/2021), cererea A.S.F. a fost atasata acestui dosar. La termenul de judecata de astazi, 13.10.2021, instanta a luat act de cererea depusa de A.S.F. si, in raport de dispozitiile legale incidente, a acordat un nou termen de judecata pentru ca societatea City Insurance S.A. sa poata formula contestatie, daca apreciaza necesar”, au precizat oficialii ASF.
Aceasta amanare a pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului da o gura de oxigen asiguratilor CITY Insurance, in conditiile in care de la acea data contractele/ politele de asigurare incheiate de asigurator inceteaza de drept in termen de 90 de zile.
Cererea ASF a fost atasata unei alte cereri de faliment depuse de service-uri auto, din 15 septembrie.
Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.
In cererea depusa la Tribunalul Bucuresti, ASF a amintit de deciziile luate la inceputul lunii iunie, cand a desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) in vederea inlocuirii temporare a organului de conducere al CITY Insurance pentru 4 luni. In acelasi timp, asiguratorul a fost amendat cu peste 2,93 milioane lei si trebuie sa transmita un plan de finantare si redresare, iar membrii Directoratului si ai Consiliului de Supraveghere au primit amenzi de cate un milion de lei de fiecare si li s-au retras aprobarile acordate de ASF. In total amenda depaseste 10,93 milioane de lei.
„Astfel cum se poate observa, in raport de gravitatea faptelor constatate, amenda aplicata de ASF debitoarei este una la nivel record pentru piata asigurarilor din Romania. Totodata, amenzile aplicate membrilor Directoratului si membrilor Consiliului de supraveghere sunt, de asemenea, la nivel record, amenda aplicata fiind la maximul prevazut de lege pentru persoanei fizice. Avand in vedere gravitatea faptelor constatate, pe langa sanctiunea contraventionala principala, acestor persoane le-a fost aplicata si sanctiunea contraventionala complementara a retragerii aprobarii acordate de ASF”, noteaza Autoritatea.
ASF precizeaza faptul ca toate deciziile au fost motivate, printre altele, de faptul ca debitoarea a raportat, inca din anul 2017, disponibilitati banesti la o societate bancara, iar ASF a luat la cunostinta la data de 28.04.2021 despre faptul ca intre aceasta societate bancara si societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale.
„In concret, in cursul anului 2016, perioada in care debitoarea a fost in dificultate financiara, fiind supusa unei proceduri administrative de redresare financiara pe baza de plan, cat si ulterior, in vederea luarii unor masuri care sa asigure fonduri proprii eligibile care sa acopere SCR sau modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care sa acopere MCR si a coeficientului de lichiditate, debitoarea a prezentat extrase de cont emise de catre o societate bancara din Elvetia din care rezulta faptul ca societatea dispunea de disponibilitati financiare necesare sustinerii activitatii si indeplinirii cerintelor legale. De la deschiderea contului si pana la emiterea deciziilor mentionate, conducerea debitoarei a confirmat ca aceste sume detinute in cont sunt pe deplin disponibile pentru a fi utilizate in cursul normal al activitatii”, mai scrie ASF.
Astfel, din documentele si explicatiile transmise de debitoare la A.S.F. in perioada martie 2017 - mai 2021, a rezultat ca disponibilitatile raportate ca existente in contul societatii bancare sunt in cuantum de 125 milioane euro.
ASF reitereaza ca, in urma demersurilor efectuate de catre a rezultat ca in evidentele societatii bancare nu a fost identificat contul cu numarul indicat de debitoare prin reprezzentantii sai legali, cont care apare pc extrasele de cont pe care debitoarea le-a pus la dispozitia A.S.F., iar intre aceasta societate bancara si debitoare nu exista si nu au existat niciodata reiatii contractuale.
Pentru data de raportare 31.03.2021, debitoarea a raportat active lichide in cuantum total de 773.483.399 lei, din care disponibilitati in societatea bancara in valoare de 615.637.500 lei. Avand in vedere noile informatii obtinute, A.S.F. a efectuat ajustari in cuantum de 615.637.500 lei. Ca urmare a ajustarilor efectuate, coeficientul de lichiditate al debitoarei, la data de 31.03.2021, calculat ca raport intre activele lichide in valoare ajustata de 157 .845.899 lei si valoarea rezervei bruta de daune avizate in valoare de 1.002.809.576 lei, a devenit 0,16, necesarul de active lichide pentru acoperirea rezervei de daune brute avizate fiind in cuantum de 844.963.677 lei.
Conform ASF, s-a constatat ca debitoarea:
- la data de 31.12.2020, respectiv la data de 31.03.2021, nu detinea suficiente fonduri proprii eligibile pentru acoperirea cerintei minime de capital (MCR), gradul de acoperire fiind minus 3,35, respectiv de minus 3,79;
- la data de 31.12.2020, respectiv la data de 31.03.2021, nu detinea fonduri suficiente eligibile pentru acoperirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR), gradul de acoperire fiind minus 0,33, respectiv de minus 0,41.
Conform datelor ASF, necesarul de fonduri pentru acoperirea SCR era, la 30 septembrie, de peste 1,3 miliarde de lei, iar necesarul de fonduri pentru acoperirea MCR, de 905,98 milioane de lei, peste cele estimate si raportate de societate:

Astfel, rezulta faptul ca, la data de 13.09.2021, Societatea nu asigura cu disponibilitati financiare plata obligatiilor certe, lichide si exigibile, astfel incat interesele asiguratilor si ale celorlalti creditori ai Societatii sunt grav afectate.
Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari, in conditiile in care compania era cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20% per total industrie si de 45% pe segmentul RCA.
Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de 2,3 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decat in 2019, si un volum de plata al despagubirilor de 1,4 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.
La sfarsitul lunii decembrie 2020, portofoliul CITY Insurance era alcatuit din 3.246.562 polite de asigurare. Acesta include polite pentru 191.481 locuinte, 207.335 persoane asigurate pentru riscul de accidente, 2.724.372 de autovehicule.