Dupa momentul retragerii autorizatiei de functionare a CITY Insurance de catre ASF, compania avea in vigoare, la 30 septembrie 2021, 2.520.309 de polite RCA, iar dupa patru luni, pana la finalul lunii ianuarie 2022, numarul acestora se reduce la circa 1.157.213 polite RCA, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, solicitate de 1asig.ro.
Potrivit ASF, in trimestrul patru al anului 2021 (lunile octombrie, noiembrie si decembrie) au ajuns la maturitate (au expirat - n.red.) 1.074.534 de polite RCA ale clientilor CITY Insurance, care au optat sa-si reinnoiasca asigurarile la ceilalti jucatori din piata. De asemenea, in prima luna din 2022 ajung la maturitate 273.562 de polite RCA, au mai spus, pentru 1asig.ro, reprezentantii Autoritatii.
Totodata, clientii CITY Insurance au avut si au in continuare posibilitatea de a denunta asigurarile actuale si sa-si incheie altele la companiile autorizate, insa doar 15.000 de polite au fost denuntate pana acum.
Oficialii ASF au mai precizat ca majoritatea politelor ramase pe RCA expira in urmatoarele luni (februarie, martie, aprilie, mai).
Astfel, la momentul retragerii autorizatiei CITY, situatia politelor RCA era urmatoarea:

FGA: plati de circa 44 mil. lei pentru pagubitii CITY Insurance
Fondul de Garantare a Asigurarilor - FGA a efectuat plati in valoare de aproape 44 milioane de lei catre pagubitii CITY Insurance, pana la data de 21 ianuarie a.c., potrivit datelor ASF, solicitate de 1asig.ro.
"La data de 21 ianuarie 2022, FGA efectuase plati in valoare de 43,9 milioane lei pentru 6.352 de dosare de dauna si cereri restituire. Tot pana la aceeasi data de referinta, fusesera inregistrate la FGA 100.000 de cereri", au precizat oficialii Autoritatii.
Fondul de Garantare a Asiguratilor a facut primele plati, conform legislatiei, pe 29 noiembrie.
FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale in vederea achitarii sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, cu respectarea dispozitiilor legale, dupa parcurgerea de catre creditorul de asigurari a procedurii administrative de plata reglementate de Legea nr. 213/2015. Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.
Numarul cererilor de deschidere a dosarelor de dauna si de plata este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat cresterea numarului de angajati ai FGA de la circa 75 la 175 de angajati, atat in structura centrala a Fondului, cat si in teritoriu.
Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• O noua amanare in cazul falimentului CITY Insurance